ultragyors-adattarolas-qnap-tbs-453a-nasbook-bemutato/2017/03/27

Ultragyors adattárolás - QNAP TBS-453A NASbook bemutató

2017. március 27. Ficsor Tamás Adattárolás

Egyre elterjedtebbek a kis helyet foglaló NAS adattárolók. Nem csak üzleti céllal, hanem otthoni használatra is megéri a beruházást, amennyiben egy központi gépre szeretnénk mondjuk feltölteni a fotóinkat. A QNAP mindig sok erőfeszítést tesz az iránt, hogy az újabb termékeiben valami olyat alkosson, ami megkülönbözteti azt a többitől. Leggyakrabban használt NAS-ba 3,5” és/vagy 2,5”-os meghajtók pörögnek, viszont a tavaly év elején bemutatott új széria merőben más világokat nyitott meg. Ez a TBS 453A, azaz a NASbook.

Csomagolás:

qnap_nasbook_7

A NAS doboza nagyon egyszerű, csak egy nagy matricával látták el, amin a főbb tulajdonságok és a komponensek listája olvasható. A NASbook mellett találunk egy képekkel illusztrált leírást, egy tápkábelt, magát a tápot, egy Gigabit Ethernet csatlakozót, felragasztható hűtőbordákat. Illetve a magasabb kategóriás készülékeknél megszokott távirányítót is mellékeli a gyártó.

Külső:

Első ránézésre is szokatlan a TBS 453A kivitele. A mindössze 25 mm magas, 230 mm széles és 165 mm mély ház belsejében mégis 4 adattárolónak találunk helyet, de ne ugorjuk ennyire előre. A kis készülékház jó minőségű, fekete színű műanyag borítást kapott. A festés alul és felül matt, de az oldalai már fényesek. Ezen kívül a NAS tetejét ellátták egy kis sárga grafikával és feliratokkal, hogy az eszköz mivolta senki számára ne legyen titok.

qnap_nasbook_3

A NASbook-ot rendesen el van látva portokkal és gombokkal. A elején jobbról indulva találjuk a bekapcsoló gombot, ami egy LED-el is el van látva, emellett találjuk a hangerőszabályzókat, ugyanis az eszköz belsejébe hangszórót is helyeztek. Középre helyezték az adattárolók LED fényeit. Tovább haladva találunk egy SD kártya slot-ot mellette pedig két db USB 3.0 portot. Az ezeken keresztül csatlakoztatott adatokat a portok mellé helyezett gombbal egy nyomásra átmásolhatjuk.

qnap_nasbook_2

Az eszköz Jobb oldalán találunk egy USB 2.0 portot illetve a hangszóró perforációját. Az ezzel szembeni oldalon csak perforációkat találunk a hű távozásának.

qnap_nasbook_4

Jöhet az izgalmasabb rész. Balról haladva a NASBook hátulján találunk egy Kensington zárat, 2 db HDMI csatlakozót és 2 db USB 3.0 portot. Tovább haladva találunk 3 db (2 mikrofon, 1 fejhallgató) 3,5 mm-es Jack ki- és bemeneteket, 5 db LAN csatlakozót és az áramellátásnak a helyét.

qnap_nasbook_5

Joggal lehetne kérdezni, hogy oké, de mégis hol vannak a csavarok? A gyártó okosan oldotta meg ezt a dolgot. A NAS alján a légnyílásokat mellett 4 db gumis lábat is találunk. Azon kívül, hogy az eszköz ezeken nyugszik a szétszerelésnél is fontos szerepük van ugyanis ezek alatt találjuk a csavarokat.

Specifikáció:

qnap_nasbook_6

Az alsó fed lapot eltávolítva válnak elérhetővé a cserélhető/bővíthető belső. A képen látható NASbook-ban egy Intel 14 nm-es Intel Celeron N3150 quad-core CPU dolgozik 1.6GHz-es sebességgel. A hűtésről egy 60 mm-es Sunon ventilátor gondoskodik, mely megoldás a notebook-okra is jellemző. Mellette 2 x 2 GB SODIMM DDR3L 1600 MHz-es RAM-ok kaptak helyet. Az adattárolás pedig egy 128 GB-os M.2 SSD-n történik. Igen, aki eddig nem olvasta le a képekről ez a NAS M.2 SSD-kkel operál, így a kompakt hordozható eszköz egyben nagyon gyors is. Igaz, hogy a nagyobb tárhelyért nagyon a zsebünkbe kell nyúlni.

Szoftverek és OS:

A NAS-on a QNAP saját rendszere a QTS fut azon belül is a 4.2-es verziójú. Viszont e mellé a Virtualization Station app segítségével könnyen telepíthetünk kliens rendszereket, mint például Unix, Linux vagy Windows, akár Mac OS-t. Mivel az eszközön több HDMI és USB port is található, így egyszerűen lehet csatlakoztatni a billentyűzetet, az egeret és a monitort. A Container Station-el egyszerűen tudunk több Linux rendszert elkülöníteni és futtatni. A Linux Station-el pedig előre konfigurált Ubuntu Linux rendszer telepíthető fel. Ezeken kívül még elérhető a QIoT Containers, File Station, Video Station, Qfile, OceanKTV, Qsirch appok.

Vélemény:

Érdekes és igazán többrétű terméket hozott össze a QNAP. A TBS-453A egyszerre NAS, multimédia állomás, komplett PC és szerver, forgalomirányító. Egyszerűen létre lehet hozni egy privát hálózatot például egy konferencia alatt, de akár IP kamera rendszer is kiépíthető. Mivel M.2 SSD-vel dolgozik, így a nagyobb háttértár nagy kiadást jelenthet.

A képeken látható konfiguráció kb 160.000 ft. Emellett 4 x 240 és 2 x 240 GB-os M.2 SSD-vel felszerelt verziók érhetők el 2 x 4 vagy 2 x 2 GB memória mellett.

[youtube]https://youtu.be/vA0tSMAtpz8[/youtube]

 

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: