zalman-z9-iceberg-ms-bemutato

Zalman Z9 Iceberg MS Bemutató

2024. január 22. Herczeg Balázs Gépház hírek

A jól ismert koreai gyártó, a Zalman Z9 Iceberg újdonsága kissé felfrissített formában tér vissza. A névben szereplő "MS"-t Mesh-ként kell megfejteni, ami arra utal, hogy ebbe a dizájnba egy teljesen szellőző előlapot építettek be.

A megfelelő minőségű anyagok és a jó részletesség mindenképpen megérdemlik a potenciális vásárlók figyelmét. A gyártás során acél, műanyag és természetesen edzett üveg került felhasználásra.

A Zalman Z9 Iceberg MS egy ATX kategóriás miditorony ház, amelynek méretei: 473 x 245 x 496mm. Bár az esztétika szubjektív kérdés, érdemes megjegyezni, hogy a Zalman Z9 Iceberg egy rendkívül letisztult dizájnelvet követ, ami manapság nagyon népszerű. A ház emellett négy ARGB ventilátorral érkezik, amelyekhez egy megfelelő vezérlő csatlakozik így esgységesen irányíthatóak. Két klasszikus lehetőség közül választhatunk: a színeket a házon található gombbal vezérelhetjük, vagy a vezérlőt az alaplaphoz csatlakoztathatjuk és akkor az alaplapgyártó megfelelő szoftverével párosíthatóak lesznek a ventilátorok és akár egységesen világíthatnak a hűtéssel, valamint a grafikus kártyákkal.

Az előlapi csatlakozók az oldalsó perem mentén helyezkednek el, az I/O panelen pedig van két USB 3.0 portunk, két USB 2.0 portunk, egy USB 3.1 Gen2 Type-C portunk, külön csatlakozók a mikrofon és a fejhallgató számára, valamint egy LED, egy Reset és egy kapcsoló gomb.

Természetesen beépített porszűrőket is kapunk. Az egyik a tápegység alatt található, a második mágneses a ház tetején, a harmadik pedig az elején, amely egy fogantyúval felhúzható. Belül a felépítés meglehetősen egyszerű. A gyártó a minimalizmust választotta, bár vannak érdekes funkciók, mint például a grafikus kártya tartója, hiszen a Zalman Z9 Iceberg MS lehetővé teszi a grafikus kártya függőleges rögzítését is, külön adapter nélkül. A ház szerelhetőség szempontjából is kényelmes, az edzett üveg oldallap pedig betekintést engedhet az igényes belsőkhöz.

A grafikus kártya hossza nem haladhatja meg a 390 mm-t, a tápegység maximum 270 mm lehet, a léghűtés pedig nem lehet magasabb 185 mm-nél. A vízhűtésre is rengeteg lehetőség van. A tetején és az elején akár 360 mm hosszúságú radiátor is elhelyezhető, hátul pedig 120 mm-es vagy 140 mm-es ventilátorral választhatunk egységet. Érdekesség, hogy a tápegységet egy keretre kell szerelni, amelyet aztán a házhoz lehet csavarozni. Ilyen megoldást már régen nem láttunk, korábban az abszolút prémium megoldásoknál találkozhattunk vele.

A Zalman Z9 Iceberg MS megfelelő hűtőrendszerrel van felszerelve, amely intenzív használat során alacsony hőmérsékletet biztosít. A ventilátorok stratégiai elhelyezéssel biztosítják a hatékony légkeringést, emellett a házban további ventilátorok számára is van hely, így a felhasználók a hűtőrendszert saját igényeikhez igazíthatják.

Összességében tehát egy jól felszerelt, masszív és elegáns megjelenésű házról van szó. A Zalman Z9 Iceberg MS mindenképpen jó választás azoknak, akik esztétikus és funkcionális számítógépházra vágynak.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter