zalman-k1-a-tapasztalat-szulte

Zalman K1 – A tapasztalat szülte

2019. július 17. Herczeg Balázs Gépház

Mostanság minden gyártó RGB-s házat szeretne eladni, ebből a sorból pedig a piac egyik régi szereplője, a Zalman sem akart kimaradni. A K1 egy ideje már kapható a hazai piacon, érkezéséről mi is beszámoltunk, nemrég pedig személyesen is volt alkalmunk kipróbálni és megnéztük, hogy ebben a szoros mezőnyben tudjuk e ajánlani nektek.

A csomagolás nem hozott meglepetést, egy szimpla kartondoboz, különösebb körítés nélkül, de ebben az árszegmensben nem is várnánk el extra gondoskodást. A ház mellett csavarokat, kábelkötegeket és utasításokat kapunk a jótállás 2 év. A Zalman K1 mérete: 458 mm x 210 mm x 450 mm, súlya 6,4 kg. Alkalmas ATX, micro ATX és mini ITX alaplapok fogadására, tehát szinte mindenki számára opció lehet, annak pedig külön örülünk, hogy csak egy változatban kapható, így a felhasználók is könnyebben dönthetnek. 

A Zalman terméke nagyon jól néz ki. Az elülső RGB csíkok meglehetősen szépek és különlegesek, a hátsó RGB-s ventilátor pedig még ebben az árszegmensben is extra. Azonban a világítás nem tökéletes, hiszen a két fényforrást nem lehet összehangolni ráadásul az előlapi világítás csak a házon lévő gombokkal vezérelhető, a hátsó ventilátor pedig úgy világít, ahogy akar - előre meghatározott RGB-vel rendelkezik, így a lehetőségek végesek. 

Az előlap műanyag, de meglehetősen jó minőségű. A szellőzőnyílások az oldalakon vannak, láttunk már hatékonyabb formatervvel rendelkező házat, de azért a K1 is jól át lett gondolva. Legfeljebb három 120 mm-es ventilátort vagy legfeljebb két 140 mm-es ventilátort szerelhetünk még bele, ami bőségesen elegendő lesz a legtöbb vásárló számára. 

A tetején, még az előlapi részen találjuk az I/O panelt. Két USB 3.0, két USB 2.0, mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet érhető el. Mellettük vannak az ki/bekapcsoló, a Restart és az RGB vezérlő gombjai. A bal oldali 4 mm-es edzett üveg négy gyorscsatlakozóval van felszerelve, könnyen és biztonságosan kezelhető. A Zalman K1 négy csúszásmentes anyaggal bélelt lábon áll és a ház valójában nem mozog. A tápegység alatt porszűrő található, ami nagyon fontos és figyelmes extra, ráadásul a fogantyúnak köszönhetően könnyen kihúzható. 

A hátlap teljesen standard. A 120 mm-es RGB ventilátor is itt található - a ZM-RFD120 modell -, mely 34,34 CFM légárammal rendelkezik. A tápfeszültséghez a Molex csatlakozón keresztül van csatlakoztatva és nem szinkronizálható az alaplappal. A kábelmenedzsment rendszer kifejezetten jónak mondható. A grafikus kártya maximális hossza 380 mm, a processzorhűtő magassága 178 mm lehet, ami bőven megfelel a legtöbb mai modern megoldásnak.

Elől a 120/240/280/360 mm-es hűtéseknek van hely, míg a felső részen 120/240 mm-es megoldásokat alkalmazhatunk. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy ha felülre szeretnétek vízhűtést, akkor abba lehet, hogy a memóriáknak is lesz beleszólásuk. 

Az összeszerelés meglehetősen simán ment. A két Molex-csatlakozó (elülső LED és hátsó ventilátor) kissé idegesítő, ám ennyi baj legyen. Ezen felül nem volt probléma a kábelvezetéssel vagy a ház bezárásával. Az egész összeszerelése gyakorlatilag ugyanaz, mint a legtöbb esetben a piacon.

A Zalman K1 jelenleg valamivel 20 000 Ft alatt szerezhető be, amiért cserébe egy RGB-s ventilátorral és extra csíkkal felszerelt, modern megoldást kapunk egy olyan tapasztalt gyártótól, mint a Zalman. Riválisok szép számmal akadnak, de mi szívesen ajánljuk a Zalman K1-et mindenkinek.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: