240mm-vagy-360mm-deepcool-castle-360rgb-v2-teszt

240mm, vagy 360mm? - Deepcool Castle 360RGB v2 TESZT

Előszó

A Deepcool mostanság igazán sok hűtési megoldást dobott a piacra, melyek leginkább a régebbi termékeinek ráncfelvarrott verziója. Ráncfelvarrott alatt értem, hogy a saját AntiLeak rendszerüket integrálták a hűtőikbe, majd kiadták v2 név alatt. Szerencsére a szerkesztőségünknél nem ez az első Deepcool termék, némi összehasonlítási alapunk is van, hiszen a Gammaxx L240-et és a Castle RGB 280mm-t is teszteltük, így ez alapján tudunk következtetéseket levonni, hogy mégis mi lett a különbség.

Az AntiLeak rendszerről

Az AntiLeak rendszer lényegében a Deepcool saját fejlesztésű rendszere, mellyel egy teljesen új alapkövet raktak le az AIO folyadékhűtések piacán. A rendszer lényege, hogy a folyamatos hőcserélés miatt, a radiátorban keletkező gázok (párolgásból) ne képezzenek túlnyomást a radiátorban, ami miatt esetleg folyás, szivárgás történhet. Mindezt egy radiátorba épített szeleppel oldották meg, mely túlnyomás esetén kiengedi a felesleges gázokat, mely miatt hosszútávon egy stabil hűtést kapunk és abszolút teljes biztonságban tudhatjuk a hűtött hardvereinket.


További információk a technológiáról: Deepcool Anti-leak

Csomagolás

Én kifejezetten érzékeny vagyok, ha a csomagolásról van szó, de azt kell, hogy mondjam, hogy a Deepcool fejlődik. Nekem nagyon tetszett a csomagolás, de ez természetesen egy szubjektív dolog. A ventilátorok külön csomagolva, a csavarok külön foglalat, vagy szerelési folyamat lépései szerint csomagolva, mely teljesen átláthatóvá teszi az egész termék összeszerelését már a csomag kibontásakor, mely egy igazán nagy plusz pont azoktól, akik nem szoktak minden nap folyadékhűtéseket beszerelni, összerakni. A Gammaxx szériával szemben a Castle terméksorozathoz kapunk RGB kontrollert is, melyet ugyan csak a számítógépen belülre tudunk behelyezni, és 3 gombbal rendelkezik, azonban kellemes alternatíva, ha nem rendelkezik RGB porttal az alaplapunk.

Kompatibilitás

A termék a jelenleg piacon lévő összes foglalattal kompatibilis, még a TR4-el is. Egyedül az LGA 3647-el nem, de lássuk be, hogy vajmi kevés esély van arra, hogy bárki a 28 magos Xeon processzorát, egy csilli-villi RGB folyadékhűtéssel szeretné hűvösen tartani.

Külső

Véleményem szerint a mai AIO vízhűtések felhozatalában messzemenőkig a legversenyképesebb külsőt kapta a blokk. Egyszerűen ez az RGB plusz tükör megoldás nagyon ízlésesen néz ki. Letisztult, mégis visszafogottan világít. Ahogyan a képen is látható, szinte bármilyen kontextusban jól néz ki. A radiátorhoz megkaptuk a Deepcool-tól már megszokott ARGB kompatibilis címezhető ventilátorokat, melyet összekötve a blokkal, akárhogy beállíthatunk az alaplapunk, vagy az RGB kontrollerünk segítségével, ahogy csak szeretnénk.

240m vs. 360mm

Bizonyára mielőtt megvásárolnánk egy vízhűtést, előtte alaposan elgondolkozunk, kutakodni kezdünk, hogy mégis megéri-e megvásárolni a nagyobbik verziót, hiszen abszolút nem egyértelmű, hogy szükségünk van-e a 360mm által nyújtott 3 ventilátoros konfigurációra. Hozzávetve a 240mm-es vízhűtéshez, csúcsterhelés esetén összesen 2ºC-ot sikerült javítania a hőmérsékleten, amit ha hozzávetünk a plusz árhoz, én úgy gondolom, hogy nem éri meg.

Nyilvánvalóan meg van a helye a piacon a 360mm-es megoldásnak, de inkább nézz ki jobban, mint hogy hasznosabb legyen, mint a kisebb társa.

A tesztkonfiguráció

A hűtő egy i7 9700K-t hűtött le, melyet a teszt kedvéért túl is húztam, hogy megfelelően megterheljük (egy ekkora vízhűtést, ahogyan egy 240mm-es radiátorral rendelkező esetében, nem lehet teljesen megterhelni egy alapórajelen ketyegő mainstream processzorral).

A grafikon által mutatott eredményekkel ellentétben, nincsen különbség a hőfokok közt, ha tétlen a processzorunk. Ezt többnyire a külső hőmérséklet, azaz a szoba hőmérséklete befolyáslja. Emiatt látható különbség, hiszen máskor lett mindkét hűtő tesztelve, nyáron pedig sokkal melegebb a szoba.

A Castle 360RGB tesztje alatt a gyári hűtőpasztát használtuk, amit a hűtőfelületre már előre applikáltak. A közhiedelemmel ellentétben teljesen minőségi, használható pasztát kaptunk. 

Összegzés

Annak ellenére, hogy én választottam teszteléshez a 360mm-es hűtőt, nyugodt szívvel ajánlom helyette a 240, vagy 280mm-es változatát, hiszen a meglehetősen nagy árkülönbség mellett teljesítményben nem kapunk semmiféle számottevő pluszt. Azonban rendkívül jó példa és tesztalany volt arra, hogy összehasonlítsuk őket. A vízhűtő, ahogyan a v1-es széria, rendkívül jól néz ki és nagyon jól funkcionál, azonban semmiféle különbséget nem véltünk felfedezni rövidtávon a v2 és az első verzió között. Emiatt ahogyan az előző generációt, úgy ezt is ajánljuk mindenképpen, mert egy halkan működő, csodaszép termékről van szó.

A tesztterméket a Deepcool biztosította számunkra.

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban