zalman-z1-iceberg-micro-atx-gyongyszem

Zalman Z1 Iceberg — Micro-ATX Gyöngyszem

2023. június 19. Fenes Kristóf Gépház hírek

Nem titok, hogy a legnépszerűbb számítógépházak teljes ATX formátumú alaplapok befogadására alkalmasak. Sokan vannak azonban, akik valami kisebb, csak mATX vagy Mini-ITX platformokhoz igazodó megoldást keresnek, számukra optimális megoldás lehet a Zalman Z1 Iceberg.

A Zalman Z1 Iceberg egy viszonylag kompakt, Micro-ATX alaplapok befogadására alkalmas Mid-Tower ház, amely az mATX mellett a Mini-ITX lapok támogatására is képes. Méreteit tekintve 409 x 221 x 426 mm-ről beszélhetük, a ház súlya pedig 5kg. A terméket minimalista, dizájn jellemzi. Az előlapon két 120mm-es ventilátor található, az oldalán pedig egy hálós szellőzőnyílás. Érdemes megjegyezni, hogy a ház hátuljára egy további 120mm-es ventilátor került már a gyárban, amelynek köszönhetően a felhasználóknak további extra költséggel nem kell számolniuk az ideális hővezetés kiépítéséhez.

A ház oldalán egy csuklós, 3mm-es, edzett üvegből készült oldalsó panel található, amely panorámaképet biztosít az alkatrészekre, valamint könnyű hozzáférést biztosít a belső térhez. A ház tetején kapot helyet az I/O panel, amely nemcsak a bekapcsoló és a reset gombokból áll, hanem a fejhallgató- és mikrofoncsatlakozó, a három USB-port (ebből kettő 3.0-s szabványú) és a jelzőfények is itt kaptak helyet. A felső felület többi részét egy mágneses porszűrő foglalja el, melynek feladata az alkatrészek védelme.

A Zalman Z1 Iceberg-ben akár öt ventilátor, három radiátor (hátul 120mm-ig, felül 240mm-ig, elöl 280mm-ig), öt 2,5"-os SSD és két 3,5"-os HDD is helyet kaphat. Belül akár 160mm magas CPU-hűtő, akár 330mm hosszú grafikus kártya és 210mm-es tápegység (vagy meghajtórekesz nélkül 355mm) is alkalmazható. Érdemes megemlíteni a négy rendelkezésre álló PCI-helyet is, mellyel további bővítőkártyák alkalmazására is van lehetőség a kompakt méret ellenére.

A Zalman Z1 Iceberg már elérhető Magyarországon, méghozzá 17 000 Ft környékén.

Írta: Fenes Kristóf