vernee-mars-pro-teszt-a-kozepkategoria-kiralya/2017/09/04

Vernee Mars Pro teszt - a középkategória királya

2017. szeptember 04. Uszkai Dávid

Újabb kínai telefon járt nálunk, ezúttal a kínai Vernee egyik legújabb zászlóhajósának kikiáltott telefonját teszteltük le. Hogy milyen következtetésre jutottunk? Tesztünk végén kiderül!

A Vernee egy igencsak frissnek mondható cég, hisz magát a brandet 2016 februárjában alapították és azóta számos telefonjuk jelent már meg. Ezek közül a legsikeresebbek és a legelterjedtebbek az Apollo, a Thor és a Mars széria. Ez utóbbinak egyik továbbfejlesztett változatát mutatjuk be most Nektek, mely a Vernee Mars Pro nevet kapta. Június közepén nagy elánnal jelentették be, hogy végre előrendelhető a telefon, akkor már nálunk is olvashattatok róla. Akkor a cég zászlóhajósaként reklámozták a telefont, ami Helio P25-ös processzort, 6 GB RAM-ot, oldalsó ujjlenyomatolvasót, 5.5 hüvelykes Full HD kijelzőt kínált, röviden mindent amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet egy telefonban. Így nem csoda, mi is nagy izgatottsággal vártuk, hogy készhez kapjuk a saját teszt telefonunkat is melyet a legnagyobb kínai webáruház, a Gearbest biztosított számunkra. Köszönjük ezúttal is nekik! De elég a szövegből, lássuk mit rejt a doboz!

Kicsomagolás

A csomagolás nagyon hasonlít más kínai gyártók csomagolására, hisz ezúttal is mint anno az Ulefone Power esetében, egy négyzet alakú fehér dobozt kapunk rajta a gyártó lógójával, jobb oldalon pedig kék alapon fehérrel írva azt, hogy Mars Pro. Leemelve a doboz tetejét találkozunk először a fóliába csomagolt telefonnal mely a mi esetünkben a szürke verziót takarja, de matt feketében is megvásárolható a telefon. Ez alatt találjuk a többi tartozékot ami a töltőfejből, a Type-C adatkábelből, SIM tálca tűből és a használati utasításból áll. Talán még egy fülhallgatót el tudtunk volna képzelni, persze csak akkor hogyha valami minőségi darab, másképp tényleg nem sok értelme lett volna.

.

A telefon a külsejét tekintve megegyezik a sima Vernee Mars-al csupán a szélessége változott 1 milliméterrel. Pontos méreteit tekintve 74 x 151 x 7,6 milliméteres, tömege pedig 161 gramm. Külsőleg az egész telefon dizájnja nagyon elegáns benyomást kelt, a lekerekített szélek nagyon kényelmes fogást biztosítanak. Az összeszerelésre se lehet semmilyen fajta panaszunk, a fém ház hűvössége, a fém gombok és az oldalt található ujjlenyomat olvasó érzékelteti velünk, hogy itt egy igazán prémium hatású telefont tartunk épp a kezünkben. Mi a Gearbest-től kaptunk egy telefon tokot is mely eredetileg a Vernee Mars-hoz van ám úgy gondoltuk a Mars Pro-hoz is jó lesz, hisz méretben ugyan akkorák egy dolgot kivéve, méghozzá azt, hogy a Pro 1 milliméterrel szélesebb így egy kicsit "feszítve" van úgymond a tok.

.

Gyorsan átfutva mit hol találunk a telefonon: a jobb oldalra került a hangerő le/fel szabályzó gomb, a be-/kikapcsolás gomb valamint az ujjlenyomatolvasó melynek működéséről kicsit később részletesebben is lesz szó. Fölül csak és kizárólag a jack bemenet található, bal oldalt a SIM/SD kártya bemenet helye, alul pedig a mikrofon, a Type-C bemenet és a hangszóró. Elől a képernyő felett találjuk az 5 megapixeles előlapi kamerát, valamint egy értesítési LED-et, hátul pedig a 13 megapixeles kamerát és villanót.

.

Hardver

A telefon hardverét tekintve se lehet egy rossz szavunk se, hisz a telefon lelke egy FinFET technológiával készült, MediaTek által gyártott Helio P250, amiben egy nyolcmagos 64 bites processzor dolgozik. Az ARMv8-as utasításkészlettel rendelkező processzorban kétklaszteres elosztásban négy darab 2,5 GHz-es Cortex-A53 dolgozik és szintén négy darab 1,6 GHz-en működő Cortex-A53. Az elsődleges gyorsítótár 256 + 256 KB, míg a másodlagos 2 MB-os. A képi megjelenítésért egy 900 MHz-es ARM Mali-T880 MP2 felel. Ami viszont az egyik legnagyobb húzóerő a telefonban a mostani kínálatban már egyre inkább elterjedő 6 GB LPDDR4X RAM. A háttértár eMMC 5.1-es formátumú, 64 GB-os, mely tovább bővíthető egészen 256 GB-is microSD kártya segítségével.

.

Ahogyan az várható volt a különféle mérési teszteken is eléggé szép pontszámot ért el a telefon. A kijelzőről még nem sok szó esett, lássuk ott mit kapunk. A telefonban egy japán kijelzőgyártónak, a JDI-nek a képernyője található, mely 5,5 hüvelykes képátlóval rendelkezik, melynek felbontása Full HD, a pixelsűrűsége 401ppi, a betekintési szög pedig 178 fokos.

Szoftver

Szoftveres fronton is elég jól áll a Vernee Mars Pro hisz megkapta az Andorid 7.0 Nougat-ot, kiegészítve a gyártó saját VerneeOS (VOS) szoftverével. A változás nem drasztikus, annyira nagyon azért nem nyúltak bele a Vernee-nél az alap Android-os rendszerbe csupán kiegészítették egy-két hasznos funkcióval. Alkalmazásokból kapunk párat gyárilag telepítve ezek mind Google szolgáltatások olyanok mint pl. a Play Játékok vagy épp a Hangouts. Igazából ezek megléte sem jelent problémát, hisz tárhely van bőven, simán elférnek a telefonon. Az összes többi alkalmazást viszont nekünk kell beszereznünk, amire természetesen ott van a Play Áruház. A rendszer sebessége és használhatósága lenyűgöző, nem találkoztunk semmilyen akadással vagy fagyással, köszönhetően az erős hardvernek. Vezeték nélküli frissítés van, tesztünk elkészültekor auguszutus 15-ei rendszer futott.

.

A 7-es Android újdonságait természetesen megkapjuk így megtalálható a telefonban az új beállítások menü, az új értesítési sáv és az igencsak hasznos osztott képernyős mód is. Kép a képben funkció itt sincs, az majd csak a következő 8-as Androidban várható.

.

Ahogy az már a kicsomagolásnál szóba jött, a telefon jobb oldalán helyezték el a mérnökök az ujjlenyomatolvasót. Ez elsőre kicsit fura lehet, de hamar meglehet szokni azoknak is akik esetleg hátul vagy elől használták eddig. Véleményem szerint talán ez a második legkényelmesebb elhelyezési lehetőség az elülső ujjlenyomatolvasó után. Maga a működését illetően kissé vegyesek azért az érzések. Kicsit szkeptikusan indultam neki az előző telefonoknál látottak alapján viszont erre részben rácáfolt. A szenzor feloldási ideje néha azért hagy kívánni valót maga után, arról nem is beszélve, hogy nagy ritkán képes megbolondulni és olyankor semmi pénzért nem hajlandó elfogadni az ujjunkat. Ez szerencsére a több mint 2 hét alatt egyszer-kétszer fordult csak elő így nem olyan idegtépő dolog. Ha minden oké nagyon jól működik a szenzor, 8/10-es aránnyal felold elsőre.

.

Kamera

A készülék hátlapján egy 13 megapixeles kamerát találunk, mely a Sony IMX258-as szenzorát használja, rekeszértéke f/2.0-ás, fókusztávolsága 3,5 milliméter melyhez egy dupla LED villanó tartozik. A maximális képméret 4160 x 3120 pixel, videónál pedig 3840 x 2160 pixel ami 4K-s videót jelent 30 képkocka/másodperc sebességgel. Az előlapon egy 5 megapixeles kamerát kapunk, melynek a minsőége eléggé megkérdőjelezhető. Szoftveres tekintetben a Mars Pro a Google kamera szoftverjét használja melyben olyan funkciókat kapunk mint az autó fókusz, sorozatfelvétel, GEO tagging, HDR, arcfelismerés, panorámafelvétel. Beállíthatjuk továbbá a kép jellegét, a fehéregyensúlyt, bekapcsolható a RAW, van DNG támogatás, valamint számos effektet is bekapcsolhatunk.

.

A képek minőségüket tekintve elég jónak mondhatók (ez alól kivétel az előlapi kamerával lőtt utolsó kép melynek minőségét inkább hagyjuk), talán egy kicsit fakónak hathatnak, látva az egy időben tesztelt Elephone P8 Mini képeivel, ezen viszont egy kis szoftveres korrekcióval könnyen javíthatunk mint pl. az alábbi példában.

.

Videók tekintetében két felvételt készítettünk egyet ami 4K-s felbontású, egyet pedig ami sima Full HD. A 4K-s videóban azért érzékelhetünk egy kis akadást:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lNVvtz3GhOY&feature=youtu.be[/youtube]

.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=79CCRQNhm6A&feature=youtu.be[/youtube]

.

Kommunikáció

A Vernee Mars Pro egyszerre két SIM kártyát képes kezelni melyből az egyik egy nanoSIM a másik pedig egy microSIM vagy pedig egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát. Mindkét SIM kártyával használható a 4G-s hálózat. A beszélgetés hangminősége rendben volt. A telefon szerencsére támogatja a hazánkban is használt B20-as frekvenciát, így nyugodtan kiélvezhetjük a 4G adta előnyöket. A készülék támogatja az a/b/g/n WiFi szabványokat, van 4.0-ás Bluetooth, valamint Type-C csatlakozás melyen keresztül tölthetjük a telefont vagy épp zenét hallgathatunk hogyha ilyen típusú fülhallgatónk van. A navigálás az A-GPS mellett a GPS és a GLONASS műholdak segítségével történik. Szenzorok tekintetében kapunk fényerő érzékelőt, gyorsulásmérőt, iránytűt és giroszkópot is.

.

Akkumulátor

Jól van jó, de mi biztosítja ehhez a sok mindenhez a szükséges erőt? Merülhet fel bennünk a kérdés és a Vernee-nek erre is volt egy igen jó válasza. A telefonba egy 3500 mAh-es Lithium-Polymer akkumulátor került. A rendszernek köszönhetően a telefon átlagos használat mellett kibírta akár a 2 napot is, ám inkább az 1-1,5 napos tendencia mutatkozott nálam, főleg hogyha sokat mobil neteztem. A töltő nem csak egy sima töltő, hisz egy gyors töltőről beszélünk mely a MediaTek Pump Express Plus 3.0-ás gyors töltési technikának köszönhetően saját mérések alapján 10%-ról 100%-ra kevesebb mint 1 óra 20 perc alatt feltöltötte a telefont, ami figyelemre méltó teljesítmény.

.

Összegzés

Hogy hogyan tudnám összefoglalni a látottakat? A Vernee Mars Pro egy igazi prémium minőséget keltő telefon mely minőségi anyagokból készült és erős hardveres felszereltséget kínál a versenytársakhoz képest jóval alacsonyabb áron. Szoftver terén nagyon rendben van a telefon, gördülékenyen használható a rendszer, nem tapasztalunk akadást, a 4G remekül működik, jó a GPS, van gyors töltés és a kamerás képek is elfogadhatók. Negatívumként talán az előlapi kamera minőségét tudnám felhozni, ezen felül pedig a kicsit gyengécskébb hangszórót és a néha nem rendeltetésszerűen működő ujjlenyomatolvasót. De mindezek ellenére egyértelműen a pozitívumokra emlékezünk, hisz a Vernee Mars Pro a jelenlegi 189.99$-os árával ami átszámítva kb. 49000 Ft-nak felel meg, egyértelműen az idei év egyik legjobb ár/érték arányú okostelefonja így tőlünk is megkapja gondolkodás nélkül az "Ajánlott" plecsnit. A Vernee Mars Pro megvásárolható a Gearbest webáruházából IDE vagy a lenti képekre kattintva, míg az általunk használt tok IDE kattintva.

. .  

Írta: Uszkai Dávid