zalman-z10-plus-bemutato

Zalman Z10 Plus bemutató

2023. június 28. Fenes Kristóf Gépház

Számítógépházat általában sok évre és több generációra választunk magunknak. Nekem is megvan a jól bevállt bajtársam, de nemrég egy olyan modell érkezett tesztre, amely felkeltette bennem a "változtatás" iránti enyhe vágyat. Talán itt az ideje? Ez a modell nem más, mint a koreai ZALMAN egyik legnépszerűbb modelje, a Z10 PLUS.

Az első dolog, ami felkeltette az érdeklődésemet, a csomag mérete volt, mert akkor azt gondoltam, hogy "ó, végre valami nagy a Mid-ATX szegmensben". Természetesen a nagy kartondoboz helyének egy részét a tartalmat védő habszivacs foglalja el, de egy átlagos számítógépházhoz képest ez egy igazán nagy dobozban érkezett. Megérzésem jogos volt, hiszen 481 x 220 x 488 milliméteres (hossz x mélység x magasság) méretével érezhetően nagyobb, mint sok Mid-ATX versenytársa.

Ahogy a fotókon is látható, egy elegáns, klasszikus házzal van dolgunk, szellős, áttört előlappal, MESH technológiával készült fémből, mely nem klasszikus lyukakkal, hanem egyedi mintával büszkélkedhet. Közvetlenül mögötte található a hálós (műanyag) porszűrő betétje, amely tisztításhoz egy oldalirányú mozdulattal könnyen kihúzható, anélkül, hogy a teljes ventilátorkeretet szét kellene szedni. A szűrő mögött három 120mm-es ventilátor található LED világítással. A rotorjaik időszakos tisztításának megkönnyítése érdekében a teljes elülső keret egyetlen erős húzással levehető a házról.

A teljes bal oldalt (elölről nézve) egy vastag edzett üvegből készült ablakpanel tölti ki, mellyel óvatosan kell bánni, hiszen elsőre meglepő lehet a súlya. A jobb oldali panel fémlemezből készült, de kapott egy további szellőzőnyílást, amely hálós, mágneses porszűrővel van felszerelve. Ez a megoldás lehetővé teszi a szűrő gyors szétszerelését, folyó víz alatti mosását és szerszámok nélküli visszaszerelését. Egy ugyanilyen, bár jóval nagyobb méretű megoldás található ennek a szerkezetnek a tetején. Általánosságban elmondható, hogy a ZALMAN elég nagy hangsúlyt fektetett a ház belsejének hatékony szellőztetésére, ami jelzi, hogy a leghatékonyabb processzorokkal és grafikus kártyákkal rendelkező, sok hőt leadni képes konfigurációk építésére szánja.

A tetején található a szokásos I/O panel is, amelyen a számítógép bekapcsolási és visszaállítási funkcióit vezérlő gombok találhatók, valamint USB/USB-c portok, audiocsatlakozók és egy hasznos gomb a ventilátorok háttérvilágításának kikapcsolására. Sajnos ezek az oldalsó peremre kerültek, ami megnehezítheti egyes felhasználók dolgát, akik a számítógépet az asztal mélyedésében vagy közvetlenül alatta tartják. Ezt figyelembe kell venni az elhelyezéskor.

A Zalman Z10 PLUS-ban mindent úgy terveztek, hogy szükség esetén az AIO rendszerek legnagyobb radiátorai (360 milliméter) is használhatók legyenek, mind az elülső falon, mind a ház tetején. És ha már elkalandoztunk a tetejére, oda opcionálisan akár három darab 140 milliméteres ventilátort is elhelyezhetünk, és ez ebben a kategóriában sok konkurensnél nem annyira magától értetődő.

A Z10 PLUS hátsó falán egy 120mm-es ventilátort kapunk, amely ARGB technológiával világít. A tápegység az alján található, a számítógépházak legújabb irányelveivel összhangban. A tápegység "ventilátora" is megkapta hálós, könnyen eltávolítható porszűrőjét. Még csak meg sem kell dönteni a házat, mert elég megragadni a kiálló fogantyút alulról, és kicsúsztatni a keretet a könnyű tisztításhoz. Ez minden bizonnyal könnyebben meghozza a kedet a számítógép belsejében lévő alkatrészek tisztán tartására.

Egyébként az egész számítógép stabilan áll a szilárd, rezgéselnyelő, gumihabbal bélelt lábakon.

Tesztek és összegzés

Itt az ideje, hogy belenézzünk a házba. Kezdjük azzal, hogy belül (konkrétan a meghajtó-tároló zsebben) találunk egy dobozt az alaplap, az alkatrészek és a kábelezés felszereléséhez szükséges tartozékokkal, használati utasításokkal és egy csomagot, amely egy nehéz grafikus kártyákhoz való állványtámasztót tartalmaz.

Elsőre úgy tűnhet, hogy nincs szükség egy ilyen kiegészítőre, de ha kézbe veszünk egy felsőkategóriás RTX 40-es kártyát, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy valójában milyen súlyterhelés nehezedik az alaplapi PCIe csatlakozójára. A tartó masszív műanyagból készült, két mozgatható szorítókarral (csavarral), puha habszivaccsal kikészítve, valamint talpazatba ágyazott mágnesekkel és a csavarozás lehetőségével az állandó, stabil elhelyezéshez. Mivel a mai grafikus kártyák igen kiterjedt hűtőrendszerrel rendelkeznek, a mozgatható kar nyitási tartománya igen nagy. A részletek az alábbi grafikonon találhatók.

Belül rengeteg helyet találunk egy szabványos Mid-ATX házakhoz képest. Akár 173 milliméter magas torony CPU-hűtést és közel negyven centiméter hosszú (pontosan 395 mm) grafikus kártyákat is elhelyezhetünk benne. Az átlátszó üveg mérete pedig az egyik legnagyobb, amit ebben a konstrukciós kategóriában láttam.

Az alaplapi tálca elülső részén szintén találhatók rögzítési helyek például a folyadékhűtéses rendszerek diffúzorai számára. A kábelezéshez szükséges csatornák nagy számáról is gondoskodtak. Felhívnám a figyelmet arra, hogy az alaplapi részt és a CPU / GPU alkatrészeket elválasztó alagút nem egy szűk "fal", amely két, klimatikailag szinte független zónára osztja a számítógépet. A teteje teljesen áttört, így a légcsere térfogata nem lett korlátozva, és a feladata csupán annyi, hogy vizuálisan elrejtse az adathordozókat és a felesleges kábelezést, amelyeket szabadon begyűjthetünk oda. A mai tápegységek elég szépen kidolgozottak, sőt akár LED-es világítási rendszerrel és színes LCD kijelzőkkel is felszereltek, ezért a Zalman készített egy ablakot az alagútban, hogy az egységek oldala láthatóvá váljon.

A ház másik oldalán is sok minden történik. A nagy mennyiségű kábelezéshez sávok készültek, hogy támogassák a “vezetésüket”. Van egy gyári HUB is a ventilátorok csatlakoztatására és világításuk vezérlésére. Közvetlenül mellette két foglalat található a 2,5 hüvelykes formátumú meghajtók számára. Mint már utaltam rá, az alaplapi tálcában egy igazán nagyméretű szemrevételező ablakot alakítottak ki, amely egyszerű módon, a platform szétszerelése nélkül hozzáférést biztosít számunkra a CPU hűtőrendszer tartójához, így a hőpaszta cseréje vagy a hűtő teljes cseréje sem lesz egy kellemetlen folyamat. Alul, közvetlenül a tápegység helye mögött (a hajótest hosszának 200mm-éig), két 5,25 hüvelykes tároló meghajtó számára van egy állvány, amelyek közül az egyik állandóan fel van csavarozva, a másik pedig egy kihúzható fiókba van szerelve.

Többé-kevésbé belenéztünk a Zalman Z10 PLUS ház minden zugába, és azt kell mondanom, hogy nagyon masszív megoldásról van szó. Semmi sem nyikorog, az elemek reteszekre épülő csatlakoztatásai biztonságosan tartanak, a mágneses porszűrők pedig megkönnyítik a számítógép karbantartását. A gyárilag felszerelt 120mm-es ventilátorok ugyan nem a legprémiumabb megoldások, amikkel valaha találkoztam, de a zajszintjük az én fülemnek elfogadható. Ha este szinte teljes csendben akarunk valamit nézni, akkor a felső panelen lévő gombbal bármikor kikapcsolhatjuk őket.

Valójában az egyetlen nagy figyelmet a funkciógombok és a csatlakozó portok elhelyezkedése érdemli, hiszen ez alapvetően határozhatja meg a ház használhatóságát sokak számára. Szerintem a nagy, oldalsó ablak arra predesztinálja ezt a modellt, hogy az íróasztalra helyezve megcsodálhassuk számítógépünk alkatrészeit, így a felső rész oldalára helyezett I/O panel nem olyan nagy probléma.

Mindezek mellett Zalman Z10 PLUS egy nagyon jól felszerelt, hosszú évekre kellemes otthont biztosító megoldás, mely ugyan nem a megszokott Zalman árkategóriában versenyez, mégis abszolút ajánlott választás.

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: