windows-10-ki-mire-hogyan-es-mikor-valthat/2015/07/21

Windows 10 : Ki, mire, hogyan és mikor válthat?

A Microsoft a július 29-től elérhető Windows 10 operációs rendszerével egy új ösvényre tévedt, az operációs rendszer ugyanis a Windows 7 és Windows 8 / 8.1 tulajdonosok számára szabadon hozzáférhető és a további frissítések is ingyenesek, azonban azért van néhány kivétel.

Alapesetben ingyenesen frissíthetünk Windows 10 Home és Windows 10 Pro változatra. Hogy számunkra melyik frissítés elérhető az attól függ, hogy a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 operációs rendszerek melyik változata van birtokunkban. A Windows Vista és XP felhasználók sajnos kimaradtak az "akcióból".

A Windows 7 starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium és Windows 8.1 operációs rendszerekkel rendelkező felhasználók a Windows 10 Home verziót "kapják".

Akik Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8.1 Pro és Windows 8.1 Pro Student operációs rendszerek egyikét használták azok a Windows 10 Pro-ra frissíthetnek.

Egyes változatok, mint például a Windows 8, a Windows 7 RTM (SP1 nélkül) és Windows 8.1 RTM (aktuális frissítés nélkül) esetében az aktuális operációs rendszer nem frissíthető, itt csak tiszta (ISO DVD-n. vagy USB-n keresztül) telepítés lehetséges.

Frissítésből kizárt változatok: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise és Windows RT/RT 8.1.

A Windows 10-re való átállás előtt meg kell győződni arról, hogy a számítógépünk, noteszgépünk megfelel-e a szükséges hardverkövetelményeknek. Aki jelenleg Windows 7, Windows 8, vagy Windows 8.1 operációs rendszert használ, annak nem kell aggódnia. Azok, akiknek a processzor órajele eléri az 1 GHz-et (PAE, NX és SSE2 utasításkészlettel rendelkezik) és legalább 1 GB RAM-al (64 bit esetén 2 GB RAM-al) rendelkeznek már csak a 16 GB szabad lemezterület (64 bit esetén 20 GB) szükséges. Grafikus kártya terén DirectX 9 kompatibilitás szükséges, ami szintén könnyedén teljesíthető, ugyanúgy mint a legalább 1024 x 600 pixel felbontású monitor.

A Windows 7, vagy Windows 8.1 operációs rendszert futtató számítógépen egy Windows 10-re való frissítési figyelmeztetés jelenik meg az óra mellett. Ez a lehetőség akkor nem jelenik meg, ha a számítógép nem felel meg a szükséges követelményeknek, vagy akkor is elmaradhat a várva várt felhívás, ha a windows nem naprakész.

update

Ha ez az applikáció megjelenik, lefoglalhatjuk az ingyenes frissítést. A lefoglalás után e-mail címünkre egy visszaigazoló levelet kapunk. Miután a Windows 10 elérhető , a háttérben az új operációs rendszer letöltésre kerül, ami körülbelül 3 GB helyet foglal a merevlemezen.

Annyi már bizonyos, hogy július 29-én nem mindenki férhet hozzá a frissítéshez, mely a Microsoft szervereinek várható terheltsége miatt indokolt. Ennek eredményeképp "hullámokban" válik elérhetővé a frissítés. Első körben azok az informatikai szakemberek, fejlesztők frissíthetnek, akik részt vettek a Windows Insider programban.

A frissítés két módon érhető el. ISO fájl letöltésével, teljesen új rendszer telepítésével, vagy "ráfrissítéssel". Ha az újratelepítés nélküli frissítést válasszuk, akkor a merevlemezen egy méretes könyvtár, a Windows.old mappa jelenik meg. Ez a mappa tartalmazza a korábbi operációs rendszer fontosabb adatait, ahonnan a szükséges adatokat kinyerhetjük. Ezt a mappát a Windows 10 30 nap után törli. Ez idő alatt lesz idejük az átváltóknak a régi operációs rendszerhez visszatérni, ez után már nem lehetséges, a licensz elavul. Ennek oka a többcélú felhasználás megakadályozása.

A frissítés korábbi rendszerről Windows 10-re 1 évig lesz ingyenes, tehát azért lesz időnk átgondolni, a váltást. Utána azonban meg kell vásárolni az operációs rendszert.

windows 10

Az előző kiadásokhoz hasonlóan a Windows 10 32 és 64 bites változata is elérhető lesz. A 64 bites Windows 10-el első körben akkor kell foglalkozni, ha 4, vagy több GB RAM memóriával rendelkezünk, a 32 bites rendszer ugyanis csak 3,2 GB memóriát képes kezelni. A 64 bites rendszer ezzel szemben megbirkózik az akár 512 GB-nyi RAM mennyiséggel is. A 64 bites rendszerre azért is csak 4 GB felett érdemes átállni, ugyanis 2x több memóriát igényel (nem 1 GB, hanem 2 GB) mint a 32 bites verzió. A 64 bites rendszer előnye, hogy több nyitott alkalmazás esetén sem lassul be a rendszer, még akkor sem, ha egy vírusirtó fut a háttérben. A 64 bites rendszer emellett biztonságosabb is. (Mielőtt 32 bites rendszerről 64 bitesre váltanánk tájékozódjunk arról, hogy a meglévő konfiguráció képes-e kezelni egy 64 bites operációs rendszert, pl. AIDA 64 programmal)

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: