wifi-6-router-olcson-tenda-tx1-pro-teszt

WiFi 6 router olcsón? – Tenda TX1 Pro teszt

2023. szeptember 30. Herczeg Balázs Hardver / Hálózat

A kínai Tenda már hosszú ideje a hálózati eszközök piacának egyik kulcsfontosságú szereplője, leginkább pedig megfizethető megoldásairól vált ismertté. A WiFi 6 szabvány térnyerésével a gyártó frissítette megfizethető termékeinek kínálatát a Tenda TX1 Pro és a TX2 Pro routerekkel, amelyek még elérhetőbbé teszik a WiFi 6-ot a felhasználók számára. A két termék közül az előbbit próbáltuk ki.

A Tenda TX1 Pro egy 4 portos, AX1500-as, WiFi 6-os router 5 antennával és WPA3 védelemmel. A doboza magát a routert, egy LAN kábelt és egy 9V-os tápegységet rejti. A belső hardvereket egy fekete műanyagváz rejti, ami leginkább talán egy űrhajóra emlékeztet minket. A váz elején egy Tenda logó és egy LED-állapotjelző található, ami zöld és piros színben tud világítani attól függően, hogy a router éppen rendeltetésszerűn működik, vagy éppen betöltés alatt áll.

Az öt antenna 6 decibeles erősítéssel működik, ugyan nem eltávolíthatók, de állítható dőlésszöggel rendelkeznek. Hátul 3 darab 100 megabites LAN-, valamint egy 100 megabites WAN-port kapott helyet. A 3. LAN-port nem mellesleg IPTV-támogatást is kapott, így gond nélkül tudja továbbítani például a Telekom készülékeire is a TV-adást.

Az AX1500-as szabványt a router egy 300 Mbit/s-os WiFi 4, és egy 1200 Mbit/s-os WiFi 6 chippel éri el. Ezekből csak az utóbbi támogatja a WPA3-as védelmet, valamint az OFDMA-t és a MU-MIMO technológiát. Érdekesség, hogy mind a WiFi 4 kapcsolatért, mind pedig a 100 Mbit/s-os switch képeségeiért egy Realtek RTL8197H SoC felel, ami egy egymagos, 1 GHz-es sebességű MIPS 24Kc architektúrájú CPU-t integrál 128 MB DDR2-memóriával. A WiFi 6-os, 5 GHz-es kapcsolatot egy RTL8832BR chip látja el. Az előbbi SoC-hez két, az utóbbi chiphez három antenna tartozik.

A telepítés igen egyszerű, pár perc alatt elvégezhető a tendawifi.com oldalon PC-n, vagy a Tenda WiFi alkalmazással telefonon. A router érdekessége, hogy router és Access Point mód mellett tud kliens + AP módot is, magyarán szólva jelerősítőként/meshként is használható, ami azért is szuper, mert így nagyobb sebességet lehet kihozni a TX1-ből, mint sima router üzemmódban.

A router menürendszerében kikapcsolhatjuk a LED-állapotjelzőt., feketelistát állíthatunk be, bekapcsolhatjuk a szülői felügyeletet, ahol meghatározhatjuk egyes eszközök képernyőidejét, valamint weboldalakat is korlátozhatunk. Mindemellett támogatja a vendég WiFi-t is.

Mérések

A sebességmérésekhez egy iPhone XR telefont és egy WiFi 6E-s adapterrel felszerelt PC-t, valamint egy WiFi 6-os laptopot használtunk. Router üzemmódban, ahogy az várható is volt, a TX1 Pro stabilan hozza a 100 Mbit/s-os le- és feltöltési sebességet minden eszközön, így ebben az üzemmódban leginkább olyan helyekre ajánlott ezt a routert beszerezni, ahol az internet sebessége nem haladja meg a 100 megabitet.

Ha viszont ettől gyorsabb netünk van, akkor sincs minden veszve, ugyanis a TX1 Pro WiFi AP-ként is használható úgy, hogy vezeték nélkül csatlakoztatjuk a fő hálózatunkra. Ilyenkor a LAN kábelek 100 megabites limitjét felülírjuk, és teoretikusan 1200 megabit lesz a maximálisan elérhető adatkapcsolat. Ez a gyakorlatban azonban sajnos harmadolódik. De mi ennek az oka? Mivel ilyenkor a router egyfajta WiFi-kliensként működik, a beérkező sávszélességet továbbítania is kell, hiszen ebben az üzemmódban egyfajta hálózati láncolatot hozunk létre, amely során a Tenda TX1 Pro inkább egy jelerősítőként funkcionál a rá csatlakozó eszközöknek. Emiatt a maximálisan elérhető sávszélesség legjobb esetben is lefeleződik, hiszen tartania kell a kapcsolatot a fő routerrel, és a klienseszközökkel is. Ebből adódva, a legjobb mérési eredmény, amit így tudtunk elérni 350 megabit le- és 250 megabit feltöltés volt úgy, hogy a TX1 Pro a fő router mellett helyezkedett el a legjobb kapcsolat érdekében.

De mi a helyzet akkor, ha egy emelettel lejjebb visszük a TX1 Prót a fő routertől úgy, hogy a jelnek két vastag falon is át kell hatolnia.

62 megabit letöltés és 3,5 megabit feltöltés. Nem túl gyors, viszont a TX1 Pro mentségére legyen, hogy az ugyanebben a helyiségben elhelyezett, dual band mesh rendszer is csak feltöltésben tudta felülmúlni a TX1 Prót, ahol a mesh rendszer 28 megabitet tudott elérni. Abból eredően, hogy a routernek nem ez a legfőbb felhasználási módja, meglepően jól teljesít így.

Végszó

A Tenda TX1 Pro egy kellőképpen érdekes megoldás technológiai szempontból, hiszen a WiFi 6 képességeket leszámítva mindenért egy energiatakarékos SoC felel, ami igencsak jól teszi a dolgát. Ugyan a router nem a leggyorsabb, de remek kiegészítő lehet egy már meglévő WiFi 6-os hálózat jelerősítéséhez. Más esetben csak akkor tudjuk ajánlani a piac legolcsóbb WiFi 6-os routerét, ha a szolgáltatótól beérkező internetkapcsolat sávszélessége nem haladja meg a 100 megabitet.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter