vissza-az-alapokhoz-lego-bricktales-ps5-teszt

Vissza az alapokhoz – LEGO Bricktales PS5 teszt

2022. október 16. Uszkai Dávid Konzol

Megérkezett a legújabb LEGO játék, mely merően más az eddigi építős játékokhoz képest. De hogy miben lett másabb a Bricktales, mint bármelyik más filmes LEGO adaptáció például? Tesztünkből kiderül!

A német ClockStone, mely leginkább a Bridge Constructor játékáról híres, új LEGO játékkal jelentkezett, mely merően elüt az összes eddig látott játéktól. És hogy ez hogyan sikerült mégis nekik? Nagyon egyszerű módon: visszatért a legózás alapjaihoz a játék. Ha jobban belegondoltok (és játszottatok már bármilyen LEGO-s videójátékkal) észrevettétek már, hogy igazából egyik játékban se kell úgy igazán komolyan építeni? Ha visszagondolok ezekre a sorozatokra, nekem egyből az ugrik be, hogy általában mindig egy gombot nyomva a játék csili-vili effektek mentén felépíti az adott tárgyat. Legyen szó akár egy autóról, akár egy épületről. Ami, ha jobban belegondolunk, lássuk be azért egy LEGO játékról beszélvén egészen fura, nem? Na már most ezt ismerte a fel a német fejlesztő cég is és húzott egy merészet és most nem a történetre meg a karakterre helyezte a legnagyobb hangsúlyt, hanem az építés és a legózás „alapjai” kapnak nagyobb főszerepet a játékban. Ugye milyen érdekes, hogy mennyire sokféle módon meglehet közelíteni ugyan azt a játékot? Mindezekhez pedig hozzájön az is, hogy a német fejlesztőcég a Bridge Constructor-nak köszönhetően, messze nagy tapasztalattal rendelkezik a fizika terén is, így összességében minden adott volt egy sikeres játékhoz.

A történet szerint a főhősünknek van egy nagyapja, aki még nagyon régen létrehozott egy repkedő robotot, amit az első pályán véletlenül ismét megtalálunk, így az ő segítségével kell rendbe hozzuk a vidámparkot. Ahhoz, hogy ez sikerülhessen boldogságkristályokra van szükségünk, melyeket 5 különböző világból kell begyűjtenünk, időutazva ezek között. Mindegyiknek világnak saját sztorija van és fő feladatunk az lesz, hogy végigmenjünk a pályán, mindezt úgy, hogy különböző dolgokat építgetünk LEGO-ból. Ez a legtöbb esetben – kicsit vicces módon, amúgy egy híd lesz, úgyhogy még meghazudtolni se tudják magukat a fejlesztők.

Az egyes építmények elkészítéséhez útmutatót nem kapunk, teljes szabadságunk van az építkezésekben, egyedül az szab gátat a dolognak, hogy hány darabot kapunk az egyes elemekből. Ezen felül pedig teljesen rajtunk áll, hogy hogy oldjuk meg a problémát. Mivel legtöbbször ilyen hidakat, vagy olyan járműveket kell építenünk, ami teher alatt összeroppanhat, ezért külön szimulációt is kapunk az építés során, amivel letesztelhetjük, hogyan sikerült az alkotásunk. Ha ez sikerült és az ellenőrzésen átment az építményünk, akkor átléphetünk egy úgynevezett sandbox módba, ahol az építményeket kedvünk szerint fel is díszíthetjük extra elemekkel, ezzel egy mégszebb külsőt varázsolva nekik. A feladat azért pályáról pályára nehezedik ahogy haladunk az időben, így ennek megfelelően komolyabb és komolyabb építményeket kell kreáljunk.

Stílusát tekintve mindenből kapunk egy kicsit a játék során, ezért igazán illik erre a játékra az a mondás, hogy egyszerű és nagyszerű! A történettől azért nem kell sokat várni, de aranyos a sztori, vannak benne jól megszokott poénok. Játékidőt tekintve körülbelül 10 órát ígér a játék, és ha végeztünk a fő küldetésekkel, akkor ott vannak a mellékfeladatok, amelyekkel ládákat és egyéb apróságokat gyűjthetünk, amikért cserébe plusz tartozékokat, kiegészítőket kapunk figuráinkhoz.

Ami a grafikát illeti a játék ezen a téren is teljesen rendben van, az egyes pályák szépen ki vannak dolgozva, szépsége a letisztultságában keresendő. Ami a kezelhetőségét illeti mi PS5-ön játszottunk a játékkal, ott néha kicsit nehézkes volt az irányítás, de idővel bele lehet rázódni és meglehet szokni hogyan tudunk mindent oda helyezni ahová tényleg szerettük volna.

Összegzés

Ha összegeznem kéne a LEGO Brickateles-ben látottakat, akkor azt tudnám mondani, hogy olyan csodálatos, hogy a fejlesztők meglátták ezt a piaci rést és visszatértek az alapokhoz, amiről a legó igazából is szól: a kreativitásról és az építésről. És ehhez tényleg nem kell sok, itt van ez a nagyon letisztult, egyszerű mégis nagyon élvezetes és remek kikapcsolódást nyújtó játék, ami a saját kategóriájában egyeduralkodó és messze kitűnik az összes eddigi LEGO játék közül. Mi mindenképpen ajánljuk a játékot úgy felnőtteknek, mint akár gyerekeknek is, csak rajtunk és a kreativitásunkon áll mit hozunk ki a játékból. 

A LEGO Bricktales megvásárolható PC-re, PlayStation 5, PlayStation 4, box One, Xbox Series X|S és Nintendo Switch-re a különböző áruházakon keresztül. Steam-en IDE, PlayStation-ön IDE, Xbox-ra IDE, és Nintendo Switch-re IDE kattintva, 29.99 dolláros áron, ami átszámítva kb. 10.500 Ft-nak felel meg.

A tesztpéldányt a játék forgalmazója, a Plan of Attack biztosította számunkra, melyet ezúton is köszönünk nekik!

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: