vr-beszamolo-es-egyebek-veletech-2016/2016/04/10

VR beszámoló és egyebek - Veletech 2016

2016. április 10. Herczeg Balázs

Két éve annak, hogy nem volt különálló Veletech kiállítás, amit őszintén rettenetesen sajnáltam, ugyanis a színvonal 2014-ben fényévekkel jobb volt, mint tavaly, amikor a Veletech-et összevonták a PlayIT-val. A kiállítás idén viszont újra különálló eseménnyé vált, a mobilaréna stábja és a kiállítók előtt pedig le a kalappal, ugyanis egy rendkívül színvonalas rendezvényt hoztak össze. De még mielőtt kicsit részletezném milyen is volt a hangulat, először újságíró társaimnak ellátnám néhány tanáccsal, nehogy ők is abba a hibába essenek, amibe én is. 1# mindig foglalj sajtójegyet! Úgy gondoltad idén inkognitóban mész és nem váltasz sajtójegyet? Bugyuta ötlet! Sajtó páholyba értelemszerűen megtagadják a belepésed, a pénztárnál pedig utólagosan magyarázhatod a bizonyítványodat… Pedig az újságírók mindig éhesek arra az ingyen kajára, ami éppen a sajtónak elkülönített külön helyen van. 2# Másrészt sort sem kellett volna kivárnod, hanem csak szépen el kellett volna csak menned az emberek között a VIP bejáraton, és kárörömödben integethettél volna a kint várakozóknak. Utólagosan már magyarázhatom én is miért csináltam ilyet, de legalább az alkarom mindenféle karkötővel lett tele, illetve nem kell amiatt aggódnom, hogy én ingyen jöttem be, ezzel pedig jártam hozzá a rendezvény bevételének növeléséhez.  De térjünk a lényegre!

DSC04634

Veletech 2016 – A VR éve

Idén is szép számmal képviseltették magukat a gyártók, de 2014-hez képest sajnos voltak olyan gyártók, akik nem képviseltették magukat. Ilyen volt példának okáért a Cooler Master, a Gigabyte (ők PlayIT-n kint lesznek) és az MSI is. De akkor mégis mely gyártók képviseltették magukat a legszínvonalasabb módon az idén? Egyértelműen az Asus és a Huawei, de a Samsung és az Alcatel standjára sem lehetett panasz. Az idei év, ahogy ti is gondolom tudjátok, a VR éve, így a Razer Hacker Development kit-én (OSVR) kívül volt kint Oculus Rift, HTC Vive, Samsung VR illetve más telefonunkból VR szemüveget varázsló eszközök is.

DSC04622

Ezeket az eszközöket különböző mobilos standokon, a Samsung standján, az Asus standjánál és a Nemesys Games Split VR standjánál lehetett kipróbálni. Ha választani kellene a képviselt VR eszközök közül, egyértelműen a HTC Vive által nyújtotta élményt tudnám a leginkább ajánlani. Nem csak amiatt, mert ahhoz jár mozgásérzékelő kar is, hanem azért is, mert összképet tekintve az nyújtja a legjobb élményt. A kijelző nem tűnik olyan zavaros pixelháborúnak mint az Oculus és a Samsung szemüvege, ráadásul a belső tér érzékelése is jobban működik mint az Oculusnál. A HTC Vive rendszere, vagyis a Steam VR nagyobb interaktivitást is kínál a kiegészítő karnak köszönhetően, ellentétben a Rifttel, amihez az az Xbox One kontroller valahogy kevésnek tűnik. Egyrészt nem látod mit nyomkodsz, másrészt ez csak optikai illúziót kelt, hiányzik az interaktivitás. Ezt persze idővel az Oculus csapata úgy is orvosolni fogja, de jelenlegi álláspont alapján a Vive jobb választás lehet.

DSC04526 DSC04629

.

Asus

Az Asus standja rengeteg érdekességet tartogatott számunkra, többek között Matteot, akivel mindig jó találkozni ilyen rendezvényeken, illetve szenvedő játékosokat is láttunk a ROG laptopok mögött, akik például nem tudták mit is kellene csinálniuk egy Tomb Raider játékban. A látvány persze magáért beszélt. Igazán komikusan hat az, amikor valaki egy gombot nyomogatva várja a megváltást. Persze a többiek a Battlefrontban próbálhatták ki tudásukat, ez kicsit jobban is ment. De az igazi érdekességek azok a masinák voltak, amelyek lehetővé tették a játékok maximális grafikán való futtatását stabil képkockaszám mellett. Ilyen volt az Asus vízhűtéssel ellátott laptopja is, a ROG GX700VO, ami ugyan kolosszális méretekkel rendelkezik, de cserébe nem azon filóznunk, hogy éppen milyen grafikai beállítást kapcsoljunk ki a stabilabb FPS érdekében.

DSC04503

Persze érdekességként egy-két alaplap és videokártya is látható volt a standon, de nem ezek körül volt a hangsúly. Persze a ROG gépeken kívül az átlagfelhasználóknak szánt gépek és telefonok is megtalálhatóak voltak a standon, de nem igazán ezek köré került a hangsúly fektetése. Érdekességként volt kint Transformerbook, Zenfone 2 és Zenfone Max, illetve VivoStick pendrive méretű PC, de ahogy említettem, a hangsúly nem ezeken volt.​

DSC04505 DSC04518

.

Extra érdekességként az Asus 2 szuper gamer gépén demonstrálta a VR lehetőségeket is két Oculus szemüveg segítségével. A demók a prehisztorikus időkbe vittek minket vissza, amikor még dínók uralták a földet. Volt, hogy éppen kikelendő dinoszaurusz tojások között megbújva kellett megbirkóznunk egy túlméretezett, igen húsos szitakötővel (Back to Dinosaur Island), illetve volt olyan is, hogy egy függőleges sziklán kellett felmásznunk úgy, hogy körülöttünk pteroszauruszok repkedtek (Back to Dinosaur Island 2).

DSC04631

Huawei

DSC04609 DSC04592

.

Ahogy 2014-ben is, a sajtó jókedvéről a nekik külön felállított páholyban idén is a Huawei gondoskodott, illetve a Mobilaréna és a Meex csapata. A Huawei standja nem csak okostelefonokat vonultatott fel, hanem láthattunk ott tableteket, illetve okosórákat is, de a legnagyobb érdekesség mégis csak a Huawei P9 volt. A Honor 6 Plus-hoz hasonlóan ez a készülék is két kamerával lett felszerelve, de ezek monokróm és RGB kamerából állnak össze, ellentétben a Honor 6 Plus-nál látott duálszenzoros megoldással.

DSC04619 DSC04603

.

Az új megoldás neve Duál Leica kamera lett. A készülék természetesen fémházzal rendelkezik, így egy igazi prémium kategóriás készülék hatását kelti. Android szempontjából a legújabb 6-os verzió futott a készüléken, és mit ne mondjak, az élmény rendkívül jó volt. A készülék reszponzív és rettenetesen gyors. Ez leginkább a 3 GB fedélzeti memóriának és a Kirin 955-ös (4x2.5 GHz A72 + 4x1.8 GHz A53) nyolcmagos processzornak volt köszönhető. Belső tárhely szempontjából sincs okunk panaszkodni, ugyanis 32 Giga tárhely áll rendelkezésünkre, bár én a kiállított készüléken csak 28-at láttam ténylegesen elérhetőnek. A kijelző mérete 5,2 colos, természetesen fullHD felbontással ellátva. Hogy az akkumulátorról is tegyek említést, egy 3000 mAh Li-Pro volt a készüléken, így az üzemidő hozni fogja az elvárható szintet. Azt persze pedig már meg sem kell említenem, hogy hátul ujjlenyomatolvasóval lett ellátva a készülék.

DSC04618 DSC04584

.

Honor készülékek szempontjából (ami nekem különösen közel áll a szívemhez, pedig Windows Mobile és iOS párti vagyok) nem volt túlzottan nagy kínálat, de természetesen a Honor 7 és a legújabb 5X képviseltette magát a rendezvényen.

Egyéb érdekességek

DSC04571 DSC04569

.

Ami még érdekességként megfoghatta az emberek figyelmét, az a B csarnok emeletében látható Retro Gaming helyiség, Case Modding kiállítás, illetve a tuning show lehetett. Persze a többi gyártó is remek eszközökkel képviseltette magát, de igazán nagy durranásnak számító eszközöket nem nagyon tudtak a gyártók felmutatni. A Sony is képviseltette magát a legújabb Z5 compact telefonjával, de ami engem meglepett az az volt, hogy kihozták a legújabb hear on fejhallgatójukat a kiállításra. Nem vagyok egy nagy Sony fejhallgató rajongó, de ennek a hangzásvilága még engem is megfogott.DSC04589

Volt még itt Opel Astra modern Apple CarPlay alapú fedélzeti rendszerrel, Renault Fluence, illetve Suzuki rallyautó is. És ha már autókról beszélünk, akkor azt is megemlíteném, hogy az érdeklődők két helyen is szimulátorozhattak, persze csak ha akartak.

DSC04593 DSC04533

.

Kint volt még a Microsoft és az Alcatel is. A Microsoft itthon először mutatta be a Lumia 650-es készüléket, míg az Alcatel a mobilos VR élménnyel próbálta megfogni az érdeklődők figyelmét. A legfontosabb érdekességek közé egyértelműen a Nemesys féle SplitVR stand volt, ahol nem csak Oculus Riftet, de a HTC Vive-ot is ki lehetett próbálni. Persze kint volt az Olympus, a TDK és az EVOLVEO is néhány érdekességgel, de semmi eget rengető újdonságot nem láthattunk. Ahogy a Samsungnál sem. A Galaxy S7 és a VR szemüveg már egy ideje jelen van a magyar piacon, így azokat bármelyik Media Markt szaküzletben ki lehetett eddig is próbálni.

DSC04546 DSC04577

.

Volt még mini drónokkal való trükközgetés, Mozzilla stand, EU Stock, akiknél Xiaomi, Doogee, Meizu és egyéb készülékeket lehetett megnézni, H.A.C.K workshop és színpadi előadások is mindkét csarnokban így mindenki megtalálhatta a saját érdeklődési körének megfelelő standokat, színpadokat.​

DSC04621 DSC04597

.

A sajtó is persze el tudott lenni a Huawei privát emeletén, ha pedig ez nem volt elég, a mobilarénás srácokhoz is fel lehetett menni, ahol nyomatni lehetett a Quantum Break-et is. (A lent lévő konzol éppen foglalt volt, így csak a sajtó külön konzoljához tudtam menni, amiért persze fel kellett másznom két emeletet. Nem könnyű az újságírók élete. ;) )

DSC04614

 Több szónak is egy a vége…

A Veletech 2016-os kiállítás remekül sikerült. Mivel a B és a C csarnok is használatban volt, így a tömeg szerencsére megoszlott, nem igazán voltak az ASUS VR gépein és a Nemesys SplitVR standján kívül sehol sem sorok, így amit ki szeretett volna próbálni az ember, arra megvolt minden lehetősége. Ez egy hatalmas előny a PlayIT-el(/-val) szemben, ahol hatalmas tömegeken átbirkózva magad lehet csak esélyed kipróbálni azt a technikai újdonságot, amit szeretnél. A Veletech mindig is a családias, komolyabb hangvételű kiállítások közé tartozott, ellentétben a PlayIT-el, ahol ugyan a játékokon lenne a hangsúly, persze csak ha odajutsz a standokhoz mindenféle kínokon átvészelve magad. A Veletech 2016 remek kiállítás volt, érezhető volt a fejlődés a korábbiakhoz képest, így nyugodt szívvel várom a jövő évben remélhetőleg megrendezésre kerülő kiállítást.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter