vezetek-nelkul-a-kenyelmesebb-jatekert-corsair-harpoon-rgb-wireless-teszt

Vezeték nélkül a kényelmesebb játékért: Corsair Harpoon RGB Wireless teszt!

2019. április 04. Kocsis Bence Egér

Ha Gamer egérről beszélünk, akkor általában a vezeték nélküli kivitel kapásból kiesik a szórásból, legalábbis hosszú ideig ez volt a helyzet. De az utóbbi években már nem így van, sorra jönnek ki a vezeték nélküli gamer egerek, amelyek a kábeles kapcsolat nélkül is ugyanazt a játékélményt és megbízhatóságot nyújtják mint a vezetékes társaik. A Corsair palettáján is egyre több Wireless egér sorakozik, hogy megvásároljuk őket. Ilyen a Harpoon RGB Wireless is, melyet a gyártónak köszönhetően ki is próbáltunk.

Külső:

A Corsair Harpoon RGB Wireless minimalista kialakítással rendelkezik, olyannyira nem vitte túlzásba a gyártó a dizájnt, hogy szinte szimmetrikus lett a kialakítás, ami persze nem jelenti azt hogy egy kényelmetlen egeret vehetünk majd kezünkbe. A felső rész egyetlen, egybeöntött műanyag, mely az elülső részen a két fő egérgombra ágazik ketté, de érdekes módon ezek a gombok a csúcsnál nem érnek össze. Az oldalsó részek kellemes tapintású, nagyon kézreálló, bordázott, gumírozott elemek, melyek közül csak a bal oldalon került elhelyezésre két gomb. 

A görgő kimondottan esztétikusra sikeredett, nem szimmetrikus, oldalirányú bevágásokkal lett tarkítva. Természetesen a görgő gomb ként is használható, melyet a beállításokban könnyedén testre szabhatunk. A görgő mozgása kontrollálható, tapintható a görgetés, kattanásokkal a görgetési pontokon, de nem zavaró hang és erővisszacsatolással. A felső rész kicsit durva felület, nem csúszós, így a kéz könnyedén ráfekszik, nem izeg-mozog alattunk az egér. A Corsair felirat a bal kattintón kapott helyet, de RGB világítás ez alatt nem került elhelyezésre. A fő gombok alatt Omron mikrokapcsolók kaptak helyet, melyek az adatok szerint 50 millió kattintást is képesek elviselni minőségbeli változás nélkül. Meg kell mondjam, hogy a kapcsolók útja kellőképp rövid, ami számomra pozitívum. 

Az egérhez egy érdekes formájú töltőkábel csatlakozik, melynek fura formája annak tudható be, hogy csatlakoztatott állapotban teljesen egybeolvad az egérrel, szinte fel sem tűnik, hogy egy eltávolítható komponensről van szó. Ami azt illeti, az eltávolítása után elég nagy "lék" marad a görgő alatt, ami első ránézésre fura látványt nyújt. Annak ellenére, hogy az egér egy vezeték nélküli megoldás, pehely súlyúnak mondható, mindössze 99 grammot nyom, aminek köszönhetően könnyedén suhan az egérpadon. Az egér alján találunk egy kapcsolót, mellyel a kikapcsolt, 2,4 Ghz és Bluetooth módok között váltogathatunk. 

A kábel 1,8 m hosszú és a megszokott Corsair minőséget nyújtja, nem egyszerű műanyag bevonatú, hanem szövet borítást kapott, a szürke/fekete csatlakozón pedig a megszokott módon a Corsair logója látható. 

A Corsair Harpoon RGB Wireless egy PixArt PMW3325 optikai szenzort kapott, mely 200 és 10000 DPI közötti felbontásra képes. A Polling Rate 250 és 1000 Hz közötti intervallum, ami 8 (Bluetooth mód) és 1 ms (2,4 GHz) közötti névleges válaszidőt jelenthet. Fontos megemlíteni azt is, hogy az optikai szenzor viszonylag magas emelési távolsággal is megbirkózik, ami 2,4 mm-t jelent. Az érzékelőt a gyártó az egér aljába egy könnyedén kinyitható rekeszben rejtette el, melyet a számítógéphez kell csatlakoztatni. A Harpoon RGB Wireless egy 850 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátorral rendelkezik, melyet a már említett kábellel tudunk feltölteni. Szerencsére az egér töltés közben is működtethető. Ami a működési időt illeti, RGB világítás mellett 2,4 Ghz-es módban akár 30 órán keresztül is eljátszadozhatunk. Ez az idő Bluetooth módban 40 órára emelhető, sőt, ha az RGB világítás ki van kapcsolva akár 60 óra is lehet a teljes üzemidő, amit töltés nélkül kihúzhatunk. Ami a töltési időt jelenti, nagyjából két órával kell számolnunk, ami a teljesen lemerített állapotból történő feltöltést jelenti. 

Szoftver, világítás:

A Corsair iCue All-in-One illesztőprogram eléggé összetett, hisz az összes Corsair periféria innen vezérelhető és szinkronizálható. A szoftver eléggé összetett, számos lehetőséget kínál, de szerencsére áttekinthető, nem gondolkodik rajta az ember, hova is kellene kilyukadni. A profilok módban rengeteg beállítási lehetőség áll rendelkezésre, a 7 gombot makrók segítségével annyi profilba menthetjük el, amennyibe csak szeretnénk, így például, ha egy Battlefield V-ből szeretnénk átmenni egy másik játékba, akkor más profilt tölthetünk be, olyant, ami arra az adott játékra lett belőve. A világítás beállításoknál számos lehetőségünk van, hogy a Corsair logót működésre bírjuk, de ha úgy akarjuk arra is van mód, hogy a többi perifériával szinkronban használjuk a világítást. 

A DPI beállításoknál testre szabhatjuk az érzékenységet, olyan módokat hozhatunk létre, amik a számunkra adott területeken fontosak lehetnek, ráadásul az egyes DPI módokhoz színjeleket is társíthatunk. 

Beállíthatjuk egyszerűen az egér kurzor mozgási sebességét és arra is van lehetőség, hogy az Angle Snapping-et aktiváljuk. Abban az esetben, ha ez a mód aktív, akkor például rajzolásnál, ha egyenes vonalat szeretnénk húzni, akkor a szoftver korrigálja a kéz mozgását, így a girbe-gurba vonalak helyett akár nyíl egyenes vonalakat is húzhatunk. Ez játékok alatt természetesen kerülendő, hisz a precíz mozgásokba belejavít a szoftver, így nem azt a mozdulatot írjuk majd le, amit szerettünk volna. 

A Harpoon RGB Wireless világítása eléggé intenzívnek mondható és kimondottan jó ötlet, hogy a DPI gomb is kapott egy LED-et, aminek a színét tudjuk variálni. Ami a Corsair logót illeti, számos effektet tud nekünk mutatni a statikus és kikapcsolt állapot mellett. 

Az iCUE szoftverrel lehetőség van arra is, hogy szinkronizáljunk, ahogy azt fentebb már leírtuk. Ilyenkor billentyűzettel, egérpaddal, headsettel, vagy headset állvánnyal együtt produkálhatjuk a fényeket. 

Összegzés:

A Corsair Harpoon RGB Wireless szinte túl olcsó ahhoz, hogy egy vezeték nélküli, RGB-s, gamer egér legyen, hisz sok helyen már 18 ezer forint körüli áron is be tudjuk szerezni, ami kimondottan jónak mondható. És miért is jelenthetjük ezt ki? Egy nagyon kényelmes gamer egeret vehettünk a kezünkbe, ami 10000 DPI-s maximális felbontású optikai szenzorral rendelkezik, melynek felbontása szoftveresen állítható, ha a gyári értékekkel nem lennénk megelégedve. Az aktuális DPI profilok könnyen követhetőek, hisz színjelzés mutatja, melyik beállítás is az aktív. Az RGB világítás egyszerű, de kimondottan jól mutat és a corsair-hez híven szinkronizálható a többi perifériával. Ami a működési időt illeti, a 2,4 Ghz-es módban 30 óra, míg Bluetooth módban 40 óra a jellemző, természetesen bekapcsolt világítással, ami  nagyon jónak mondható. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: