zuzunk-az-ejszakaban-carmageddon/2013/06/10

Zúzunk az éjszakában: Carmageddon

2013. június 10. Bordás Dávid

Ki ne ismerné ezt a csodás játékot még a 90-es évek végéről? Nem sokan vannak, de velük is megismertetem a játékot. Öveket becsatolni, induljon a zúzás.

Az erősen a 20-as éveit taposó nagy gyerekek valószínűleg nagyon sokat játszottak a most bemutatandó játékkal. De a mai fiatalok nem biztos, hogy tisztában vannak vele mi is az a Carmageddon.

Screenshot_2013-05-29-17-32-19

Eredetileg a játékot 1997-ben adták ki PC platformra az Interplay és az SCi jóvoltából. Egy olyan játékot készítettek a Stainless Software-nél, mely stílust teremtett. Úgynevezett autós harcolós játékot csináltak, melyben az autókkal kellett egymás ellen küzdeni, illetve egyéb cselekedeteket végrehajtani. Ez a játék akkor 100 MHz-es Pentiumokat igényelt, de ma ez a teljesítmény egy okos telefon hardverében is benne van, így adott a lehetőség a reinkarnációra. Ami annyiból állt, hogy újfenn kiadták csak android és ios platformra.

Screenshot_2013-05-29-17-32-32

Előre leszögezném, hogy a játék eredeti PC-s verziójához nem volt szerencsém, de az indítás után ugyanolyan élmény érhet minket csak kicsiben. A menü kezelhetősége előre vetíti mennyire pofonegyszerű ez a játék. Több pályából és legalább ennyi kocsiból választhatunk, miután elég profitot szereztünk a versenyeken. A menüben állítható még az irányítás, ami 3 fajta verzióban módosítható. Az oldschool gombos verzió, aminek érdekessége, hogy a gombokat ízlés szerint átrendezhetők a képernyőn. A giroszkóp mozgás érzékelő kihasználása kormányként és amikor a gombok kormány helyére egy csúszkát kapunk. Érdekes megoldás.

Screenshot_2013-05-29-17-36-39

A játék úgy néz ki, mint az eredeti verzió és a lényeg sem változott. A versenyt még mindig 3 féle módon nyerhetjük meg. Teljesítjük a körszámot, kivégezzük ellenfeleinket, vagy elütjük az összes járó-kelőt. Igen a Carmageddon lényege továbbra is a rombolás, a zúzás és az emberek elgázolása. NAGY móka tud lenni.

Screenshot_2013-05-29-17-40-55

Vagyis csak tudna lenni, ha az irányítás nem rondítana bele. Eszméletlen érzékeny a dolog és kövezzetek meg, de nekem nagyon nem tetszik, hogy minden útfelületen, legyen az aszfalt, fű vagy akármi ugyan úgy meg akarja előzni az autó fara az elejét és ez a legérzéketlenebb fokozaton is így működik. Lehet azt gondolták így jobban megy a rombolás, de nem, mert nem tudom beleirányítani az áldozatba a gépjárművet. Ezzel az egy dologgal nem voltam megelégedve és ez azért sokat levesz a játékélményből. Viszont a grafikával semmi gond nincs, nem észveszejtő, de 97-es retró érzést hozza és ezzel a látvány az sokak számára már meghozza a nosztalgikus érzést és a játékkedvet. Ezt fokozza az eredeti zene, amit átemeltek és így a hangulat már a tető fokára hág. Ezen kívül a versenyeket megbolondították a pilótánk beszólásaival és a legkülönfélébb emberi sikolyokkal.

Összegezve egy kellemes játék a Carmageddon eme reinkarnációja, de van néhány hibája, ami miatt lehet retrós, de lehet, hogy egyszerűen csak élvezhetetlen. Az irányítás sajnos számomra nagyon lehúzza a játékélményt, de a retró fanoknak és nagy gyerekeknek ajánlhatom a kipróbálást és a teljes verzió 433 Ft-jának kipengetését, mert nekik mindenképp megéri.

Értékelés: Grafika: 90% Hangok: 90% Játékmenet: 60% Szavatosság: 70%

Összesen: 76%

Írta: Bordás Dávid