x96-mini-android-os-tv-okosito-teszt/2018/02/05

X96 mini Android-os TV okosító teszt

2018. február 05. Uszkai Dávid

A kínai TomTop webáruház jóvoltából eljutott szerkesztőségünkbe az X96 mini névre hallgató Android-os TV okosító mely játszi könnyedséggel varázsol okos tévét egyszerű tévénkből. Mielőtt belevágnánk a tesztbe, megragadnám az alkalmat, hogy megköszönjem a TomTop-nak, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta a terméket és bemutathattuk.

Oldalunkon már a korábbi években is olvashattatok ehhez hasonló eszközökről melyek között voltak egyszerű stickes megoldások és rendes TV boxok is. Ahogy a mobiltechnológia fejlődik úgy ez a szegmens is, így folyamatosan jönnek az újabbnál újabb, erősebbnél erősebb specifikációjú okosítók is. Ezen eszközök elsődleges célja az, hogy olyan multimédiás szolgáltatásokat érjünk el tévénkről melyhez hasonlót csak a drágább tévéknél találunk. Így ezek segítségével internetezhetünk, levelezhetünk, videóchatelhetünk vagy épp játszhatunk pont mint a telefonunkon csak épp mindezt egy nagy kijelzőn. Szerencsére az ára se annyira vészes ezeknek az eszközöknek így érdemes lehet egy ilyen okosító beszerzése. Egy ilyen alternatívát fogunk mi is bemutatni, nektek méghozzá az X96 mini TV boxot mely erős hardverével és versenyképes árával próbálja belopni magát a szívünkbe.

Maga a termék egy téglalap alapú dobozkában érkezik rajta az okosító nevével, alján pedig a specifikációkkal melyek igencsak ígéretesnek tűnnek. A dobozt felnyitva elsőként magával a TV boxal találkozhatunk mely nagyon pici méretű  8.2 x 8.2 x 1.7 cm. Ezt kivéve találjuk alul a további szükséges kiegészítőket, a távirányítót, az infravörös vevőt, egy HDMI kábelt, egy rögzítő talpat és magát a hálózati adaptert.

   
.

Maga a TV box egy nagyon pici és dizájnos dobozka, mely felső és bal oldalán találjuk a fontos csatlakozókat melyek a következők: 1 memóriakártyaolvasó, 2 USB bemenet, 1 bemenet az infravörös vevőnek, 1 HDMI bemenet, 1 Ethernet csatlakozó és 1 csatlakozó az 5V-os tápkábelnek. A készülékház szürke és fekete színű, egyedül a tetején szerepel fehéres színnel maga a típusa. Alul találjuk az eszköz szériaszámát, a szellőzőnyílásokat, a lerögzítéshez szükséges két csatlakozót és négy csúszásmentes szélt.

.

A beüzemeléshez kapunk egy használati utasítást is, ám enélkül is gyerekjáték az egész, csupán annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a HDMI kábelt mind a TV-be mind a TV boxba, bedugjuk a kapott infravörös olvasót és a hálózati adaptert és már indulhat is a móka. Amennyiben nincs HDMI port a TV-ben, akkor sincs gond hisz ebben az esetben egy AV kábellel is használhatjuk az okosítót.  Ha mindezzel megvagyunk indíthatjuk is a TV-t.

.

Hogyha elindítottuk a TV-t csak annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk a HDMI bemenetet rajta valamint az okosítóhoz kapott távirányítóval bekapcsoljuk a TV boxot is. Egy pár másodperc múlva be is kapcsol az Android-os rendszer és máris a főmenüben találjuk magunkat. Ettől a pillanattól kezdve egy teljes értékű Android-os rendszer, annak is a 7.1.2-es változata tárul elénk egy pár apróbb módosítással. Egy okostelefonhoz hasonlóan úgy itt is a beállításoknál rácsatlakozhatunk az otthoni WiFi-re, beállíthatjuk a Google fiókunkat és elkezdhetjük belakni a rendszert. Ettől a pillanattól kezdve a lehetőségek széles tárháza vár ránk hisz bármilyen applikációt letölthetünk az Áruházból kezdve a chat alkalmazásoktól, a multimédiás alkalmazásokig és a játékokig.

Emellett arra is lehetőségünk van, hogy telefonunk kijelzőjét is megjelenítsük a TV-n melyhez csak arra van szükség, hogy egy hálózaton legyen mind a telefon mint a TV box. Ezt a Miracast nevű applikáción keresztül tehetjük meg melyet megnyitva a TV-n csatlakoztathatjuk a kettőt egymáshoz mely után minden ami a telefonunkon történik a TV képernyőjén is megjelenik. Maga a kapcsolat sebessége és gördülékenysége nálunk azért hagyott egy pici kívánni valót maga után, mi egy 100 MB-os routerrel és internetkapcsolattal próbálgattuk a dolgot egy OnePlus 5T és az X96 mini között és néha egy pár másodperces késés és képszétesés azért elő-előfordult.

Ez mind szép és jó, viszont a másik fontos kérdés, hogy ezt a rengeteg applikációt és multimédiás dolgot mégis milyen rendszer is szolgálja ki. Szerencsére itt se kell pánikba essünk, hisz az árát figyelembe véve elég jó specifikációkat kapott az X96 mini. Maga a rendszer a 7.1.2-es Android-on alapszik melyet egy 4 magos ARM Cortex-A53 2.0 GHz-es processzor futtat, egy Mali-450MP 750MHz-es grafikus processzorral és 2 GB-nyi DDR3-as RAM-mal. Az általunk tesztelt verzió 16 GB-os belső memóriával rendelkezett (kapható 8 GB-os változatban is).

Jogosan merülhet fel az a kérdés is, hogy hogyan történik maga az irányítás? Magát a TV boxot teljeskörűen tudjuk irányítani a hozzá kapott távirányítóval melyen számos gyors gombot kapunk és melynek iránygombjait akár egér kurzorként is használhatjuk. Ez így természetesen egy picit nehézkes így érdemes beszerezni valami USB-s egeret és billentyűzetet a komfortos irányításhoz. A funkció amit kicsit hiányoltam a TV box-ból az a Bluetooth hisz így pl. a Bluetooth-os billentyűzeteket első perctől kezdve kilőve a játékból.

Maga a rendszer alapból is tartalmaz jó pár gyárilag telepített alkalmazást, mint a böngésző, videólejátszó, zene lejátszó, KD Player, Netflix vagy épp a YouTube. Mi ezeken felül kipróbáltunk még a Google Chrome-ot, a Facebook-ot, a Messenger-t, Twitch-et és a Skype-ot is és mindegyikkel megbirkózott az eszköz. Ezen applikációk teljesen megegyeznek a mobilos társaikkal tehát pont ugyan olyan mintha mobilon vagy táblagépen használnánk ezeket csak épp egy nagyobb képernyőn, tehát semmi speciális TV-s használathoz történő optimalizálás, ellenben az Android TV-s eszközökkel szemben.

Használat közben alkalmazástól függően egy picit melegedik is a doboz, mely nem is csoda hisz a szellőztető nyílások alul találhatók, így a meleg levegő nem nagyon van hol kiáramoljon.

ÖSSZEGZÉS A látottakat összegezvén az X96 mini egy remek megoldás lehet azoknak akik egy kicsit többet szeretnének kihozni a TV-jükből és szeretnének mondjuk valami filmet vagy épp YouTube videót megtekinteni a kanapén ülve a nagy képernyő előtt anélkül, hogy legalább egy laptopot kelljen odavinni és összekötni a TV-vel. Tesztünk során nagy problémákkal nem találkoztunk, egyedül az internetelérés sebessége hagyott néha egy kicsi kívánnivalót maga után. És hogy mennyi az annyi? Az X96 Mini Android-os TV okosító most a kínai TomTop webáruházából 35.99$-ért (kb. 9000 Ft) megvásárolható már ami a 16 GB-os változatot illeti, míg a 8 GB-os változat már 29.89$-ért (kb. 7500 Ft) a miénk lehet IDE vagy a lenti képekre kattintva.

Írta: Uszkai Dávid