wrc-6-teszt/2016/10/08

Csapassuk! WRC 6 teszt

2016. október 08. Kocsis Bence

A 2015-ben megjelent WRC 5 nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sokan csalódtak az új címben és a legtöbb médium szerint nem érte meg a megjelenés kori árát. Egy rali játék sokkal kevesebb teret biztosít, mint egy pályaversenyekre alapozó cím. Egy rali játéknál a legnagyobb hangsúly a az autó és a pálya közti kapcsolaton van, de persze azért apróságok tudják növelni, vagy rontani a játék értékét. Gondolok most szakaszok közti készülődésre, visszajátszások lehetőségére, fotó módra, amik interaktívabbá, élvezhetőbbé teszik a játékot. Az október 6-án megjelenő WRC 6-ot ennek megfelelő elvárásokkal próbáltuk ki és így osztanánk meg veletek tapasztalatainkat.

[caption id="attachment_69846" align="aligncenter" width="610"]wrc6_menu tetszetős menü[/caption]

Helyszínek terén egy szavunk sem lehet, hisz megkapjuk a 2016-os Rali Világbajnokság teljes naptárát, azaz összesen 14 hétvégét. Ennek megfelelően Argentínától Kínáig az összes valós helyszínt bejárhatjuk. A 14 helyszínen összesen 67 szakasz áll rendelkezésre. Ez minden 5 szakaszt jelent eseményenként, de Kínában csak 3, míg Korzikán 4 szakasz érhető el. Ezek a számok kicsit csalódásként érhetnek bennünket, de azért aggodalomra nincs ok, hisz a 3 szakasos kínai  hétvégén 13,34 km, 8,78 km és 5,01 km-es szakaszok több mit 27 km-t tesznek ki, aminek lenyomásában így is elfáradhatunk. Még tovább növeli egy-egy esemény hosszát, hogy egyes szakaszokat egy hétvége alatt többször (például éjszaka és nappal) kell teljesítenünk.

[caption id="attachment_69857" align="aligncenter" width="500"]versenyek A 14 helyszín[/caption]

A játékban három kategória kapott helyet. A WRC kategória palettáján teljes a felhozatal, megkapjuk a 2016-os világbajnokságon szereplő autót, ami a Wolkswagen Polo R WRC, Citroen DS 3 WRC, Hyundai i20 WRC, Ford Fiesta WRC és Mini Cooper WRC modelleket jelenti. Ennek megfelelően belebújhatunk Sebastien Ogier, Thierry Neuville, vagy Dani Sordo bőrébe is. Kapunk WRC 2 kategóriát is, melyben Ford Fiesta R5, Skoda Fabia R5, Citroen DS 3 R5 és Peugeot 208 T16 autók állnak rendelkezésre, végül betekinthetünk a Junior WRC világába, ahol a Citroen DS 3 R5 Max lesz a játékszerünk.

cars2 cars3
.

A WRC 6 egyjátékos és többjátékos módot is tartalmaz. Egyjátékos módban lehetőségünk van egy-egy szakaszt végig autózni, Csinálhatunk saját bajnokságot, ahol a 14 esemény bármelyikét bepakolhatjuk a versenynaptárunkba és lesz egy "Driving Test" is, ahol egy Super Special szakaszon a kanyarbevételeket gyakorolhatjuk. Természetesen a karrier mód is része a játéknak. Megszokott módon a játékmód elején meg kell adnunk nevünket, nemzetiségünket, majd a vezetés nehézségét és az AI nehézségét is kiválaszthatjuk. Ezek után egy WRC Junior csapat autójának volánja mögé ülhetünk. Junior szezonunkban a versenynaptár nem teljes, összesen 5 hétvégén kell elindulnunk és itt kell bebizonyítanunk, hogy érdemesek vagyunk magasabb kategóriában való szereplésre. Ha jól teljesítünk, akkor a szezon végén felteszik a kérdést, volna-e kedvünk a WRC 2 kategóriába feljebb lépni... Hát persze hogy igen... Az új szezonban 5 helyett már 7 hétvége vár ránk és ha itt is megálljuk a helyünket, akkor jöhet a WRC a maga 14 hétvégés versenynaptárával...

[caption id="attachment_69850" align="aligncenter" width="610"]gyozelem Versenyt nyertünk...[/caption]

Minden versenyhétvége 3 napos, egy-egy napon 1, 2, vagy 3 szakasz kerül megrendezésre. A versenynapok között a csapat szállásé a terep, ahol el lehet végezni a szükséges javításokat, vagy módosíthatunk az autó beállításain. A szakaszokon vigyáznunk kell azonban az autóra, hisz ha nagyon leamortizáljuk, akkor nem lesz elegendő időnk a javításokra, így sérült autóval kell nekivágnunk a következő szakaszoknak, vagy bevállaljuk a javítást időbüntetés fejében.

[caption id="attachment_69851" align="aligncenter" width="610"]repair2 Vigyáztunk az autóra...[/caption]

Az offline játékmódok között találunk olyan lehetőséget, hogy akár egymás ellen is játszhatunk. Kapunk egy Split Screen módot, melyben értelemszerűen ketten, osztott képernyőn versenyezhetünk. Kapunk még egy offline multiplayer lehetőséget is, mely a "Hot Seat" nevet viseli. Ebben a játékmódban egymás után ülhetünk a volán mögé barátainkkal, maximum nyolcan.

[caption id="attachment_69858" align="aligncenter" width="610"]split Na ki lesz a győztes?[/caption]

Online játékmódok közt megtalálható egy "Championship" nevezetű mód, ahol különféle kihívásokkal találkozhatunk. Tesztünk időpontjában például a Korzika Rali egyik szakaszát kellett teljesítenünk és összemérhettünk időeredményünket más játékosokkal . Az eseményeket egy meghatározott időszakon belül teljesíthetjük, aztán új esemény következik.

[caption id="attachment_69860" align="aligncenter" width="610"]wrc6-2016-10-08-19-52-21-36 nem kellett volna a 10 sec időbüntetés...[/caption]

Kapunk egy "Shakedown" módot is, ami hasonló elven működik, mint a "Championship" de itt pontokért harcolunk. 1 millió pontról indul a szakasz és kaphatunk + pontokat, de vonnak is le tőlünk. Pontokat kapunk a driftelésért, de ha elhagyjuk a pályát, időbüntetést kapunk, jönnek a pontlevonások. Az 1 millió pont a pályán töltött idővel természetesen folyamatosan apad.

[caption id="attachment_69861" align="aligncenter" width="610"]wrc6-2016-10-08-20-06-52-58 Keveset drifteltünk...[/caption]

A játék rendelkezik multiplayer eseményekhez való csatlakozás lehetőségével de a tesztünk pillanatában sajnos nem tudtunk csatlakozni, hibaüzenet fogadott bennünket, így erre a játékmódra csak egy következő alkalommal fogunk majd kitérni.

[caption id="attachment_69862" align="aligncenter" width="610"]wrc6-2016-10-08-20-11-15-89 Ma ezzel nem fogunk játszani...[/caption]

Ami a fizikát illeti meg lehetünk elégedve. Mi egy Logitech G29 kormánnyal vittük végig a tesztet és nem csalódtunk. A készítők nagyon jól eltalálták az irányítást, az autók kimondottan jól viselkednek. Ha letakarnánk az utat, akkor is ki lehetne találni, hogy aszfalton, vizes aszfalton, kavicson, hóban, vagy sáros földúton autózunk éppen. Az erővisszacsatolások eléggé komolyak minden buckát, patkát , kátyút megérzünk és ha megcsúszik az autó akkor azt azonnal a kormánykeréken visszakapjuk és jöhet az ellenkormányzás. A játék PC-s verziója által támogatott kormányok teljes listája elég hosszú, hisz a WRC 6 elboldogul a legtöbb Logitech, Thrustmaster és Fanatec kormánnyal, még a jó öreg Logitech MOMO Racing Force is a támogatott kormánykerekek listáján van. Thrustmaster kormányok esetében természetesen a T300, T500 és TX modellek valamennyi változata használható.

[caption id="attachment_69864" align="aligncenter" width="610"]sdr Csapassuk![/caption]

Sajnos a navigátorunkkal azért akadtak problémák. Bár az esetek 98%-ában a monitor felső részén felugráló irányjelzések, akadályt, veszélyes részekre figyelmeztető táblák jó sorrendben érkeznek, de előfordul, hogy a pálya vonalvezetése és az irányjelek nincsenek összhangban, így érdemes felkészülni arra, hogy egy olyan kanyarba, mely kimondottan éles és melyet 2-es, 3-as fokozatban kellene bevennünk, a tábla 5-ös fokozatot mutat, vagy egy élesebb kanyar előtt a "hosszú ívű, gyors kanyar" táblát látjuk.

A korábbi részekben azért valljuk be, voltak problémák a játék grafikájával, legtöbbször azt lehetett elmondani, hogy "mostanság ez kevés". A WRC 6 felnőtt a feladathoz és nincs szégyenkezni valója. A környezet nagyon szép, a versenyhelyszínek közül például engem Finnország nagyon megfogott. A kidolgozás kimondottan részletes, végre élet költözött a tájba, a készítők nem csak az autókkal és a vonalvezetés kidolgozásával törődtek, hanem elég komoly látótávolságon belül a fák, dombok, hegyek, tavak és folyók is nagy részletességgel készültek el. Tudom, egy féktelen száguldás közben nem sok idő van tekintgetni, de azért fontos a részletes környezet. A napszakok modellezése is szép lett. Dicséret illeti a készítőket az éjszakai viszonyok megjelenítésén, végre napnyugta után is autózható a játék. A tereptárgyak jó része rombolható, persze, azért az oszlopokkal, fákkal betonfalakkal vigyázni kell.

[caption id="attachment_69847" align="aligncenter" width="610"]grafika A finn erdők mélyén...[/caption]

A visszajátszások terén kettős érzéseim vannak. Bár sok kameranézet van, köztük egy helikopteres felvételt imitáló megoldás is, a TV nézet viszont kimaradt, helyette egy folyamatosan váltakozó, látványosnak nem igazán mondható kameranézetet kapunk. Nem hinném, hogy olyan nagy gondot okozott volna pár fix virtuális kamera elhelyezésre az egyes szakaszokon.

[caption id="attachment_69867" align="aligncenter" width="610"]wrc6_002 A visszajátszásban nyomokban előforduló nézet...[/caption]

Ami a játék rendszerkövetelményét illeti nem teszi magasra a lécet. Alacsony részletességen való futtatáshoz elegendő 4 GB rendszermemória, egy Intel Core i3, vagy AMD Phenom II X4 processzor és egy GTX 650 szintű grafikus kártya. Akik teljes pompájában szeretnék élvezni a WRC 6-ot , azoknak Intel Core i5, vagy 8 magos AMD processzor, 8 GB rendszermemória és egy GTX 780 / R9 290 szintű grafikus kártya szükségeltetik. Mindkét esetben természetesen 64 bites operációs rendszer fog kelleni és merevlemezünkön 20 GB helyet kell szabaddá tennünk.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EgXIoXQfHaM[/youtube]

.

Összegzés:

A WRC 6 biztosan nem egy tömegeket megmozgató játék, hisz egy F1 2016-al, vagy Dirt Rally-val szemben itt kizárólag a versenyzésről szól a játék, mindenféle olyan körítés nélkül, ami a nem rali fanoknak nem túlzottan csalogató. A játék fizikája inkább szimulátor szintre emeli a WRC 6-ot és eléggé távol van az arcade vonaltól, ami persze nekünk, szimulátorosoknak egy jó pont. A WRC 6 a teljes 2016-os WRC szezont, összes autójával és pilótásával felvonultatja és a WRC 2 és WRC Junior kategóriákba is belekóstolhatunk. Aki arcade szórakozásra vágyik, az a WRC 6-ban nem találja meg a számításait, de a rali rajongóknak mindenképp megér egy misét az apróbb hibák ellenére is.

A játék tesztpéldányát a Magnew Kft. biztosította. A WRC 6 PC-re, PlayStation 4-re, Xbox 360-ra és Xbox One-ra megvásárolható a Konzolvilágban.

konzolvilag_logo

Írta: Kocsis Bence