verbeli-gamer-headset-xpg-precog-teszt

Vérbeli gamer Headset - XPG Precog TESZT

2021. december 21. Kocsis Bence Hangeszközök

Sokan gondban vannak, mikor játékhoz való fejhallgatót keresnek a piacon. Még inkább megnehezíti a helyzetet, ha több eszközön is szeretnénk használni, mikrofon is kell majd és nem engedünk a hangminőségből sem. Az ADATA XPG Precog gaming headsetje megfelel ennek a célnak, hisz rendelkezik USB Type-A, USB Type-C adapterrel, emellett használhatjuk 3,5 mm-es Jack csatlakozón keresztül is, ráadásul erős hangszórókat és kiváló mikrofont is kínál.

Csomagolás:

Az XPG Precog egy igazán mobilis csomagolást kapott, hisz, ha eltávolítjuk a díszes kartont, akkor egy füllel ellátott kis táskát láthatunk, melyen cipzárral tudunk operálni. A táskát kinyitva egy szép, rendezett módon, kis hálós rekeszekben találjuk a tartozékokat. 

A rekeszekben találunk egy mikrofont, egy USB Type-C kábelt rajta egy vezérlővel, egy Type-C / Type-A átalakítót, egy jack csatlakozót és a mikrofonhoz és fejhallgatóhoz használható Y kivitelű jack csatlakozót. Ezen felül természetesen a kis táska tartalma a dokumentáció is.

A fejhallgató:

Az XPG Precog egy masszív külsővel megáldott eszköz, hisz vaskos fülkagylókkal rendelkezik, melyek egy fém tartóra vannak felszerelve. Efölött a pánt autómatikusan állítható, nincs lehetőség kézi változtatásra, de aggodalomra nincs ok, mert könnyedén a fejhez idomul az eszköz. A fülkagylók külső része átlátszó műanyag burkolatot kapott, egy XPG logóval megspékelve. Ha USB-n használjuk a headsetet , akkor az elrejtett piros LED-ek felvillannak, melyek nem zavaró, szolid fénnyel világítanak. A megjelenés tehát kifejezetten a játékosokat célozza meg, azt sugallja, „igen, én készen állok a harcra… és te?”

A párnák kimondottan kényelmesek, ovális alakban lettek kialakítva, így nem keltenek szorongást a felhasználókban, nem szorosak, mégis kimondottan jól kiszűrik a külső zajokat és a hangszórókból érkező hangokat nem pazarolják el. A fejpánt annyira kényelmes műbőr borítást kapott, hogy fejen hordva, és a nyakunkon pihentetve sem kényelmetlen , még hosszú órák után sem. 

Hangminőség:

Az XPG Precog ritkaság számba megy a gamer headsetek terén, hisz mindegyik fülkagylójában elektrosztatikus és dinamikus meghajtó is található. Ez azért fontos, mert az alacsony, közepes és magas frekvencia tartományban is képes a headset torzításmentes kimenetet produkálni. Ennek megfelelően a Precog rendkívül széles, 5-50000 Hz közötti frekvenciaátvitellel büszkélkedhet.

A Fejhallgató érezhetően hangosabb, mint sok más gamer fejhallgató. Használat közben még magasabb hangerőn sem éreztük, hogy elfogyna a tudás, bár sokáig nem bírtuk, mert attól tartottunk, komolyabb halláskárosodást fogunk szenvedni.

Ha USB-ről Jack csatlakozóra váltunk, viszont kisebb csalódás fogad bennünket. Halkabb és a teltség sem az, amit az USB-s csatlakozás alatt tapasztalható.

USB-n történő használat esetén a DAC-ra integrált vezérlővel választhatunk Music , Virtual 7.1 és FPS módok között. Több játékot is kipróbáltunk, hogy megnézzük, milyen élményben van részünk hangzás tekintetében. FIFA 22, Forza Horizon 5 (ebben pl. az integrált rádió miatt kimondottan hasznos a füles) , F1 2021, Age of Empires IV és Battlefield 2042. A 7.1 módban a basszus jelentősen javult és a teljes hangerő is jócskán megszaladt. A játékok során legtöbb esetben sokat hozott a virtuális 7.1 hangzás, de pl. egy tűzharc esetén a hang tisztasága kicsit csorbult. FPS módban a különbség szembetűnő, halkabb és telítetlenebb, erőtlenebb is ez a mód.

Mikrofon:

A Precog mikrofonja 20 – 20000 Hz közötti frekvenciatartományban működik, tisztán és élettel teli hangon szólal meg a túloldalon. Külön piros pont az ADATA-ának, hogy popfiltert szerelt a mikrofonba, mely kiválóan kiszűri az alacsony frekvenciájú ropogás és dübörgést. Ezen felül a mikrofon környezeti zajszűrővel (ENC) is el lett látva, ami például a lehető legminimálisabbra csökkenti a billentyűzet gombok, vagy épp a kormány váltóinak kattogását.

Szoftver:

Az XPG Precog nem rendelkezik szoftverrel, mindössze egy ENC firmware frissítéshez szükséges segédprogramot találunk a gyártó oldalán. A Headset összes funkciója a beépített DAC erősítőn keresztül vezérelhet. Ezek alapszintű módosításokra adnak lehetőséget, de aki komolyabban szeretne finomítani a beállításokon, azok számára hátrányt jelent, nem biztos, hogy a Precog lesz a megfelelő választás.

Összegzés:

Az XPG a Precog esetében lenyűgöző kis úticsomagot állított össze. Rengeteg csatlakozási lehetőséget kínál, kiváló hangzással és egy várakozás felett teljesítő mikrofonnal, mely a beépített zajszűrőnek köszönhetően nagyon jó minőséget produkál. Sajnos a 3,5 mm-es csatlakozás használata visszafogja az élményt. Jó dolog, hogy már USB Type-C-ben is gondolkodik a gyártó, de a Type-A-t sem hagyta ki, így nem szenved hátrányt az, aki erre a csatlakozásra még nincs felkészülve. Az XPG Precog 38-40 ezer forint környékén szerezhető be, beszerzésével pedig biztosan nem nyúlnak mellé azok a gamerek, akiknek igen is számít a jó hangminőség oda-vissza irányban.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: