uld-meg-a-szivarvanyt-msi-z270-gaming-pro-carbon-teszt/2017/09/13

Üld meg a szivárványt - MSI Z270 gaming PRO carbon [teszt]

2017. szeptember 13. Herczeg Balázs Alaplap

Hogy teljes legyen az MSI Z270 chipsetre épülő alaplapok emutatója lehetőséget kaptunk a Gaming Carbon széria kipróbálása, amely legnagyobb különlegessége az RGB világítás. Persze nem olyan karácsonyfa módon, mint amely a konkurencia egyes termékeire jellemző (személy szerint én szeretem azokat) hanem valamivel szolidabb kivitelben, viszont annál inkább változatosabb módon. Aki egy kicsit kételkedne, az próbáljon elképzelni egyMcLaren P1-et Carbon kiadásban, ugyanis a gyártó dobozdizájnja szerint a széria alaplapjai ezt fogják felidézni (és nem a Honda motoros McLaren-t, amely 3 éve csak kínt és szenvedést hoz maga után / igen a szerkesztőség java része F1 rajongó). Nyilvánvaló, hogy egy alaplap nem fog úgy kinézni, mint egy luxus sportautó, de a karakterisztikákat rendkívül jól felidézi az alaplap is.

MSI Z270 gaming pro carbon

Az alaplap Intel LGA 1151 tokozással érkezik aranyozott tűkkel, így az oxidáció kialakulásának esélye rendkívül csökken. Az OC szerelmesek pedig örülhetnek, ugyanis egyrészt Military Class V komponensek kerültek az alaplapra, így titán borítású tekercsek/indikátorok, váltották le a régi SFC modulokat, a hosszabb élettartam és megbízhatóság érdekében. Ezeknek a legnagyobb előnye az, hogy akár 220°C-on is képesek működni, ezzel pedig egyidejűleg 30%-al jobb energiahasználatot eredményezve. A kondenzátorok is jobb minőségűekre lettek cserélve, ezzel több mint 10 év élettartamot biztosítva nekik. A Military Class 5-nek köszönhetően teljes túlfeszültségvédelmet kapott az alaplap, ráadásul az elektromágneses interferencia is teljes szűrésre került, ezzel hatékonyabb és tisztább jelet eredményezve az alaplap és a komponensek között. Az alaplap egyébként dupla elektrosztatikus kisülés elleni védelmet kapott, ezzel pedig nagyobb biztonságot adva a felhasználók kezébe más alaplapgyártókkal szemben.

VRM is love, VRM is life

A VRM dizájn a megszokott 8+2 fázison alapul. Tehát 2 fázis felel az integrált grafikus kártyának megfelelő feszültséggel való ellátásáért, a maradék 8 pedig a processzor szolgálatába áll. A vezérlésért egy uP95080 IC végzi amihez 8 duplázás nélküli teljes fázis kapcsolódik. A vezérlőhöz tartozó MOSFET-ek a NIKOS PK616BA és a PK632BA. AZ MSI minden alaplapján ezeket használja, amikről érdemes tudni, hogy ugyan nem rossz minőségű MOSFET-ek, de rendkívül olcsók, viszont dolgukat megfelelően végzik, még ha ezzel kisebb OC headroom-ot hagyva az alaplapon emiatt. Ezek maximálisan 100°C-on tudnak működni, de a VRM hűtésnek köszönhetően emiatt valószínűleg nem kell aggódni.

Az alaplap egyéb részei

Tápcsatlakozó tekintetében a megszokott 8 pines csatlakozón keresztül kerül biztosításra a megfelelő tápellátás a processzor számára, semmi extra csatlakozó, így csak ésszerű keretek közötti túlhajtásra adódik lehetőség. A pumpa csatlakozója az MSI-től már megszokottan ezúttal nem a processzor 4 pines PWM csatlakozója alatt kapott helyet, hanem a memóriafoglalatoknál, amíg közel van a processzorhoz, addig az All in One hűtőknek ez nem fog problémát jelenteni. Az összesen hat 4 pines PWM csatlakozóból egy a processzor ventilátoráért, egy pedig a pumpáért felel, a többire bármilyen egyéb ventilátor köthető a ház jobb hűtésének érdekében.

A hűtőbordák dizájnja teljesen a Carbon mintát próbálja felidézni, amelyben ténylegesen carbon van rakva, vélhetően pedig a felület plexivel van lefedve, hogy védelme is legyen a mintázatnak. A tényleges VRM borda ugyan csak carbon fekete-fehér színekben pompázik, de az I/O panel feletti logó világít RGB színekben, és ez még nem minden. A DIMM slotok mögötti PCB felület több különböző színvezérlésre alkalmas RGB zónát kapott, ugyanígy a PCB többi részét és az AUDIO PCB-t elválasztó csík is, amik folyamatosan tudnak pompázni a szivárvány színeiben lefelé irányuló mozgásban. A Chipset hűtője szintén Carbon alapra nyomott plexi egyszerű MSI logóval, amely hasonlóan az I/O védőfelületéhez, szintén csak 1 színben tud egy adott pillanatban világítani.

A PCI-e sínek és a DIMM slotok acél borítást kaptak, ez a borítás pedig nem korlátozódik csak az említett komponensekre ugyanis a kettő M.2 foglalt is megkapta az extrát. Ezek nemcsak, hogy erősítésként szolgálnak, de az elektromágneses interferencia szűrésében is nagy szerepet játszanak. A PCB hátoldalán látható, hogy az említett komponensek mögött földelés található, mely alátámasztja az előbbi kijelentést. Az pedig még egy extra, hogy a PCI-e sínek és a DDR4-es DIMM foglalatok külön meg lettek erősítve egy extra forrasztással a PCB hátoldalán, ezzel megakadályozva, hogy ezek akár kisebb baleset miatt is leváljanak rendeltetésszerű helyükről.

Az alaplapon helyet kapott egy VR boost IC is a PCI-e sínek körüli pajzs alatt, amely egyfajta jelerősítést ad a VR boostra kifejlesztett USB foglalatokra (lényegében egy USB-Dac) így, ha 1 méternél hosszabb kábeleket használ valaki, akkor sem fog veszteni a jelből és kevesebb lag-ot fog észlelni, amely mindig előnyt jelent.

Az alaplap természetesen Audio Boost 4-el érkezik, a hangért pedig a Relatek ALC 1220 audio processzor felel. Ehhez egy beépített fejhallgató erősítő is társul, amely érzékelik az impedanciát, így megfelelő erősségűre állítják be azt a fejhallgatóhoz. Természetesen a 600 Ohm-os impedanciával rendelkező fejhallgatók támogatása már alap. Ehhez elkülönített PCB felület jár a jobb és a bal csatorna számára, plusz külön elkülönített PCB felület csak az integrált hangkártyáknak, melynek az elválasztója a szokott módon világít.

Ezekhez meleg hangszít biztosító kondenzátorok, illetve beépített jelerősítő is társul. A Nahimic 2 szoftver támogatása persze adott. Az I/O panel rengeteg USB csatlakozót rejt: 2 USB 2.0 + PS/2 csatlakozó, 4 USB 3.0 csatlakozó, és két USB 3.1 csatlakozó (type-a és type-c) található az alaplapon, amelyek mindegyike piros színben pompázik. Ezekhez társul a 5.1-es audio jack panel + digitális optikai csatlakozó, illetve egy HDMI és egy DVI kimenet is. Internet csatlakozást tekintve Intel Lan kapott helyet az alaplapon, személy szerint az I219-V modul, amihez az MSI egy szoftvert is kínál, hogy minden programmal a lehető legkisebb késleltetéssel működjön az internet.

A lap Mystic Light kompatibilis, ehhez pedig társul egy 4 pines RGB csatlakozó is, amivel akár RGB szalagokat tudunk csatlakoztatni az alaplapra. Az alaplap maximum 3800 MHz-es memóriákat támogat, amely meglehetősen jó, pláne, hogy nagyobb sebességen működő modulok ára nem igazán baráti, sőt, valószínű, hogy aki olyan modulokat vesz, valamivel jobb alaplapot választ magának. PCI-e sínekből 3 X16 sínt kapunk, amelyek 2-es SLI és 3-as Crossfire kompatibilisek, 3 PCI-e X1 port is helyet kapott hangkártyák és SSD-k számára, és a foglalatok között találhatjuk meg a 2 M.2 portot is, melyek közül az egyik megkapta az M.2 shield-et is. Végezetül pedig 6 SATA III port is található az alaplapon a merevlemezeink és SSD-ink számára. Ha pedig SSD, akkor kiemelném az Intel Optane memóriák is támogatottságát is.

Csomagolás

A doboz meglehetősen dizájnos, köszönhetően a rajta lévő gyönyörű McLaren P1-nek, ami mögött a doboz többi része RGB színekben pompázik. A dobozban driver dvd, útmutatók, sata kábelek, azokhoz matricák, SLI híd és egy I/O védőlap található.

UEFI mindenek felett

A Bios a megszokott ClickBios V amelybe benne van miden amire szüksége lehet a felhasználóknak. Az egér reszponzív, a felület egyszerű és szép, minden könnyen megtalálható, ráadásul beépített kereső is van, ha eltévednénk. A hardver monitor jól néz ki, és a ventilátorok sebességéért felelős felület is könnyen kezelhető.

kép forrása: hexus.net

Jöhetnek a tesztek. A tesztkonfiguráció az i7 7700-as tesztgép volt a GTX 1060-al párosítva.

  • Z270 Gaming PRO Carbon
  • Intel Core i7 7700
  • Intel 540s 120 GB TLC SSD + Kingfast E-drive pro 120 GB SLC SSD
  • Hitachi Deskstar 7k1000.c 320 GB SATA II + Seagate Barracuda st1000dm003 1 TB SATA III HDD
  • Be quiet! Pure Base 600 Window
  • Be quiet! Silent Loop 240mm
  • Be quiet! Dark Power Pro 11 750W
  • Windows 10 Pro Creators Update 64bit

A tesztprogramok a korábbi Z270 tesztekhez képest sem változtak:

  • 3DMark Fire Strike és Time Spy
  • Blackhole
  • Aida64
  • Crystaldikmark

A Fire strike eredmény alapórajelen megfelelő, még ugyan akkor is, ha picivel alacsonyabb, mintha stabil 4 GHZ órajelre lenne a processzor beállítva. 10299 pont.

A Tisme Spy először kerül be a CPU tesztekbe, de aki kicsit is ismeri a CPU tesztet a benchmarkban, az tudja, hogy a legerősebb processzoroknak is hatalmas kihívást jelent. 3872 pont. Ebben az esetben a eszt a legalacsonyabb FPS számot írja ki és nem az átlagot.

Cinebench alatti teljesítmény sosem lehet egyforma, így a teljesítmény nem elvetendő, az eredmény pusztán amiatt alacsonyabb, mert nem létezik azonos mérésieredmény.

Blackhole alatt is ugyan picit alacsonyabb a pontszám, de erre igaz a blackhole alatti magyarázat. Single és 4 thread módba az alaplap gyorsabb volt mint a z270 SLI plus.

Aida64-ben a pontszám ott van, ahol lennie kell, nem szorul magyarázatra.

A memóriákat az alaplap kicsit ugyan lassabban kezeli, mint az SLI plus lap, de az eltérés nem befolyásol sokat.

CrystalDiskMark alatt a szekvenciális sebességekben gyorsabbnak bizonyult az alaplap, mint bármelyik másik egyéb általunk próbált z270 alaplap, de 4k teljesítményben kicsit visszább maradt...

Összegzés

Az MSI RGB alaplapja ugyan nem annyira „karácsonyfa”, mint a konkurencia csúcslapjai, cserébe kellően diszkrét megjelenéssel követi a piaci trendet, ehhez pedig megfelelő teljesítmény is társul. Nem egy csúcskategóriás Gaming lapról van szó, de azokkal ellentétben ez az alaplap ténylegesen RGB színekben világít, nem pedig 7 megadott színben, mint a Gaming Master széria tagjai. Ha valakinek a kicsikét diszkrétebb, de még RGB-s alaplapok jönnek be igazán, pláne gyönyörű Carbon mintázattal ellátva, az nem fog mellé lőni az MSI alaplapjával, még akkor sem, ha egy kicsikét drága.

A tesztben szereplő alaplapot az MSI biztosította számunkra, melyet köszönünk nekik.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: