zenehallgatas-stilusosan-panasonic-rp-hf-500m-teszt/2016/10/01

Zenehallgatás stílusosan – Panasonic RP HF 500M teszt

2016. október 01. Ficsor Tamás

A hordozható okos illetve más multimédia szolgáltatásokat nyújtó eszközök elérhetővé teszik, hogy szinte bárhol hallgatni tudjuk kedvenc filmünket, sorozatainkat és zenéinket. Ez azonban függ az adatkapcsolatunk sebességétől vagy, ha az nincs, akkor attól, hogy nem e felejtettük el rámásolni az eszközünk háttértárára. Talán a legkellemetlenebb helyzetben akkor vagyunk, amikor az előbbi két eset teljesül, de nincs mivel meghallgatni a fájlt. A szabályt be kell tartani: például a tömegközlekedési járműveken, ahol a médiák hallgatására kötelező a fej- vagy fülhallgató használata. Már csak azért is, hogy egyáltalán értsük, illetve jó minőségben hallgassuk zenéinket. Az e fajta hangélmény megtapasztalására ajánlja a Panasonic legújabb hordozható fejhallgatóját.

Csomagolás:

img_20160930_153523

Szokásos módon először nézzük miben is érkezik a fejhallgató vagy, ahogy a gyártó oldalán olvashatjuk, a fejpánt. Az 500M elég egyszerű dobozolást kapott, sőt inkább nem is kapott. Csak egy formára öntött masszívnak mondható műanyag tárolót kapott, aminek a hátulján van a hátlapba fűzhető zárszerkezete. A csomagolás hátulján csak az alap műszaki adatok és a termék jellemzői olvashatóak.

Külső:

Az átlátszó csomagolást lehámozva tárul elénk az impozáns külsejű fejhallgató. Az 500m-et fehér és fekete színben találjuk a boltok polcain. Nálunk az utóbbi mutatkozott be. Első fogásra a termék nagyon alacsony súlya miatt az a benyomás keletkezik, hogy egy olcsó eszközt kaptunk a pénzünkért, de ez nem így van. Ez inkább akkor fordulhat elő, ha a masszív és robosztus otthoni fejhallgatóinkhoz (gamer) vagyunk szokva. Mivel ez egy hordozható eszköz, igy természetesen a gyártó figyelt az önsúly minimalizálására. Sajnos ennek érdekében kihagyták a fém csuszkát, ami akár élettartam rövidülését is jelentheti, hisz a hordozhatóságba bele tartozik a véletlen földre ejtés.

img_20160930_152052 img_20160930_151913
 .

Más gyengepontjai is lehetnek. A helytakarékosság érdekében ki lehet fordítani és/vagy be lehet hajtani a hangszórókat. Ennek a mechanikának a megvalósítására műanyagból készült gömbcsuklós elemeket használtak, amiknek mondanom sem kell, hogy elég lehet egy két nagyobb ütés és meg is történt a tragédia. Szóval érdemes odafigyelni ezeknek a pontoknak az óvására.

Ha a mozgó részeknél nem is, de a dizájn feldobására a gyártó fém paneleket húzott a hangszóróházakra. Ráadásul szálcsiszolt elemeket használtak, amitől nagyon prémium hatásúvá válik az eszköz. A sötétszürke vagy grafit színű fém burkolatokra krómozott betűkkel vitték fel a gyártó nevét. Ezen kívül magára a hangszóróházat tartó gyűrű külső peremére is vittek fel a ragyogó anyagból.

img_20160930_145945 img_20160930_150023
,

A hangszóró rész köré puha bőr vagy gumis hatású huzattal bevont szivacsot tettek, amivel a hosszabb ideig tartó zene vagy film hallgatás során ugyanolyan kényelmes marad a viselése, mint a kezdeti időpontban. Ugyan ilyen minőségű szivacsot találunk még a fejpánt résznél egy hosszabb sávban.

Az 500M csak vezetékes kivitelben érhető el. Mind két hangszóró irányába megy egy-egy lapos vezeték, mellyel a gyártó szerint jobb hangzás érhető el. A jobb oldaliból kiinduló kábelen található a mikrofonos vezérlóegység, melyen mindössze egy gomb található, és ennek az egynek adtak különböző funkciókat, függően attól, hogy hányszor nyomódik le. Az 1,2 méter hosszú vezeték végén egy 3,5-ös, 4 pólusú és aranyozott 90 fokban elfordított jack csatlakozó van.

img_20160930_150343

Belső:

A sztereó hangzásért egy pár 40 mm-es neodímium mágneshangszóró felel, melynek frekvencia átvitele 9 Hz – 26 kHz-ig terjed. A 144 grammos fejhallgató 25 ohm-os impedenciával és 110 dB/mW érzékenységgel bír.

Tapasztalat és vélemény:

Mostanában egyre több emberen látom, hogy az egyszerű fülhallgató helyett egy kisméretű fejhallgatóval hallgatnak zenét. Kíváncsi voltam mégis miért olyan jó és mivel jobb ez a fajta megoldás. Nos, erre az a legegyszerűbb a válasz, hogy kényelmesebb és jobb a hangzás.  Egyszerűen csak feltesszük a fejünkre, play és csak azt halljuk, amit hallgatni akarunk. Legalábbis a Panasonic megoldásánál ez volt a jellemző. A hangszóróknál lévő puha párnák, azon kívül, hogy nagyon kényelmes viselést garantálnak, a külső zavaró hangokat majdhogynem teljesen kizárják. Hiába a kis hangszóróház méret, amire rálehetne fogni, hogy nyomja a fület vagy beszűrődik a zaj. Az életben ezeknek az ellentété valósul meg.

img_20160930_150113 img_20160930_150121
,

A kényelemhez még hozzá tesz a fejtetönkhöz érő szintén párnás rész. A szinte pehelykönnyű eszköz olyan mintha a fejünkön sem lenne. E miatt egyfajta természetességet lehet érezni, ami a fülhallgatónál nem fordul elő, mert azon lehet aggódni, hogy mikor esik ki a fülünkből a „dugó”. Illetve nagyon bosszantó, hogy szinte max hangerő mellett mondjuk a buszon ülve is simán hallani annak hangját. Tehát nagyon rossz a zaj kiszűrő képessége. Ha allergiások vagyunk erre a problémára, akkor mindenképp megéri beruházni egy ilyen eszközt.

A nálunk járt RP HF 500M pozitívan tette le a vizsgát. Legalábbis kényelem és dizájn szempontjából. Hangzás téren még lehetett volna mit csiszolni. A tagadhatatlan, hogy erős és dinamikus hangzás is elérhető vele, de nem minden zene stílusnál tapasztalható ez. Például a durvább rock vagy metál hallgatásánál túl sok mélyet produkál. Ilyenkor javíthat valamit egy hangszínszabályzós média lejátszó, ahol a közép és/vagy magas tartományok játszásával be lehet lőni a nekünk megfelelő hatást. Bár akik szeretik a mély hangokat, azoknak ez nem jelenthet problémát.

img_20160930_150412

Hiányosságokkal találkoztunk még a vezetéken elhelyezett vezérlőn. Fejet vakarva kellett szembesülni azzal, hogy a hangerőszabályzót bizony nem építettek bele, csupán egyetlen gombot, amire ráhúztak pár funkciót. A félreértések elkerülése miatt és az egyszerűség kedvéért ezeket felsorolnám:

  • Multimédia lejátszás közben:

- Egy nyomás – play/stop/pause - Két nyomás – next - Három nyomás – forward - Hosszú nyomás – Google hangalapú kereső

  • Hívásnál:

- Egy nyomás – felvét - Hosszan nyomás – lerak

Mindenre gondoltak csak a hangerő szabályzására nem, ami nagy fekete pontot ér. Ráadásul a fenti funkciók csak random találgatások árán lettek kitalálva ugyanis erre semmilyen leírást vagy magyarázatot nem mellékelt a gyártó. Ami még kellemetlen az az egymás utáni nyomások gyorsasága. Gyakran előfordult, hogy a következő zene váltása helyett csak lestoppoltam a lejátszót. Néha az is előfordult, hogy zeneváltásnál az eszköz bemondta az internetkapcsolat jelenlegi állapotát. Nem tudom, hogy ez is egy funkció, vagy csak a véletlen műve, de nem voltam kíváncsi arra, hogy van e netem vagy nincs.

img_20160930_150219

A mikrofon összességében nagyon jó, bár annál is találkozni furcsa jelenségekkel. Például esős időjárásnál használva közút mellett az autók által felvert víznek a hangja nagyon irritálóan hallható a másik oldalon.

Összegzéskép az a vélemény alakult ki, hogy nagyon jó ez a fejhallgató. Azonban illett volna legalább egy magyarázatot mellékelni és valamilyen hangerőszabályzót rakni a vezérlőbe, mert ez így teljesen elrontja az amúgy nagyon kényelmes viselést. Aki sokat hallgat zenét vagy néz filmet utazás vagy sétálás közben annak ajánlott egy ilyen eszköz beszerzése a sima fülhallgató helyett. Igaz, hogy ezért körülbelül 12-15 ezer forintot kell fizetni, de abszolút megéri.

[youtube]https://youtu.be/bFgBjwHnAD8[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás