xpg-spectrix-s20g-teszt-gyors-gamer-ssd-az-rgb-rajongoknak

XPG Spectrix S20G teszt - gyors gamer SSD az RGB rajongóknak

2021. október 15. Herczeg Balázs Adattárolás

Az ADATA márkanevet nem különösen kell túlzotan bemutatnunk, hiszen a világ második legnagyobb DRAM és SSD gyártójáról van szó, nem meglepő tehát hogy a gyártó kínálatában megannyi memória és tárolási megoldás megtalálható. A gyártó különösen gamer termékekre fókuszáló almárkája, az XPG kínálatában pedig a gamer SSD-ken és RAM-okon kívül perifériák, komplett mini számítógépek, számítógépházak és laptopok is megtalálhatók. A széleskörű paletta ellenére ma az XPG Spectrix S20G SSD-t vettük górcső alá, amely egy RGB világítással ellátott M.2-es PCIe SSD kifejezetten gamereknek.

Mit rejt a doboz?

A piros színű minimalista dobozon csak egy egyszerű képet láthatunk az SSD-ről. Ezt a csomagolást az újabb XPG termékeknél kezdték el először használni, szerintünk kifejezetten letisztult és pofás. Kibontva ADATA-hoz híven csak az SSD fogad minket egy áttetsző műanyag tartóban, bármi egyéb infó a csomagolás belső oldalán található meg a külön papírkönyvek helyett, így jár a jeles környezetvédelemből a gyártónak.

Az M.2 2280 szabványú tárolón egy kifejezetten vastag hűtőborda kapott helyet, elsősorban azonban nem a hűtés céljából, hanem az RGB világítás miatt. Ez remélhetőleg nem okoz túlmelegedési problémát a későbbiekben, ugyanis annak ellenére, hogy túlzottan nagy szükség az RGB világításra nincs -pláne úgy, hogy manapság sok alaplap esetén az alaplap gyári hűtőbordáját le kell venni -, rendkívül mutatósan néz ki.

Rejtelmes belső

Mivel az SSD felső részén hűtőborda található, míg hátul teljesen le van ragasztva, elég nehéz meghatározni az SSD belső komponenseinek a pontos típusát. Ennek következtében csak annyit sikerült kideríteni, hogy a vezérlő egy Realtek chip lehet, amely PCIe Gen 3 X4 interfészen kapcsolódik a rendszerhez. a 3D TLC NAND flash memóriák gyártója azonban ennek fényében nem meghatározható. Az SSD az ADATA szerint 2500 MB/s szekvenciális olvasási és 1800 MB/s írási sebességre képes, amely elérését egy 512 MB-os beépített SLC és HMB gyorsítótár memória segíti. A nálunk járt 500 GB-os modell 300 TBW-s maximális írásmennyiséggel rendelkezik, amely ugyan nem a legtöbb, de elméleti síkon évekig tartósnak kell lennie. Annyi biztos, léteznek ettől tartósabb SSD-k is. Titkosítás tekintetében a tároló támogatja az AES-256 bites titkosítást, valamint alacsony sűrűségű paritásellenőrzés (LDPC) kód ellenőrzéssel is rendelkezik, így elméleti síkon képes kijavítani a felmerülő hibákat a zajos átvételi csatornákon. Értelemszerűen az SSD NVMe 1.3 kompatibilis.

Eredmények

Mérés tekintetében két szoftvert használtunk, a jó öreg AS SSD Benchmark-ot és a CrystalDiskMark-ot. Kezdjük az utóbbival.

Az eredmény nem túl meglepő, a tároló hozta a gyártó által meghatározott szintet, ami ilyen tekintetben pozitív. Térjünk át az AS SSD Benchmark-ra, ahol ezúttal a megszokott 1 GB-os fájl helyett egy 10 GB méretű benchmark fájl létrehozásával dolgoztunk.

Itt már látható, hogy a nagyobb fájlméret miatt az SSD teljesítménye egy kicsit visszaesett írás tekitetében, amely eléri a kicsit több, mint 20%-ot is. Azonban ezt valós használat során nem igazán lehet majd észrevenni, ahogy érzésre azt sem különösen lehet elmondani, hogy mennyivel gyorsabb egy NVMe megoldás a hagyományos SATA SSD-ktől. A számok beszédesek, azonban érzésre ezt a végfelhasználó már kevésbé fogja észrevenni.

A tesztek során az SSD maximálisa 62 fokra melegedett fel a HD Sentinel szerint, amely kifejezetten barátinak mondható, így az SSD sebessége az RGB ellenére sem esik vissza túlmelegedés miatt.

Összegzés

Az XPG Spectrix S20G összességében egy középkategóriás NVMe SSD-nek számít, amely az RGB világítás mellett képes megtartani a behirdetett sebességet, ráadásul kifejezetten baráti hőmérséklettel. Ha mindenképp egy RGB világítással rendelkező SSD-t keresel, akkor kiváló választás lehet, ha azonban nem lételemed az RGB, 5 000 Ft-al olcsóbban az ADATA Swordfish SSD-je kicsit lassabb sebességgel talán jobb vételnek számít. Az XPG Spectrix S20G 25 000 Ft körül kapható.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: