zalman-z10-bemutato

Zalman Z10 Bemutató

2023. november 17. Herczeg Balázs Gépház

A Zalman nemrég dobta piacra legújabb, Z10 névre hallgató megoldását. A gyártó hírnevét ismerve egy jól megtervezett és részletekre odafigyelő számítógépházra számítottunk. Tényleg olyat kaptunk?

A Zalman Z10 meglepően nagy dobozban érkezett. A meglepő alatt azt értem, hogy magasabb, szélesebb és hosszabb, mint a midi toronyházakhoz használt dobozok, amikkel eddig találkoztam. Gyorsan eltávolítottuk a kartont, és a helyzet világossá is vált. Egy, a kategóriáját tekintve igazán tágas házzal van dolgunk, de ez semmiképpen sem hátrány. Ellenkezőleg, ha úgy döntünk, hogy megvásároljuk, és erős és hőtermelő komponenseket is tervezünk használni, a nagyobb belső térfogat csak előnyünkre válhat.

A tervezők meglehetősen szabványos kialakítás mellett döntöttek, ugyanakkor néhány érdekes funkciót is bevezettek. Először is, a számítógép vezérlésére és az USB-portokhoz való hozzáférésre szolgáló panel nem középen, a tok elején, hanem az oldalán, jobbra található. Ez tartalmazza a bekapcsoló és a reset gombokat, a fejhallgató- és mikrofoncsatlakozókat, két USB-A portot (3.0 verzió), egy USB-C portot (3.1 verzió), valamint egy speciális gombot a világítás megváltoztatására.

A ház jobb oldalán egy fém oldallap található, amely eltakarja a kábelezést, míg a bal oldala edzett üvegből készült. Fontos, hogy mindkét oldalsó panel nagyon jól illeszkedik, és szerszámmentes csavarokkal van rögzítve. Nem csavarjuk ki őket teljesen, így megakadályozva a félrecsavarás esélyét, ami jelentős előny. Az egész ház jól összeszerelt, viszonylag nehéz és masszív. Gondosan le is van festve, így biztosítva, hogy ne legyen gond a hámló festékkel vagy a lepattogzással.

A Z10 előlapja fémhálós. Mögötte van hely a porszűrőnek, amely a gyors tisztítás és elhelyezés érdekében oldalra csúsztatható. Az elülső háló hűvös mintázatú, és nem korlátozza a légáramlást. További porszűrők találhatók a jobb oldali fémlapban (mágnessel szerelve), a tetején (szintén mágnessel) és a tápegység alatt (egy kicsúsztatható tálca). A szűrőkhöz való könnyű hozzáférés lehetővé teszi a gyors tisztítást, ami jelentős előny.

Ami a belső teret illeti, a fém oldallap alatt bőven van hely a kábelek számára. Hozzáférést kínál továbbá két 2,5 hüvelykes merevlemezrekeszhez, valamint egy speciális tálcához és tartóhoz további két 3,5 hüvelykes merevlemez rögzítéséhez. Az alsó részen természetesen hozzáférhetünk a tápegységnek fenntartott helyhez is. A ház hátsó része és belseje között rengeteg gumitömlő és egyéb nyílás található az egyes kábelek elvezetéséhez. Ezek nyugodtan elrendezhetők, hogy ne befolyásolják negatívan a légáramlást és az esztétikát. Itt tényleg nincs mit kritizálni.

A ház belseje igen tágas, a gyári információk alapján pedig legfeljebb 200mm hosszú tápegységet, legfeljebb 395mm hosszú grafikus kártyát és legfeljebb 173mm magas CPU-hűtőt szerelhetsz bele. Ezeket a paramétereket figyelembe véve hajlamos vagyok azt mondani, hogy bármi, ami a piacon kapható, elfér benne. Különböző típusú alaplapok is beférnek, nevezetesen E-ATX, ATX, mATX és Mini-ITX. Az alaplapokat speciális állványokra szereljük, amelyek elhelyezése igény szerint módosítható, így kisebb lapok esetében az elhelyezéssel is játszhatunk.

A ház négy előre telepített ventilátorral (RGB nélkül) érkezik a vásárlók számára. Három elöl helyezkedik el (mindegyik 140mm átmérőjű), egy pedig hátul (120mm átmérőjű). Ezen kívül akár három 120mm-es ventilátor is elhelyezhető a tetején (vagy két 140mm-es), két 120mm-es ventilátor az alján, és szintén 2db 120mm-es ventilátor az oldalán. Az előlapra és a tetejére folyadékhűtéshez szükséges AIO-hűtők is felszerelhetők maximálisan 360mm hosszúsággal. Ha hatékonyan kell hűteni a számítógépet, akkor szerintem ezzel a felállással nem lehet probléma.

A Zalman úgy döntött, hogy egy speciális konzolt is beépít a kialakításába, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a leghosszabb és legnehezebb grafikus kártyákat is megtámasszuk, megakadályozva, hogy a hátsó rögzítéstől távolabbi elem elhajoljon. A konzol felszerelése hihetetlenül egyszerű, és teszi a dolgát, tehermentesíti az alaplap PCI-E foglalatát, és a grafikus kártya még jobban mutat belül.

Ami a teszteket illeti, azokat a Core i7 13700K processzorral (XPG folyadékhűtéssel) és RTX 2060 SUPER grafikus kártyával végeztük. Ezen kívül két hatékony SSD és 32GB DDR5 RAM volt a számítógépben. Ezek a komponensek nem kevés hőt termelnek, különösen benchmarkok és játékok során. Függetlenül attól, hogy mit futtattunk és mennyire próbáltuk megterhelni a számítógépet, az csendesen működött, és a hőmérsékletek nem lépték túl a kritikus értékeket, ami arra utal, hogy nem volt throttling. Amikor a Cinebench segítségével terheltem a processzort, a hőmérséklete körülbelül 30 perc után 97 fokot ért el, amit hasonló eredmény, mint amit korábi gépházteszteink során is tapasztaltunk. Az eredmény itt is csalóka, hiszen ezt a magas hőmérsékletet hosszabb idő után érte el, mint egy zárt ház esetén.

Összegzés

Összefoglalva, a Zalman Z10 egy nagyon jó, tágas és kiválóan szellőző ház, amelyben még a leghatékonyabb alkatrészek is fantasztikusan teljesítenek. A minimalista dizájn, az átgondolt belső tér, a kiváló szellőzés, a bőséges kábelrendező hely, a négy porszűrő és a lenyűgöző edzett üveg oldallap a legfontosabb jellemzők. Ha új PC-hez keresel valamit, vagy frissítést tervezel, és a házra szánt költségvetésed 30 000 Ft körül van, mindenképpen ajánljuk.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: