wayteq-xtab-700qci-es-xtab-79qci-teszt/2014/01/07

Wayteq xTAB-700qci és xTAB-79qci teszt

2014. január 07. Teszt Clarence

A karácsony előtt lehetőségünk nyílt két WayteQ tablet tesztelésére, melyet a Person Communication-nek köszönhetünk. A két típus pedig a WayteQ xTAB-700qci és a WayteQ xTAB-79qci. Ebből már kitalálható, hogy mivel foglalatoskodtam a decemberben. Hogy mi a véleményem a két tabletről, azt pedig alant olvashatjátok.

[caption id="attachment_40352" align="aligncenter" width="610"]product_design__xTAB-79qci_front_white xTAB-79qci[/caption]

Először is néhány technikai információ azoknak, akiket az Angry Birds-ön kívül más is érdekel:

(az adatokat a gyártó honlapjáról plagizáltam ide)

WayteQ xTAB-700qci

Kijelző: 7", IPS, 1280 x 800 px, 5 pontos kapacitív multi-touch

Processzor: ATM7029, Quad-Core Cortex A9 1.3 GHz

Memória: 8 GB ROM, 1 GB RAM

Android Jelly Bean v4.2, WiFi

Elő és hátlapi kamera, HDMI

WayteQ Táblamagazin

MinDigTV alkalmazás

WayteQ xTAB-79qci

Kijelző: 7,9", IPS, 1024 x 768 px, 5 pontos kapacitív multi-touch

Processzor: Rockchip 3188, Quad-Core Cortex A9 1.6 GHz

Memória: 8 GB ROM, 1 GB RAM

Android Jelly Bean v4.2

WiFi, Bluetooth, Fényérzékelő

Webkamera, HDMI

MinDigTV alkalmazás

WayteQ Táblamagazin

Kezdjük is egy kis általános bemutatással. A két tablet nagyjából megegyező külsőt kapott. Eléggé ergonómikus a kialakításuk, könnyűek és kényelmesen kézben tarthatóak. Mindkettőn a Jelly Bean 4.2 fut. További pozitívum még, hogy nem melegednek túlzottan, pedig négymagos konstrukciókról beszélünk. Ebből már sejthető, hogy elég erősek gépek, bár az 1 GB ram számomra kevés, szerintem elfért még volna ugyanennyi bennük. A két tablet elég gyorsan dolgozik, de sűrű használat mellett azért lassul, itt érezhető a memória hiánya. Ez tovább rontható, ha minél több internetet igénylő alkalmazást telepítünk (Gmail alapból van, de akadhat még Facebook, Evernote, e-mail kliensek stb.).  Szóval a memóriát szerintem még bővíthették volna nyugodtan mindkét típusnál.

[caption id="attachment_40353" align="aligncenter" width="610"]xTAB_700qci__front_v4 A kistestvér: xTAB-700qci[/caption]

Mivel említettem az Angry Birds-öt, így azért elmondanám, hogy a játékok, amelyeket próbáltam (Angry Birds, Plants vs. Zombies, Sonic Dash, Injustice, Traffic Racer) mind-mind tökéletesen futnak, sőt a nagy képernyő miatt  kimondottan élvezetes a játék. Persze fel kellene nőni, így tovább is evezek kicsit komolyabb témákra.

A 79qci a nagyobb képernyő miatt szerintem kellemesebb, mivel akár útközben is könnyedebben tudjuk szerkeszteni a dokumentumainkat. QuickOffice-t és a Kingsoft Office alkalmazását is próbáltam mindekettőn. Itt nem titok, de nem találkoztam sebességproblémával, a wordok görgetése folyamatos, még nagyobb dokumentumok esetén is (110 oldalas docx és pdf is volt tesztelve). Ugyan a Háború és békét nem próbáltam, de biztosan kezelni tudna egy olyan hosszúságú dokumentumot is. Azt, hogy ki melyik programot preferálja azt nem tisztem eldönteni, de a két tableten tökéletesen használhatóak.

Ami számomra viszont kevésbé volt kellemes az a kamerák. Én eleve nem értem, amikor valaki tablettel akar fényképeket készíteni, szerintem röhejes, emiatt eleve megkérdőjelezem a hátlapi kamera létjogosultságát, de ha legalább belekerül egy kamera, akkor legalább készítsen szép képeket. Én fotóztam mindenfelé és eredetileg szerettem is volna feltölteni képet, de a minőségük annyira botrányos, hogy inkább eltekintettem tőle. Nem ezzel fogjuk életünk nagy eseményeit megörökíteni. Az előlapi kamera erősen átlagos, ennél lehetne jobb minőségű. Eléggé fényérzékeny, emiatt viszonylag gyenge minőségű képet ad magunkról, amint próbálunk skype-olni vagy hangout-olni, de a célnak megfelel.

A wifi és Bluetooth tökéletsen működik. Nem akadozik, eléggé gyorsan tölt le és frissíti az alkalmazásokat, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 80 megabytos net mellett volt tesztelve, tehát lehet nem működne egy 1 megás net mellett. A Bluetooth pedig hozza, amit kell, gond nélkül, gyorsan oszthatjuk meg fájljainkat barátainkkal és ugyanígy, akinek van bármilyen Bluetooth-al működő vezetéknélküli eszköze (pl. egy jó füles), akkor gond nélkül csatlakoztatható. A hagyományosabb megoldások kedvelőinek pedig ott a 3,5 mm jack dugó. Találhatunk még mindkét konstrukción mini HDMI kábeleket. Ezek is a kompatibilitását növelik az eszköznek. Én speciel soha nem használtam és nem és látom az értelmét (a telefonomon is van), inkább laptopon látom hasznát, de itt is van. Baj nem lehet abból, ha valamiből több van, még, ha kihasználatlan is. A HD filmeket amúgy gond nélkül viszik, főleg a megfelelő lejátszóval, de azért 1080p fölé ne akarjunk nagyon menni. Bár ekkora képernyőkön az is elég éles képet ad.

IMG_20131208_094551_975Mindkét géphez alapból telepítve kapjuk a Mindig TV alkalmazást, így aki szereti az itt is tudja használni. Szintén olyan lehetőség, amely számomra érdektelen, mivel az erős wifi kötelező a jó stream-eléshez, de erős wifi csak az otthonomban van, ahol miért nézném tableten a tv-t? Tényleg csak azoknak érdemes, akiknek nincs televíziójuk.

A GPS hiánya számomra erős hátrány. Mivel nagyképernyőn tökéletesen követhető lenne az útvonalunk, így viszonylag jó árban kapnánk egy erős tabletet és GPS-t is egyben. Ez szerintem hatalmas öngól, főleg, hogy körülbelül 10 ezer forint rááldozásával már olyan tabletet kap az ember, ami műholdas helymeghatározóval is rendelkezik.

SIM foglalat sem található egyikben sem, így a Viber-ről, WhatsApp-ról és társaikról le kell mondanunk, de a Skype, Facebook Messenger és Google Hangout tökéletesen fut.

Az akku időről még nem esett szó. Traffic Racer mellett simán bír 4-5 órát, de egy komolyabb HD filmet ne kezdjünk el nézni egy hosszú vonat út közben. Ami számomra igazán fura volt, hogy készenléti módban, akár 2 napra is ott lehetett hagyni és szinte cask félig merült le, viszont, amint nekiálltam használni azonnal merülni kezdett. Irodai eszközök alkalmazása mellett szép idő hozható ki belőlük, de aktív használat mellett azért 4-5 óra az üzemideje. Ezen a téren főleg a 79qci, amely kevésbé bírja a gyűrődést, de a nagyobb képernyő miatt ez érthető is, hiába az erősebb aksi.

Összességében elmondható, hogy a két tablet nagyjából megegyező kategóriájú. A négymagos processzorok azért hozzák a várt teljesítményt, melynek sokkal inkább a memória szab határt. Mindkettő jól és könnyen használható, de véleményem szerint akadnak kiaknázatlan területek, amelyeket érdemes lenne fejleszteni (GPS hiánya, kevés memória).Személy szerint a nagyobb képernyőt preferáltam, szerintem könnyebb használni és kompaktabb is. Emiatt az értékelésemnél is ő kapta a magasabb pontszámot és a "Tetszett" plecsnit.

WayteQ xTAB-700qci

3/5

WayteQ xTAB-79qci     

4/5

tetszett

Írta: Teszt Clarence