scythe-grand-kama-cross-2-teszt/2013/10/01

Scythe Grand Kama Cross 2 - teszt

2013. október 01. Herczeg Balázs Processzor Hűtés

Az Ashura után újabb SCYTHE hűtő járt nálunk, melyet szintén az FPO Hungary-nak köszönhetünk. Ez pedig nem más, mint a Grand Kama Cross 2. Ismerősen csenghet a név, ugyanis nem ez az első Grand Kama Cross, hiszen volt már sima és B verziójú hűtése is a gyártónak. Hasonlóan az Ashurához, ezen is egy 140 mm-es ventilátor kapott helyet, ami jócskán képes lehűteni a processzort, akár milyen körülmények mellett.

IMG_1136

Scythe Grand Kama Cross 2 

A Grand Kama Cross sorozat tagjai a gyártó egyedi X-struktúrája alapján készül, amit már a korábbi modelleken is megtalálhattunk. Ezt leginkább az érdekes kinézetű hűtőbordán tudjuk a leginkább észrevenni. Az eredeti verzióhoz képest a Cross 2 kisebb újításokon esett át, ebbe beletartozik az LGA1150-es foglalat támogatása, illetve igaz hogy minimálisan, de kinézetre is változott a hűtő az eredetihez képest. Sőt, még a rögzítésen is könnyített a gyártó, de ezt valahogy nem sikerült észrevennem beszerelésnél. A hűtő magassága és hosszúsága csupán 140 mm, de ezt a gyártónak 175,2 cm-es szélességgel sikerült kompenzálnia. Szerencsére a hűtő kialakításilag támogatja a magas hűtőbordával rendelkező memóriákat, amit persze  a furcsán kinéző hűtőborda alakjának köszönhetünk.

IMG_1142

Processzorfoglalatok támogatása esetében sincs aggodalomra ok, ugyanis Intel esetében lga 775-től 2011-ig mindent támogat (1150-et is beleértve), míg AMD esetében az összes AM2-tól AM3+-ig illetve FM1 és FM2 is támogatott. Az FM2+-ról még nincs információnk, de valószínűleg azt is támogatni fogja. Méreteiből adódóan nincs olyan gépház, ami ne támogatná ezt a processzorhűtőt, így bárkinek hű társa lehet. Súlyát tekintve nem épp könnyű hűtőről beszélünk, ugyanis a súlya 760g környékén mozog. Hőcsövekből sem lesz hiányunk, ugyanis 4-4 hőcső csatlakozik a bordából a nikkelezett rezű talpba. A hőcsövek alapanyaga értelemszerűen réz, amely érthető, hiszen kiváló hővezető. A ventilátorának percenkénti forgásszáma maximálisan 1300 rpm, ami meglepett, ugyanis valami oknál fogva nekem 1400-at jelzett az AIDA64.

IMG_1133

Specifikációk, csomagolás és tartozékok

techspec-428x600

IMG_1140

Csomagolását tekintve a dizájnt átlagosnak mondanám, mint sem szépnek, de egy hűtő gyártónak nem hiszem hogy a csomag kinézete lenne a fő szempont. Mellékelt eszközök tekintetébe hasonló dolgokkal vagyunk ellátva, mint az Ashura esetében:

  • 2db oldalleszorító
  • 1db leszorító lemez
  • 4db csavar az oldalleszorítókhoz
  • 8db gyorscsavar
  • 2db felfogató csavar
  • 1db gumi távtartó (LGA775-höz)
  • 4db távtartó
  • 1db szerszám
  • merevítő hátlap (alaplaphoz)
  • hővezető paszta
  • felszerelési útmutató
IMG_1125

Tesztkörnyezet és szerelés

Alakjának köszönhetően jobb hűtési teljesítményt tud produkálni mint az Ashura, de vajon mennyivel tudja hűvösebben tartani a processzort? A Tesztben egy i5 2550k volt segítségünkre egy MSI Z77A-G43 társaságában. A processzorhűtő teljesítményét 3 különböző órajelen vizsgáltuk meg, ráadásul 3 hűtő még hozzátársult a Grand Kama Cross 2-höz is.

IMG_1127

Hűtők:

  • Intel gyári hűtő
  • Corsair H60
  • Scythe Ashura
  • Scythe Grand Kama Cross 2
IMG_1130

Processzorórajelek:

  • 3,4 GHz (gyári)
  • 4,6 GHz
  • 5,0 GHz

Ha a szerelésről van szó, akkor csak egy szakértő szerelje be ezt a hűtőt a gépbe, ugyanis egy kezdőnek nem lesz ez túl egyszerű feladat. Célszerű az alaplapot kivenni a házból, és úgy felrakni a hűtőt, ugyanis úgy is nehézkes lesz felrakni alakjának köszönhetően. Gépházzal ennél még nehezebb lehet. Én persze az utóbbi módon szereltem fel... képzelhetitek mennyire ideges lehettem :)

Tesztek

Itt megjegyzem, hogy gyári hűtésnél csak alapórajelen teszteltük a procit, ugyanis már akkor elképesztően magas hőmérsékletet produkált a rendszer. Tuning után valószínűleg el sem indult volna a rendszer. Ez csak azt bizonyítja, hogy miért is érdemes azonnal lecserélni gyári hűtésünket.

3,4

4,6

5,0

 

Észrevehető az eredményekből, hogy a Scythe Grand Kama Cross kitűnik a többi hűtő közül teljesítményével. Ráadásul sokkal halkabb is mint vetélytársai. Ezt nevezem!

Összegzés

A Grand Kama Cross 2 személyében egy kiváló hűtőt ismertünk meg, ami nem csak jól hűt, de még alacsonyabb zajszintet is produkál mint versenytársai. Az egyetlen negatívuma a nehézkes felszerelhetőség, amin még így is könnyített a gyártó. Képzelhetitek mi lett volna a régebbi verzióknál. A Grand Kama Cross 2 a 11 000 forintos árkategóriájával még a Scythe Ashuránál is jobb vételnek minősülhet, így nyugodt szívvel tudjuk a hűtőt ajánlott plecsnivel jutalmazni.

ajanlott-300x300

images

FPO

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter