teszt-noctua-nh-d15-a-noctua-uj-zaszloshajoja/2014/04/21

[Teszt] Noctua NH-D15: A Noctua új zászlóshajója

2014. április 21. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Bizonyára azok a felhasználók, akik figyelemmel kísérik a Noctua újdonságait észrevették, hogy a gyártó már hónapok óta nem rukkolt elő semmivel. Hogy mindenkit megnyugtassak, ez nem azt jelenti, hogy egy újabb gyártó tűnt el a süllyesztőben, épp ellenkezőleg. A Noctua mérnökei több projekt mellett egy komoly hűtési megoldáson dolgoztak, amire azért kellett ennyit várni, mert a fejlesztés a vártnál több időt vett igénybe. Minden részletre odafigyeltek, mint hűtési teljesítmény, mint kompatibilitás tekintetében és megszületett az NH-D14 alaplaira épülő NH-D15, mely a mai tesztünk alanya lesz, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni a gyártónak.

Noctua NH-D15:

Mikor Ausztriából megérkezett a hűtő, nem hittünk a szemünknek a hatalmas barna/fehér színösszeállítású csomag láttán, melyben a Noctua új zászlóshajója az NH-D15 rejtőzött. A dobozon megvillan az ezüst színű címke, melyen a "A díjnyertes NH-D14-en alapul" felirat található, ami már egy jó ómen. Emellett a dobozon még olvasható az elmaradhatatlan specifikáció részletezése, a támogatott processzor-foglalatok listája, valamint a Noctua által felvonultatott büszkeségek felsorolása.

box_1

Ha felnyitjuk a dobozt  felül a már megszokot kis karton dobozkákat találjuk az Intel és AMD rögzítő készletekkel illetve a többi tartozékkal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A "közös" dobozban a működéshez fontos kábeleket találjuk, melyek között van egy Y kábel és két darab zajcsökkentő adapter, melyek 1200 RPM-re "butítják" a ventilátorok fordulatszámát. A készlet tartalmaz egy L-alakú csavarhúzót és a második ventilátor rögzítéséhez szükséges csatokat. A gyártó gondolt arra is, hogy a második ventilátort rendszerhűtőként használjuk, melyhez négy szilikon rögzítőt és négy fém csavart adott. Kapunk egy házra ragasztható fémből készült Noctua logót is és nem maradhat ki az NT-H1 hővezető paszta sem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Intel fronton az NH-D15 támogatja az LGA1150, LGA1155 és LGA1156 és LGA2011 (Square ILM) foglalatokat, melyhez minden szükséges csavart, távtartót és a hátlapot megtaláljuk. A hűtő még kompatibilis az LGA1366 és LGA775 foglalatokkal is, de itt már egy opcionális NM-I3 rögzítő szettre lesz szükség, amit a Noctua hűtők tulajdonosai ingyenesen elérhetnek a gyártón keresztül.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Az AMD rögzítő készlete kicsit egyszerűbb, hisz az AMD-s lapokon már eleve van hátlap, így csak a processzor felőli oldalon kell dolgoznunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Most, hogy a tartozékokat körbejártuk, nézzük meg hogy is néz ki maga, az NH-D15, melytől annyit várunk. A dobozból egy két toronyból álló hűtő kerül elő, melynek közepén már előre el van helyezve egy 140 mm-es NF-A15 PWM vezérlésű ventilátor.  Az NH-D15 méretei a 165 x 150 x 161 mm, melyek a második NF-A15-ös nélkül értendők. Ventilátorok nélkül ez 1000 grammot jelent, ami a két ventilátorral kiegészítve már 1325 grammot jelent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Az NH-D15 egyik legfontosabb része a nikkelezett réz lapka, mely először érintkezik a processzor sapkával és rátámaszkodik a processzor foglalatra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A lapka ezek után a 6 darab ugyancsak nikkelezett réz hőcsőhöz juttatja el a felvett hőt, melyek egyenként 6 mm vastagságúak. Ezek a hőcsövek futnak végig a toronyhűtőn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hűtőbordán láthatjuk , hogy a szélek kicsit fel lettek varrva, ami a memória kompatibilitásra lesz komoly hatással, de erről inkább összeszerelés közben beszélnénk.

Még nem tettünk említést a két mellékelt ventilátorról, az NF-A15 modellekről. Egy processzorhűtő esetében nem elég a passzív erő, fontos, hogy a ventilátor, vagy ventilátorok nagy teljesítménnyel rendelkezzenek, de a zajszintjük is alacsony legyen, ami nem csak abból áll, hogy PWM vezérelt. Lehet halk egy ventilátor 1500 RPM fordulaton is, de lehet hangos 1100-1200 RPM fordulaton is.

Az NF-A15 már több modellen is helyet kapott 140 mm-es ventilátor, melyben a Noctua összes technológiai újítása helyet kapott, mint a jó minőségű csapágyazás, strapabíró csendes motor, speciális lapát kialakítás és bevágások, valamint a turbulenciát csökkentő belső keretkialakítás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Az NF-A15 tehát maximálisan 1500 RPM-et tud, mely esetben 140,2 m3/h légszállításra képes 24,6 dBA zajszintet produkálva. Látható a ventilátor keretén elhelyezett szilikon borítás, melynek célja a vibráció csökkentése. Az 1500 RPM fordulatszámhoz mindössze 1,56 W teljesítményre van szüksége. A gyártó a ventilátorhoz 150.000 órás hibamentes működést kalkulál.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A következő videón egy összefoglalót láthattok a Noctua NH-D15 főbb tulajdonságairól, paramétereiről:

[youtube]

[/youtube]

Összeszerelés:

A Noctua processzorhűtők egyik nagy pozitívuma természetesen a nagy hűtési teljesítmény és az alacsony működési zajszint mellett a könnyű összeszerelés, ami az NH-D15 esetében sem volt másképp. Mi Intel alapokra építkeztünk. Az összeszerelés a hátlap felhelyezéséből és a távtartók, illetve pántok erre történő rögzítéséből állt. Meg kell jegyezni, hogy több konfigurációban is felszerelhetjük a hűtést, hisz oldalról nézve a torony lehet vízszintes vagy függőleges is. Mi a ház elejétől a hát hátulja felé történő áramoltatás miatt a vízszintes elhelyezést alkalmaztuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A fent látható szereléket vízszintesen és függőlegesen is elhelyezhetjük, így a tornyot minden irányban forgathatjuk. A torony felhelyezése az L-alakú csavarhúzóval nagyon egyszerű, kizárólag arra kell ügyelni, hogy a csavarokat egyenletesen húzzuk meg és ne csak az egyiket erőltessük. Először mindegyiket rákapatjuk a rögzítőkre aztán lehet mindegyiket jobban meghúzni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az NH-D15 használható egy, illetve két ventilátoros módban is. Mi természetesen mindkettőt kipróbáltul. Egy ventilátoros módban szinte nem létezik olyan memória megoldás, aminek az NH-D15 akadályt jelentene, maximum a ventilátorokkal ellátott megoldásoknál lehet némi probléma, de oda úgyis a vízhűtés dukál...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mi magas profilú és széles hűtőbordával ellátott Patriot memóriákat használtunk. Kérdezhetnétek, hogy 3-4-ben miért vannak a memóriák. Azért, hogy szemléltessük, hogy a nem magas profilú memóriák esetében a kompatibilitás 100%-os, még a 2 ventilátoros módban is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha megnézzük a fenti képet, látható, hogy a normál profilú memóriák - mint például az alacsony profilú Kingston HyperX - esetén teljes mértékben kihasználható a hűtési rendszer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fenti képen látható, hogy fest az NH-D15 teljes pompájában. Az összkép kedvéért beszereltünk 3 további, ugyancsak Noctua rendszerhűtőt, melyekből a teszt alatt csak a hátsó ventilátor volt működés alatt, így korábbi tesztjeinkkel azonos körülményeket teremtettünk.

Tesztkörnyezet:

A teszteket a már megszokott módom a Prime95 alkalmazás segítségével végeztük, ahol a processzorunk 100%-os stressz alá került. Itt mértük a processzor hőmérsékletét 3600 Mhz-es, 4200 Mhz-en és 4400 Mhz-en is. A Noctua NH-D15-öt kipróbáltuk 2 ventilátoros módban és egy ventilátoros megoldással is. A fordulatszámokon is variáltunk, hisz minkét esetben az 1500 és 1100 RPM fordulatszám is kipróbálásra került.

Tesztkonfiguráció:

  • Alaplap: MSI Z77A-GD65
  • Processzor: Intel Core I5-3570K
  • Memória: 4 x 4 GB Patriot Gaming Series DDR3 1600 Mhz
  • Számítógépház: Fractal Design ARC XL
  • Tápegység: SilverStone Strider Gold Series 550 W moduláris
  • Operációs rendszer: Windows 7 64 bit

 

Teszteredmények:

Először 3600 Mhz-es fix órajelen vizsgáltuk a processzor hőmérsékletét. Ekkora hűtő természetesen nem adja magát ezen az "alacsony órajelen". A Noctua NH-D15 alapórajeli hűtési teljesítménye verekszik a 280 mm-es folyadékhűtésekkel, vagy a túlbuzgó ventilátorsebességű 120 mm-es folyadékhűtéses megoldásokkal. Ahogy a grafikon is mutatja, nem kell 1500 RPM fordulatszám, sőt, még két ventilátor sem a jó hűtéshez, hisz az NH-D15 ereje a kettős toronyban rejlik, a plusz ventilátor és a magasabb fordulatszám csak ráadás.

nh_D15_3600

4200 Mhz-es órajelen még inkább felzárkózott az NH-D15 a 280 mm-es folyadékhűtésekhez, sőt be is ékelődött közéjük, ami ismét azt mutatja, hogy rengeteg erőtartalék van még a hűtőben. Emelt órajeleken is használhatjuk nyugodtan az NH-D15-öst akár egy ventilátorral 1000-1100 RPM-re visszavett fordulatszámmal, ami tökéletesen zajtalan, nagy teljesítményű hűtést eredményez.

nh_D15_4200

A végére készítettük egy összehasonlítást, melyben a kiváló hűtőt, az Alpenföhn Himalaya II-t és az NH-D15-öt néztük meg fej-fej mellett. Ezen a grafikonon is látszik, mennyit számít a nagyobb hűtőborda. Az NH-D15 esetében ez kétszeres méretet jelent, ami a Noctua mérnökeinek köszönhetően nem okoz memória kompatibilitási problémákat. Látszik, hogy egy nagyobb hűtőborda erőfölénye annál jobban kijön, minél nagyobb a processzor órajele, természetesen azonos feltételek mellett.

vas_alpen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Összegzés:

A Noctua NH-D15 méltó utódja a többszörös díjnyertes NH-D14-nek. Az NH-D15 mostantól a Noctua zászlóshajója. Komoly hűtési teljesítmény jellemzi a hűtőt, mely felveszi a kesztyűt a nagyméretű folyadékhűtéses megoldásokkal, emellett alacsony zajszinten tudja a kötelezőt hozni. A legnagyobb újítás a memória kompatibilitás, mely jobbról-ballról lehetőséget nyújt magas profilú memóriamodulok elhelyezésére. Nekünk az NH-D15 nemcsak tetszett, hanem ajánljuk is az igényes, tuningra éhes felhasználók számára. Egyetlen szempont lehet riasztó a felhasználók számára és az a 27.000 forint feletti ára.

ajanlott_new

noctua_logo

Írta: Kocsis Bence