vasarlasi-tanacsado-videokartyak-jatekra/2016/11/15

Vásárlási tanácsadó - videókártyák játékra

2016. november 15. Kocsis Bence

Az online boltokban a grafikus kártyák szinte megszámlálhatatlan választékát találjuk. Nem elég, hogy a különféle generációk között vannak átfedések, de a partnerek egyedi megoldásaikkal is gondoskodnak arról, hogy a káosz még nagyobb legyen. Esetenként egy modellből adott partner 4-5 változatot is piacra dob eltérő hűtéssel, órajelekkel, annak érdekében, hogy újabb és újabb vásárlókat szerezzen. Ha grafikus kártyát szeretnénk vásárolni, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy mekkora összeg az, amit az újtásra szeretnénk szánni. Emellett legalább ilyen fontos feltérképezni a lehetőségeinket abból a szempontból, hogy milyen processzorunk, vagy épp milyen monitorunk van. Gyengébb processzor mellé felesleges felsőkategóriás grafikus kártyát vásárolni, illetve, ha "csak" Full HD felbontású monitorunk van, abban az esetben sem kell egy 4K-ra kihegyezett modellel szemznünk.

Következő cikkünkben összeszedtünk néhány modellt, melynek beszerzését adott árkategóriában érdemes meglépni:

Grafikus kártyák 50 ezer forint alatt: (Ajánljuk - Geforce GTX 1050)

Ebben az árkategóriában a kis költségvetéssel rendelkező vásárlók számára találunk olyan grafikus kártyákat, melyek alacsonyabb felbontáson játszanak, vagy magasabb felbontáson, komolyabb beálltásbeli kompromisszumok elfogadására képesek.

Ami a minimum, ha játszani szeretnénk, az egy AMD Radeon R7 360 lehet, melyet már 31-32 ezer forint környékén beszerezhetünk. Ha pár ezer forinttal több lapul a zsebünkben, akkor semmi esetre sem az AMD Radeon R7 370-et válasszuk, hanem az új generációs AMD Radeon RX 460-at, melyből a 2 GB grafikus memóriával rendelkező modell 37-38 ezer forintért, a 4 GB memóriával ellátott modell 44-45 ezer forint kezdő árral szerezhető be. Ebben az árkategóriában a plafont a nemrégiben megjelent, 2 GB grafikus memóriával rendelkező Geforce GTX 1050 jelenti, mely még 50 ezer forint alatt elérhető. Ez a modell kimondottan jól teljesít fogyasztás terén, PCIe tápcsatlakozót nem igényel. Segítségével a legtöbb játék Ful HD felbontáson, közepes/magas felbontáson gond nélkül futtatható. A 2 GB memória lehet itt a hátrány, ugyanis néhány játék ezt a mennyiséget hamar elhasználja. Ha jó helyen keresgélünk, akkor találhatunk még 50 ezer forint alatt Geforce GTX 1050 Ti modelleket, melyek már 4 GB memóriát kaptak, így a "VRAM-éhes" játékok alá tökéletes választás lehet.

msi_1050_02

Grafikus kártyák 100 ezer forintig: (Ajánljuk - Geforce GTX 1060 6 GB)

Ebbe az árkategóriába a már kellőképp gyors, de megfizethető grafikus kártyák tartoznak, melyek a modern játékok többségének, Full HD felbontáson, maximális részletességgel való folyamatos futását lehetővé teszik.  Természetesen a képjavító beállítások, mint az élsimítás, vagy anizotróp szűrés, esetenként vissza kell vennünk.

Akik olyan Geforce GTX 1050 Ti modellt preferálnak, mely nem fér bele az 50 ezer forintos keretbe, azok választhatják a 4 GB memória még sok mindenre elegendő. Ebben az árkategóriában a Radeon RX 470, Radeon RX 480 és Geforce GTX 1060 versengéséről beszélhetünk. A sort a Radeon RX 470 4 GB-os változata nyitja, mely 70 ezer forint környékén szerezhető be. Nagyjából ebben az árban, partnertől függően, 70 ezer forint tájékán megkapjuk a 3 GB memóriával ellátott Geforce GTX 1060-at. A játékok többségében a Geforce GTX 1060 nyújt jobb teljestményt. Ugyanebből a Geforce GTX 1060-ból a 6 GB-os modell, nagyobb memória tartalékkal 85-90 ezer forint környékén vásárolható meg, ami nagyjából a Polaris 10 GPU-t (az RX 470-el ellentétben) teljes mértékben kihasználó Radeon RX 480-al (4 GB) hasonló árfekvésben van. A 8 GB-os Radeon RX 480 már a 100 forintos árat ostromolja, emiatt a 6 GB-os Geforce GTX 1060-at jobb vételnek mondanánk, hisz az RX 480 8 GB teljestményben esetenként a 3 GB-os Geforce GTX 1060 szintjét sem hozza.

1060strix

Grafikus kártyák 100 ezer forint felett: (Ajánljuk - Nvidia Geforce GTX 1070 )

Ebben az árkategóriában már csak olyan felhasználóknak érdemes nézelődni, akik "kimaxolva" szeretnek játszani, azaz minden képjavító beállítással, teljes pompájában szeretnék élvezni kedvenc címüket, esetleg Full HD feletti felbontáson (akár több monitoron) vagy extrém képfrissítéssel (60 Hz felett) próbálkoznak.

Az AMD ebben a szegmensben még nem képviselteti magát új generációs modellel, de azért még egy AMD Radeon R9 Fury rendelkezésre áll. Ez a grafikus kártya Full HD felbontásig a már említett Geforce GTX 1060 6 GB-os változatának szintje alatt van, de ha Full HD fölé szeretnénk menni, akkor ez a modell jö választás lehet, hisz szépen lassan, a felbontás emelésével lehagyja az NVIDIA kártyáját, játéktól függően akár 30-35% előnyre is szert tehet. Ebből a modellből csak néhány partner dobott piacra grafikus kártyát, ezek közül is a Sapphire kínálja legolcsóbban a portékáját, nagyjából 110 ezer forint környékén, de pl. egy DirectCU III hűtéssel ellátott asus modellért nem félnek elkérni 150-160 ezer forintot, ami igazából nem éri meg. Ami inkább kifizetődőbb az az NVIDIA jelenleg egyik legnépszerűbb grafikus kártyája a Geforce GTX 1070, mely a Fury-val ellentétben már 8 GB memóriát kapott és minden játékban jóval többet nyújt, mint a Fury (Az AMD Radeon R9  Fury X-et nem is emltjük, hisz ára nem indokolja a megvásárlását). Egy Geforce GTX 1070 ára vagyjából 125 ezer forint környékén kezdődik, de a prémium modellekért 140 ezer forintot is elérik. A Geforce GTX 1070 a GTX 980 Ti-t sikeresen leváltó modell, mely a legújabb Pascal architektúrára épül. A magas teljesítmény mellé kedvező fogyasztás pátosul, ami (R9 Fury - 275W, GTX 980 Ti - 250W) 150W-ot jelent.

msi_1070_03

Akinek egyszerre kell a magas képfrissítés, a 4K felbontás, a képjavító beállítások adta képminőség, annak a Geforce GTX 1080 lehet a jó irány, persze nem ingyen, hisz egy ilyen grafikus kártya 200 ezer forint környékén kezdődik...

Összességében elmondható, hogy aki most tervezi grafikus kártya vásárlását, az mindenképp az új AMD és NVIDIA szériában keresse számításait, hisz a belépő szintet (játékra értendő) jelentő R7 360-at leszámítva a Radeon RX 400-as modellek és a GTX 10 széria sikeresen váltották le az előző generációt.

Ha szeretnél mélyebben utánanézni a grafikus kártyák specigikációjának és annak, hogy egy-egy modell milyen erősnek számít más kártyákhoz képest, akkor nézd meg ranglistánkat ITT!

Írta: Kocsis Bence