ver-es-foci-veg-nelkul-blood-bowl-iii-teszt

Vér és foci vég nélkül, Blood Bowl III teszt

2023. február 28. Bors Máté PC

A napokban nem kicsinek mondható csúszással (laza másfél év), de végre megjelent a NACON és a Cyanide Stúdió új játéka a Blood Bowl 3. Sokak számára ismerős lehet ez a nem kis múltú brutális és körökre osztott stratégiai Warhammer Fantasy és amerikai foci ötvözetének asztali társas játékából digitális formába átültetett őrülete.

Egy játékok számára igencsak gazdagnak és korszakokon átívelőnek mondható életút után jutottunk el a 3. epizódig, ahol az "ősöregek" számára jól ismert csapatok mellett (emberek, orkok, törpök, sötét elfek...) érkezett néhány "újonc" is, mint például a Chaos Renegades, Black Orcs vagy Old World Alliance.

Kezdetben 12 frakció érhető el, ám itt nem állnak meg a fejlesztők, hiszen ígéretük szerint ez bővülni fog. A játékmenetre helyezve a hangsúlyt korábbiakhoz képest változások tapasztalhatóak, hiszen a fejlődési rendszert teljesen átalakították és tovább gondolták a játék rendszereit a fejlesztők, szinte minden téren, mint például a passzolási rendszer, amely már nem ügyességhez van kötve, hanem passzolási képességhez, csapatunk testre szabhatósága, szabályok, képességek...

A mérkőzések során amerikai foci stílusban békésnek egyáltalán nem mondható lények csapatait irányítva gyalulhatjuk le és döngölhetjük földbe az ellenfél csapatát, amire pár lapáttal még rátehet a környezet (pálya) nagy mértékű megváltozása, amelyet a "játszótéren" történtek idézhetnek elő, ezzel persze felborítva a szabályokat is. Ezek a hangulatos atmoszférájú arénák gondoskodnak arról, hogy felemelő pillanat legyen, amikor elintézed az ellenfeled vagy rosszabb esetben átéled az arcpirító megsemmisülést.

A játék menürendszere kényelmes és informatív a kezelőfelület és a "csatatér" átláthatónak mondható.  Tutorial mód segít megismerkedni az alapokkal, de így sem egyszerű kezdőként a dolga az embernek. A stílus kedvelőinek viszont nem lesz gondja, hiszen addiktív és a hangulat egyenesen követeli, hogy újra és újra belevágjunk, ezzel végig vezetve a játékkal való megismerkedés útján. Amint úgy érezzük, hogy elég felkészültek vagyunk máris belevághatunk további módokba, ahol aztán rájövünk, hogy ez bizony korántsem jogos érzés, sőt…

Online játékra is van lehetőség egy gyors regisztrációt követően, már az indítást követő pillanatokban. Barátainkkal vagy a gép ellen is meg tudunk mérkőzni (az AI elleni meccs nem poén… meg tud gyalázni, legalábbis, ha kezdő vagy, de akkor nagyon…)

Grafika terén ne számítson senki egy Tech Demó kaliberre, viszont stílusos és magával ragadó. A karakterek mozgása és a hangok pedig agybizsergető módon hatnak, ami ösztönöz arra, hogy indítsunk egy újabb és újabb meccset...

Negatívum lehet egyeseknek, hogy jelenleg a Roadmap szerint egészen május végéig Pre-Season-ben fut a játék, ami azt jelenti, hogy sok dolog (például a Blood Pass) csak a Season 1-ben fog debütálni, addig valószínűleg megfigyelés alatt lesz a játék és a visszajelzések alapján foltozzák és dolgoznak rajta.

A 2023-as év pedig Season 3-ig lesz felosztva, azaz 3 részre és ott debütál a tervezett, de jelenleg nem elérhető CROSSPLAY funkció, ami viszont nagyon nagy pozitívum, ha konzolosként a PC-s haverjainkat (vagy fordítva) akarjuk legyalulni baráti viszonyt megrontó módon.

Fontos megemlíteni, hogy ez a játék nem az a játék, ami pár óra alatt kijátszható és "feltehető a polcra" porosodni. Ha ráérez az ember, akkor hosszú éveken át sok-sok óra játékélménnyel szolgálhat.

POZITÍVUM:

 • A "fun" élmény mellett (ami elképesztően jó) kemény stratégiai érzékre és persze szerencsére van szükség és NAGYON nem árt tudni a szabályokat, de ha a fejben csücsül minden tudnivaló, akkor szinte garantáltan odaláncol maga elé.
 • Furán hangozhat, de itt kikapni is igazán jó élmény lehet…

NEGATÍVUM:

 • Sajnos manapság a biznisz okozta nyomás és időhiány vagy egyéb hátráltató tényezők hatására már-már normálnak mondható módon, ez sem hiba mentes (nem vészes), de talán eltekinthetünk tőle, hiszen nem két napra szóló szimplán csak felhype-olt játékról van szó, tehát valószínűsíthetően hamar megpróbálják orvosolni bármiről is legyen szó.
 • Nem egyszerű belejönni kezdőként és nem egyszerű beszippantani a szabályzatot, ami ráadásképp változik is majd a frissítések és szezonok során.


Több kiadásban tudhatjuk magunkénak, hiszen érkezett a Standard Edition mellett 2db Deluxe Edition (Black Orcs Edition és Imperial Nobility Edition), illetve a Brutal Edition. A platformok, ahol "nyomhatod": PC, PS4 & PS5, Xbox Series X/S, Xbox One és a későbbiekben pedig Nintendo Switchre is várható lesz.

A rendszerkövetelmény pedig a Steam-es információink szerint nem igényel atomreaktort:

MINIMUM:

 • Op. rendszer: Windows 10
 • Processzor: Intel Core i5-2300 | AMD FX-6350
 • Memória: 6 GB RAM
 • Grafika: Nvidia GeForce GTX 650, 1 GB | AMD Radeon HD 7770, 1 GB
 • DirectX: Verzió: 11
 • Tárhely: 12 GB szabad hely

AJÁNLOTT:

 • Op. rendszer: Windows 10
 • Processzor: Intel Core i5-4570 | AMD Ryzen 3 1300X
 • Memória: 8 GB RAM
 • Grafika: Nvidia GeForce GTX 960, 4 GB | AMD Radeon R9 380, 4 GB
 • DirectX: Verzió: 11
 • Tárhely: 12 GB szabad hely


Írta: Bors Máté

Hasonló bejegyzések: