wifi-vel-az-igazi-msi-z390-gaming-edge-ac-teszt

WiFi-vel az igazi - MSI Z390 Gaming Edge AC [Teszt]

2018. december 23. Herczeg Balázs Alaplap

Az Intel új chipsetjét még különösebben nem jártuk körbe, így ideje ezen változtatni és megvizsgálni mit is kínál az új chipset, illetve milyen alaplapok érkeztek a 9. generációs Core i processzorok mellé. mielőtt mélyebben belemennénk, érdemes megemlíteni, hogy még mindig LGA1151 tokozású alaplapokról beszélünk, annyi különbséggel, hogy a 8. generációs pin-kiosztásának megmásítása miatt csak a 8. és 9. generációs processzorok kompatibilisek. Ugyan számoltunk be arról, hogy sikerült 9. generációs Core processzort Z170 alaplapban túlhajtani, de ehhez kisebb modifikáció szükséges, amitől óva intünk minden kezdőt, aki pedig érdeklődik a trükk iránt, valószínűleg már úgy is utána olvasott. 


MPG – Milyen Professzionális Gabonakörök?

Az MSI új rövidítéseket vezetett be, melyek leginkább a boltoknak, nagykereskedelmeknek nyújtanak segítséget a rendszerezésben, de egyben kategorizálják is a termékeket. Az MPG az MSI Performance Gaming rövidítése, amely már régóta létező kategória, csak éppen külön információként jelentek meg a dobozon, nem pedig név alapján történt meg a kategorizálás. Most ez is megváltozott. Persze megmaradt az Arsenal Gaming is MAG néven, illetve az Enthusiast Gaming is képviselteti magát MEG néven.

MSI MPG Z390 Gaming Edge AC


Ideje, hogy rátérjünk magára az alaplapra. Ugyebár említeni sem kell, hogy az LGA 1151-es foglalattal rendelkezik az alaplap, amely 8. és 9. generációs Intel Core i processzorok fogadására képes, ami BIOS, Intel Management Engine és a processzor érintkező pontjainak átstrukturálására vezethető vissza (persze jöhet a pentium gold és a celeron is, de ebbe az alaplapba bűn lenne olyat tenni), ráadásul az oxidáció elkerülése érdekében aranyozott érintkezési pontokról beszélünk. Érdemes a Z390 chipsetre is kicsit kitérni, ugyanis végre integrálásra került a chipsetbe az USB 3.1 Gen 2 támogatás, így nem kell külön kontrollert szerelni az alaplapra USB 3.1 vezérlés érdekében. A másik különlegesség, hogy a chipsetbe Intel AC Wifi vezérlő is került (CNVi), így rengeteg wifivel szerelt alaplap kerül piacra a szériában, köszönhetően annak, hogy olcsóbb lett a gyártási költség abból adódóan, hogy nem kell külön vezérlővel bajlódni. Persze ettől még mindig WiFi kártyák használatával van megoldva a Wireless és a Bluetooth 5 támogatás. Érdekesség, hogy a megoldásnak és a 9462-es kártyának köszönhetően akár 867 Mb/s-os vezeték nélküli adatátvitel is elérhető, amely manapság a gigabites internethez mérten végre felveszi a kor igényeivel a versenyt. A sebesség 80 Mhz-es szélességen érhető el, de léteznek jobb kártyákkal szerelt alaplapok is, amelyek 160 MHz-es csatorna szélességen is képesek dolgozni, ezzel pedig 1.73 Gbp/s-os adatátvitelt is elérve. A Z390 chipset kezdetektől fogva arra lett tervezve, hogy a 8 magos, 16 szálas processzorok magjait 5 GHz feletti sebességen tudja tartani minden magon a Turbónak köszönhetően, amihez az okos L3 cache még jobb teljesítményt ígér, de ehhez természetesen erős VRM is kell, így ideje arra is egy pillantást vetni.


VRM, túlhajtással nem lesz itt baj…


A VRM vezérléséért az UPI Semiconductor uP9521P modulja felel, amely maximálisan ugyan 8+2 fázis-ért tud felelni, de jelen esetben 5+1+1 módban fut, miközben az alaplap 10+1+1 fázissal van hirdetve. Akkor mégis, hogy is van ez? A válasz pofon egyszerű. Komponensek tekintetében dupla adag magas és alacsony oldali mosfet került fel dupla adag induktorral és kondenzátorokkal. Ettől persze 5 fázis még nem lesz 10, így az MSI ügyesen, az alaplap hátuljára elrejtett 5 darab fázisduplázó drivert, amely megduplázza az Onsemi NTMFS4C029N alsó és NTMFS4C024N felső oldali mosfetek vezérlését, így a dupla komponenssel rendelkező fázisokat külön fázisként látja a vezérlő. A MOSFET-ek minősége kifejezetten elfogadható, OC-ra kisebb mértékben (folyékony nitrogén mellőzése) tökéletes lesz az otthoni felhasználók számára. A FET-ek 125 °C-ig képesek működni, így otthoni keretek között ugyan érdemes, de nem szükségszerű kis mértékű túlhajtás esetében figyelemmel kísérni ezek hőmérsékletét. Ami problémásabb lesz az maga a hűtés megtalálása a 8. és 9. generációs túlhajtható processzorokhoz, ugyanis rendkívül tudnak ezek a processzorok hőt termelni. 240 W TDP érték feletti hűtés erősen ajánlott, és sajnos még azokkal sem garantált a stabil 5 GHz+ elérése. Komponensek tekintetében Persze a Military Class V adott, így a fekete szilárd kondenzátorok, a sötét induktorok, és a túlfeszültségvédelem, túlmelegedés védelem, páratartalom védelem minden formája adott. Ezeken kívül erőstett PCI-e slot is adott. 


Ha pedig a jó komponensekről, és a VRM-ről beszélünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a processzor számára két tápcsatlakozót kapott az alaplap. Nem kell megijedni, normál használathoz elég 1 csatlakozót bedugnunk, mert alapvetően a processzor fogyasztása nem fogja meglépni a 225W-os maximum értéket. Viszont, ha jókora OC-t tervez valaki az alaplappal, akkor szükség lehet az extra 4 pin által kínált energiára, ugyanis könnyen lehet, hogy akár a 240W-os TDP-t is átléphetik a 9. generációs i9 processzorok túlhajtás során. Ezt pedig nem csak a tápegységnek, de a hűtésnek is bírnia kell. ÉS ha már OC-ról van szó, érdemes megemlíteni a Core Boost támogatást is. Ez mit is takar? Digitális energiaeloszlás vezérlés, a már említett dupla tápcsatlakozó a processzorok számára, intelligens feszültségvezérlő, és túlfeszültségvédelem az alaplap teljes területén, amely valljuk be, a biztonságérzetnek egy kicsit többet ad, mint a semmi. Persze az alaplap rendelkezik Game Boost funkcióval is, amely előre bekalibrált OC profilokat állít be a Biosban vagy jó, vagy nem alapon. Aki komolyabb OC-t szeretne, az kerülje ezt a gombot, aki pedig próbálkozni szeretne, az kipróbálhatja, de ne várjon túl sok jót cserébe, ugyanis minden chip más, nem lehet tudni az adott profil adott processzoron milyen eredményt produkál. Van, ahol működni fog, van, ahol pedig a bekapcsolást fogja akadályozni, szóval csak óvatosan. XMP-s túlhajtott memóriamodulok támogatása szintén adott, úgy ahogy a DDR4 Boost is, amely a PWM vezérlőnek hála stabilabb jelet biztost a DDR4 DIMM memóriamodulok számára. Hűtés tekintetében végre olyan jól kinéző hűtőborda került a lapra, amely nem csak dizájnelem, de hűt is, ezzel stabil alapot adva a túlhajtás számára. A bordán található lemezek kellőképpen vastagok, jó hőelvezetést biztosítanak, pláne ha jól irányzott ventilátorok fújják a levegőt rá.

Körtúra az alaplapon

Kezdjük felülről a vizsgálatot, balról jobbra haladva a tápcsatlakozón kívül két érdekes dologra lehet felfigyelni. Az egyik egy bizonyos jCorsair csatlakozó, a másik pedig a jRGB2. Utóbbi a szokásos LED szalagoknak, vagy éppen AMD és egyéb RGB processzorhűtések világításához lett kitalálva, míg az előbbi a Corsair LED vezérlőjének használatához lett dedikáltan kitalálva, így nem kell amiatt sem aggódnunk, hogy a gyártó termékei kompatibilisek lesznek. Lejjebb haladva ventilátor csatlakozók, EZ LED debugger a gyors hibaelhárítás érdekében, melynek a lényege, hogy a gép jelzi nekünk 1-1 pici LED kigyulladásával, ha valamelyik komponensünknél elakad a boot folyamata, 24 pines csatlakozó, memória VRM, front USB 3.0 és USB 3.1 Gen 2 csatlakozók. Beljebb haladva megtalálható a 4 dupla sávos DDR4 DIMM foglalat melyekbe akár 4.4 GHz-es órajelű memóriákat is pakolhatunk, procifoglalat a VRM-el és az I/O panel, amire majd később térünk vissza. A lapon egyébként 7 ventilátor csatlakozó, két normál RGB csatlakozó, 1 digitális RGB csatlakozó, 2 USB 3.0 front, és 2 USB 2.0 front csatlakozó, 2 M.2 foglalat Optane támogatással, 6 SATA III csatlakozó, 3 PCI-e X1 és 3 X16 foglalat található, illetve a leválasztott Audio panel Audio Boost 4 támogatással, amely Realtek ALC1220P-s audio processzort jelent DSD támogatással, Texas industries műveleti erősítőt fejhallgatóknak az előlapra, illetve kiváló minőségű Nichicon kondenzátorokat a balanszolt hangzás érdekében. Szoftveres oldalról pedig a Nahimic 3 támogatás is adott. A PCI-e síneket és az M.2 foglalatokat természetesen a chipset vezérli, így a 4-es SLI kizárt, cserébe a 3 kártyás rendszerek támogatása mind Nvidia, mind pedig AMD fronton megoldható. 


I/O panel nélkül nincs élet

I/O panelen a hardcore/old school legacy eszközök számára található PS/2 csatlakozó, 2 USB 2.0, 1 DisplayPort 1.2, 1 HDMI 1.4, 1 USB 3.1 Gen 2 A, és egy C csatlakozó, két USB 3.0 csatlakozó, felettük Intel V219i Ethernet porttal, mellettük az Intel  9462NGW kártyája bújuk meg egy foglalatban, amely AC-s WiFi-t és Bluetooth 5-öt biztosít, végezetül pedig audio panelt találunk 5 jack csatlakozóval, 5.1, átkonfigurálás esetén 7.1 támogatással, de az optikai S/PDIF sem maradt el. 


Mit rejt a doboz?


A színekben pompázó alaplapos doboz persze tartogat 1 két extrát is az alaplapon és az I/O védőn kívül, WiFi&BT antennát, SLI hidat, RGB kábel hosszabbítót, SATA kábeleket, SATA kábel matricát, illetve sárkányos matricát is kapunk. Természetesen a quick start guide és a teljes lírás is része a csomagnak, de egyéb más extrát nem kapunk. Cserébe WTFast előfizetéssel, és december 30-ig Assassin’s Creed Odyssey játékkóddal gazdagodhatunk szoftveres oldalról.

Click Bios V


UEFI tekintetében a megszokott Click Bios V felület tárul elénk, amelyet már a 200-as szériánál megismerhettünk, de az felület alapja már 2011 előtt le lettek fektetve. A Biosban rengeteg lehetőség adódik az OC-t kedvelők számára, számos egyéb beállítási lehetőség mellett. Állíthatunk és olvashatunk feszültséget, magonként órajelet, dinamikus órajelet, raidet konfigurálhatunk, menthetünk profilokat, de minden más egyéb fontos beálltás megtalálható.

Tesztkonfiguráció

Jelen esetben ugyan nem állt rendelkezésünkre 9. generációs Intel processzor, de egy 8. generációs Intel Core i5 8600K rendelkezésünkre állt, így bele is tudtunk kóstolni milyen is lehet az alaplappal tuningolni.

  • · MSI MPG Z390 Gaming Edge AC
  • · Intel Core i5 8600K
  • · Adata XPG Dazzle 2400 MHz CL 12 DDR4 2x4 GB
  • · MSI GTX 1050 Ti Gaming X
  • · Be Quiet! Dark Power Pro 11 750W
  • · Be Quiet! Pure Base 600
  • · Be Quiet! Silent Loop 240m
  • · Windows 10 Pro 64 bit 1803

Tesztek

Tesztprogramok tekintetében a szokásos programokkal vizsgáltuk meg az alaplapot. Mivel az alaplap kellőképpen rendelkezik túlhajtási potenciállal, és később érkezik alapórajeles 8600K-val egy másik teszt is, így csak túlhajtott processzorral vetettük tesztek alá az alaplapot. A teszteket 5.0 GHz-en és 4.7 GHz-en mértük. Sajnálatos módon a nálunk vendégeskedő 8600K mérnöki példány nem éppen a Silicon Lottery fényes darabja, így magas órajelek esetén a megfelelő stabilitás eléréséhez jócskán fel kellett emelni a feszültség értékeket, ami értelemszerűen igen magas hőtermelést eredményezett. Ugyan elérhető volt a processzorral az 5 GHz jókora feszültségemelés mellett, de az ezzel járó hőtermelést már a 240-es AIO vízhűtés már nem volt képes kellőképpen lehűteni. Így nekünk 4.7 GHz-et sikerült kompromisszumok nélkül elérni 1.375 V feszültséggel. 5 GHz-nél már az 1.46-os értéket kellett a sikeres boothoz beállítani, ami pillanatok alatt irreálisan magas hőtermelést eredményezett rövid időn belül.A kisebb teszteket, mint az Aida 64 vagy a Blackhole 4, a processzor kibírta meglepő módon, de a Cinebench alatt rövidesen elérte a 100°C-ot a processzor, amely instant gépleállást eredményezett. Cserébe a VRM-mel különösebben nem kellett foglalkozni, ugyanis az köszönte szépen, 58-60 °C-os maximális értékekkel köszönte szépen, vígan üzemelt. Ebből kijelenthető, hogy az alaplap több mint OC képes, csak szerencsésnek kell lenni ahhoz is, hogy a megfelelő szilíciumszerkezetű processzort fogjuk ki mellé.
3Dmark alatt is persze elvárt teljesítményt hozta az alaplap a túlhajtott processzorral.


CrystalDiskMark eredmények kicsit eltérnek a szokásostól. Ez annak tudható be, hogy az Intel RST felelt az AHCI driverekért Raid/optane módban, így néhány eredmény a korábbi mérésekhez kicsit lassabbnak tűnhet, de ez senkit se zavarjon meg, pusztán driver kérdése az egész.Külön megemlíteném azt, hogy aki bluetooth-os perifériát használ, az örülhet, ugyanis az AC-s WiFi nem interferál még 2.4 GHz-en sem a vezeték nélküli Bluetooth eszközökkel, így nem fog fellépni a szakadozó, lassuló netkapcsolat esete akkor, ha éppen Bluetooth egere, fejhallgatót használunk a gépen. Vezeték nélküli életre fel!

Verdikt

Az MSI Z390 MPG Gaming Edge AC egy kiváló alaplap. A VRM több mint jó az átlagfelhasználóknak, hobbi túlhajtóknak, így a nagyobb terhelést is problémamentesen bírja az alaplap. A driveres támogatás kiváló, az UEFI felület már jól ismert a korábbi MSI felhasználók számára, de akinek új a felület, könnyedén meg fogja találni benne a szükséges opciókat. Külön élmény a beszerelés, ugyanis az olyan csatlakozók mint az USB 3.0 front kifejezetten jó helyekre kerültek, ezáltal könnyed kábelmenedzsment is megoldható, ráadásul az alaplapon külön figyelmeztetéseket találhatunk azzal kapcsolatban, hogy hova ne tegyünk gépház alátámasztót/csavarfogót a problémák elkerülése érdekében. Az RGB világítás és a modern külső szintén plusz érv az alaplap mellett, csak úgy, mint a kellőképpen gyors WiFi és BT5. Ugyan Thunderbolt beépítve nincs, de ezt leszámítva egy rendkívüli alaplapot hozott össze az MSI, amely minden nagyravágyó gamernek tökéletes támogatást tud adni.


A tesztben szereplő kártyát az MSI Európai képviselete biztosította számunkra, melyet ez úton is szeretnénk megköszönni nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: