yw9300-quad-core-android-media-box-teszt/2013/04/13

YW9300 Quad Core Android média box - teszt

2013. április 13. Teszt delmaster

Megérkezett szerkesztőségünkbe a már nagyon várt, minden eddiginél erősebb Android média box: a YW9300. Hogy mire is használható ez a kimondottan erős hardware? Tesztünkből  megtudhatjátok. Európában mi mutatjuk be először azt a csodagépet!

YW9300 Quad Core Android media box

DSC_1578 DSC_1580

A külső doboz az nagyon egyszerű és nagyon sok a kínai írás rajta; angol feliratot is nehéz találni rajta. Maradjunk annyiban, hogy a doboz az tipikus "kínai" kivitel, de lássuk csak, hogy mit is rejt a doboz!

[caption id="attachment_25366" align="aligncenter" width="549"]DSC_1581 Doboz tartalma[/caption]

Meglepődésünkre a box olyan szinten kicsi, hogy - az amúgy sem nagy - doboz csupán 1/4-ét teszi ki. A maradék helyen találjuk az AC Adaptert + EU átalakító dugót, a HDMI kábelt, a távvezérlőt, valamint egy rövid, kínai nyelvű leírást.

[caption id="attachment_25367" align="aligncenter" width="240"]DSC_1592 Box szemből[/caption] [caption id="attachment_25368" align="aligncenter" width="240"]DSC_1593 Hátul a csatlakozók[/caption]
[caption id="attachment_25369" align="aligncenter" width="240"]DSC_1603 Falra szerelhető nézetben[/caption] [caption id="attachment_25370" align="aligncenter" width="240"]DSC_1605 Szellőző nyílások a készülék alján[/caption]

A box háza műanyagból készült, melynek alsó részén alakítottak ki szellőzőnyílásokat. A ház elülső felén egy zöld állapotjelző LED található, mely működés közben természetesen folyamatosan világít. A felső részen a gyártó logóját figyelhetjük meg, míg a hátsó borításon helyezkedik el a táp-, HDMI- és 2 x USB2.0-ás csatlakozó. Ezen kívül találunk még egy főkapcsolót, illetve egy TF kártyafoglalatot is. A gyártó gondolt azokra is, akik igényesen szeretnék megoldani a TV mögött a kábelek elvezetését, s nem szeretnék, ha esztétikailag rontanák a TV környezetének harmóniáját: 4 csavarfelfogató hellyel látták el a boxot, így állított helyzetben falra is szerelhetjük. (Ez utóbbi megoldás már ismert a CATV világából, a csillagpontos rendszer kiépítésénél)

[caption id="attachment_25372" align="aligncenter" width="240"]DSC_1587 Távirányító ki-be kapcsolható[/caption] [caption id="attachment_25373" align="aligncenter" width="240"]DSC_1590 USB-vevő a távvezérlő hátuljában[/caption]

A távvezérlő gumihatású műanyag, mely nagyon kellemes tapintást éreztet. Az elemfedél eltávolításával megtaláljuk a távkapcsolóban az USB vevőt, mely a giroszkóp funkcióhoz szükséges. Igen, a távkapcsolóban elmozdulás érzékelő van szerelve, mely nagy mértékben megkönnyíti a használatot. Ez a funkció mellesleg ki is kapcsolható egy gombnyomással, így akik a lépegetős módhoz vannak hozzászokva, nekik is kézenfekvő a távvezérlő használata. Az oldalsó borításon van a kikapcsoló gomb, mert a távirányító magától nem kapcsol ki.

A boxban egy 4 magos, egyenként 1.4GHz-es processzor dolgozik, 1 GB DDR3 RAM-mal megtoldva. (Fontos megjegyeznem, hogy a SAMSUNG Galaxy SIII-ban is ugyanilyen van). Videóvezérlője szintén 4 magos, Mali-400 MHz órajelű. Beépített 8 GB tárhellyel rendelkezik, amiből kb. 6 GB szabadon felhasználható. Flash 11.1 támogatásával minden olyan oldal megnyílik, amihez Flash Player szükséges.

SPECIFIKÁCIÓ
Operációs rendszer Android 4.2.1
Processzor SAMSUNG Exynos 4412, 4x1.4 GHz Quad Core Cortex A9
GPU Quad-Core 2D/3D Mali-400
RAM DDR3 1 GB
Belső memória 8 GB
Csatlakozó 2 x USB, T-Flash microSD (32GB-ig)
Kommunikáció Wi-Fi 802.11 b/g/n, WiFi Hotspot funkció
Bemenet HDMI 1.3
Audio formátum MP3 / WMA / APE / AAC / FLAC / OGG / WAV
Fénykép formátum JPEG / BMP / PNG / GIF
Videó formátum AVI / RMVB / MKV / FLV / 1080P HD
E-Book formátum TXT / PDF / HTML / RTF / FB2
 
[caption id="attachment_25394" align="aligncenter" width="240"]DSC_1717 Működés közben[/caption] [caption id="attachment_25395" align="aligncenter" width="240"]DSC_1715 Működés közben[/caption]

DSC_1608

Az Android 4.2.1-es verziója fut a boxon, viszont ez egy kicsit visszamaradottabb rendszer, mint amit a Rikomagic MK802IIIS esetében megismerhettünk. Speciális beállítási- és leegyszerűsített információs menü jellemzi az újabb Androidot, de sok másban is eltér, hiszen a WiFi Hotspot-ot az YW9300 támogatja, viszont Bluetooth-al és Ethernet-tel nem képes együtt dolgozni. A média boxoknál megszokhattuk, hogy LAN csatlakozóval is ellátják az eszközöket, az YW Terminal gyártó viszont nem szerelt készülékébe, pedig nagy szükség lenne rá. A box ugyanis nem rendelkezik valami erős WiFi vevővel; 4 méterre lévő, szabad rálátású routertől már csak -61dB jelet érzékel. Ez nagyon kevés, majdnem azt mondhatjuk, hogy egy HDMI stick kivitelnek is erősebb ennél a vevője (a Jynxbox Android HD-nek -45dB volt az érzékelési erőssége ugyanolyan feltételek mellett).

[caption id="attachment_25390" align="aligncenter" width="549"]DSC_1609 Alkalmazások menü[/caption]

A boxot beüzemelve nem jelenik meg konfigurációs menü, így magunknak kell a HDMI felbontást (720P vagy 1080P) beállítani, illetve a nyelvet magyarra állítani, majd a WiFi hálózatunkat is manuálisan kell megkeresnünk.

DSC_1707 DSC_1706

A gyártó a dobozon feltüntette a "TESTED" szöveget, amiről arra lehet következtetni, hogy kipróbálták a gyárban az eszközt, hogy biztosan működjön. Ennek tudatában találhatunk a WiFi beállításokban nem elérhető, de korábban csatlakoztatott hálózatokat is. Az alkalmazások menüpontban pár előre telepített alkalmazás figyelhetünk meg: Böngésző, Email, ES File Explorer, Flash Player, Galéria, Gmail, MX Player, Google Play, Számológép és XMBC. Természetesen mi nem elégedtünk meg ennyivel, kicsit felturbóztuk a menüt.

[caption id="attachment_25392" align="aligncenter" width="549"]DSC_1612 Főképernyő telepítés közben[/caption] Minden megszokott program szépen, és gyorsan települt egyet kivéve: az RTL MOST alkalmazás semmi áron nem akart felmenni a boxra, mert ezt a hibaüzenetet kaptuk: "Az eszköz nem kompatibilis ezzel a verzióval". De persze nem kell aggódni, mert külső forrásból, egy másik Android készülék segítségével ez is telepíthető. [caption id="attachment_25391" align="aligncenter" width="549"]DSC_1726 Antutu Benchmark, Dead Trigger, GTA III, Időkép, Térkép, Youtube alkalmazások[/caption]

A gyári programok közül kiemelném az XBMC alkalmazást, mivel ez egy nagyon hasznos és sokszínű program, mellyel videót, zenét és képeket is lejátszhatunk, megoszthatunk másokkal, és online TV-zhetünk; továbbá a legnagyobb internetes rádiókhoz is bejelentkezhetünk és hallgathatjuk pl. a Last.fm csatornáit.

DSC_1694 DSC_1695
DSC_1696 DSC_1699

DSC_1698

A program információt ad az egész rendszerről, platformról és ezek mellett még van egy időjárás része is, mely a környezetünkben lévő jelenlegi időjárást mutatja grafikusan. A Mali-400-as videóvezérlő 59.64 fps értéket mért az aktuális tesztnél, míg egy másik programmal leellenőriztük a CPU aktuális órajelét, és meglepő adatokat kaptunk.

DSC_1692

1600 MHz-en is muzsikált tesztünk során a processzor, azonban a gyártó 1.4 GHz frekvenciát adott meg leírásában. Ezt az értéket a box átszárnyalta, s nekem úgy tűnik, mintha kicsit meg lenne húzatva gyárilag vagy hibás érték van a dobozon feltüntetve. Kellemes meglepetés, hiszen a korábbi tesztekben kiderült, hogy az Android média lejátszók többnyire energiatakarékosan működnek, s a processzor csak akkor megy a maximum közeli értéken, ha kell neki a teljesítmény, különben visszaáll alacsonyabb órajelre.

Rendkívül erős hardware-el bír az YW9300 box, ezt igazolja az AnTuTu Benchmark végeredménye, miszerint 12212 pontot kapott az értékelésben. Valljuk be, hogy ez nagyon is magas pontszám egy média boxhoz mérve.

DSC_1624 DSC_1625

antutu

A korábban, általunk tesztelt média lejátszók pontszáma látható a fenti grafikonon. Jól látszik, hogy kiemelkedő pontszámot kapott és a Rikomagic MK802IIIS-nél kétszer erősebb eszköz, a négymagos processzornak köszönhetően. Ezt kihasználva feltettünk komolyabb játékokat a boxra, mint pl. Dead Trigger, GTA III ...stb. Maximális effekt megjelenítéssel használtuk 3 órát, ami során egyszer sem fagyott le a játék, vagy lépett volna ki memóriahiány miatt. Szinte olyan dinamikusan fut a játék rajta, mintha XBOX vagy Playstation lenne.

[caption id="attachment_25413" align="aligncenter" width="549"]DSC_1702 Dead Trigger maximális effekttel[/caption]
DSC_1616 DSC_1630
DSC_1689 DSC_1691

Néha azonban nem tűnik elegendőnek az USB portok száma, így lehetőségünk nyílik USB Hubbal megtoldani, ilyenkor további USB csatlakozási portokat hozhatunk létre. A TRUST Curve USB Hub-ja megfelelő erre a célra, de bármilyen elosztó tökéletesen működik a rendszerrel.

[caption id="attachment_25420" align="aligncenter" width="300"]DSC_1721 YW9300 + TRUST Curve USB Hub[/caption]

ÖSSZEGZÉS

Az YW9300 egy nagyon erős, professzionálisan használható média box, mely minden eddiginél sokkal erősebb. A gyártók figyelembe vették a mai androidos játékok követelményét, és megalkották ezt a csodagépet.

Mint minden eszköznek, ennek is sajnos vannak hibái. Itt említeném meg első sorban azt a problémát, amit a gyártó is már közzétett a honlapján: 720P felbontásban a Youtube videó nem működik, átugrik 1080P-re, s az átugrást egy pillanatig tartó, fekete képernyő nyugtáz. Ismert hibáról van szó, ami hamarosan frissítést fog kapni. Sajnos csak HD Ready képes televízión tudtuk kipróbálni a boxot, így ha 1080P-re állítjuk a rendszert, akkor többször bevibrál a képernyő és ugrálnak az ikonok. Ilyet még nem tapasztaltunk egyik tesztünk során sem. Másik probléma, hogy a távvezérlőn a POWER gomb nem funkcionál: képernyő elsötétül egy pillanatig, de a box nem kapcsol ki. Csak a boxon található főkapcsolóval lehet ezt a műveletet végrehajtani.

Előnyök: - villámgyors rendszer - giroszkópos távvezérlő - esztétikus egérmutató - alig melegszik - legmodernebb játékok is gond nélkül futnak - kedvező ár
Hátrányok: - távvezérlőn a POWER gomb nem funkcionál - gyenge WiFi-vevő - nincs konfigurációs beállítási lehetőség - hiányzó tartozék: 2 x AA alkáli elem - nincs Bluetooth támogatás - Youtube videó csak 1080P-ben megy - nincs Ethernet csatlakozó

Mindezek ellenére a média box nagyon kedvező áron kapható: 120$, ami - a 4 magos processzort figyelembe véve - egy szintén piacvezető ár. A boxot a forgalmazótól lehet megvásárolni a következő linken:

http://www.w2comp.com/detail.asp?catid=74585&Pdtid=700200

[caption id="attachment_15888" align="aligncenter" width="180"]rendszeriajanlott YW9300 Quad Core Android box[/caption]

Köszönjük a terméket a W2COMP-nak, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

logo

Írta: Teszt delmaster