a-benq-hdri-technologia-elonyei

A BenQ HDRi-technológia előnyei

2022. július 19. Fenes Kristóf Monitor

Szinte napról napra új technológiai funkciók jelennek meg, melyeket különböző betű- és számkombinációival jelölnek, funkciójuk tekintetében pedig az a céljuk, hogy jobbá tegyék az életünket. Azonban a legtöbb emberben felmerülhet a kérdés, hogy egy adott funkciónak van-e valós értelme, és egyáltalán szükséges-e használni az adott technológiát. A kételyek eloszlatásához a BenQ segít a felhasználóknak HDRi-technológiájuk előnyeinek megismerésében.

A HDRi a HDR-intelligencia rövidítése, amely számos módon javítja a megtekintési élményt.

Mindannyian élvezzük azokat a filmeket és játékokat, amelyek lekötnek bennünket, és a nem akarjuk szabadidőnket azzal tölteni, hogy kitaláljuk, mit látunk a kijelzőn a rossz képminőség miatt. Itt jön képbe a HDRi. A monitorra szerelt érzékelő és az egyéni feldolgozási algoritmusok révén a hagyományos HDR helyett, amely mindig ugyanolyan marad tartózkodási helytől és tartalomtól függetlenül, a HDRi a környezeti fényviszonyok alapján optimalizálja a HDR-hatást. Ez jobb megtekintési élmény nyújt, amelyen a külön játékokhoz és a filmes tartalmakhoz készített, dedikált HDRi-módok is segítenek. Természetesen elérhető a semleges HDR-mód is, ami kikapcsolja a HDRi-t. Fontos, hogy a HDRi intelligens képességével a nagy dinamikatartományt a HDR nélküli tartalmakhoz is hozzá tudja adni anélkül, hogy túlzásba vinné a fényes vagy a sötét területek kiemelését. A HDRi a képernyő előtt töltött időt hétköznapiról rendkívülivé varázsolja.

A HDR (nagy dinamikatartományú kép) egy már jól bevált szabványcsalád, amely lehetővé teszi, hogy a monitorok világosabb és élénkebb képeket jelenítsenek meg fokozott színhatások mellett. Ez végeredményben valósághűbb képi tartalmat eredményez. A részletek kifinomultabbak, a képek pedig pontosabbak, mint a szabványos dinamikatartomány (SDR) esetén. Az árnyékok határozott részletekkel jelennek meg, ahelyett, hogy homályos fekete foltok lennének, amelyek „összemossák" a képi tartalmat.

A BenQ HDRi egy intelligens, adaptív technológia, amely HDR-szuperképességet ad a monitornak a reaktív csúcsfényerő- és kontrasztbeállításokkal, amelyek a készülék automatikusan állít be.

Ha felkapcsolod a lámpát vagy kinyitsz egy ablakot, vagy csak kötött helyen ülsz reggeltől estig, a HDRi úgy állítja be a HDR-tartalmat, hogy megőrizze az optimális tisztaságot és színhűséget. Ezt a szabadalmaztatott funkciót a kijelző alján található, alig észrevehető érzékelők teszik lehetővé. Egy szinte láthatatlan segítő, amely figyeli a környezeted, miközben te a képernyődre koncentrálsz. Itt jön képbe az „intelligens” rész. Az érzékelő észleli a környezeti fényviszonyok változásait és a képernyő tartalmához igazodva beállítja a fényerőt, kontrasztot és a színhőmérsékletet. A képek tisztábbak és színesebbek lesznek anélkül, hogy megerőltetnék vele a szemedet.

Mindent a szemnek!

Itt jutunk el a HDRi másik fontos aspektusához. Egy rosszul optimalizált monitor a szemeinkre sincs jó hatással. Valósággal erőlködnek, hogy alkalmazkodjanak a fényviszonyok változásaihoz, amiből kifolyólag a részletek elmosódnak, az általános képminőség pedig „furcsa” és természetellenes lesz. Ez különféle szemproblémákhoz vezethet, és gátolja a produktivitást, nem beszélve arról, hogy a közérzetet is rontja.

A számítógép-használatból eredő betegségek a számítógépes látás szindróma (CVS) kategóriájába tartoznak. Ezek közé tartozik a fejfájás, a homályos látás, a szem megerőltetése, a szemszárazság, a nyaki fájdalom és más egyebek is. Nem meglepő, hogy ezek a problémák kellemetlen, rövidített munkamenetekhez vezetnek a monitor előtt, végeredményben pedig fáradtságot és frusztrációt eredményeznek. Az, hogy ez a házi feladatok, a streamelés vagy a játékok miatt alakul ki, már nem lényeges. A lényeg a probléma megszüntetése, még akkor is, ha azt részben a környezet okozza.

Valószínűleg észrevetted, hogy a körülötted lévő fényhatások változásai hatással vannak a kijelző megjelenésére. Például, ha derült az égbolt, hirtelen sokkal világosabb lesz a szobád. Lehet, hogy egy ideje játszottál vagy streameltél, és nem vetted észre, hogy lement a nap. Akárhogy is, a monitor kijelzője már nem felel meg a környezeti viszonyoknak. Lehetséges, hogy ezt észrevetted, de sokkal valószínűbb, hogy a szemeid ezt úgy észlelték, hogy a tudatodig nem jutott el a változás. A HDRi képes orvosolni ezt a problémát.

Az intelligens előny

Míg a HDRi előnyei a legtöbb számítógép-használatra kiterjednek, a játékok során felbecsülhetetlennek számítanak. Gondolj csak arra, hogy mekkora előnyt jelent, amikor mindent részletesen látsz a kijelződön, miközben ez a lehetőség nincs meg az ellenfeleidnek! Most már érted a HDRi-t.

Függetlenül attól, hogyan és meddig használod a monitort, ha szereted a HDR-formátumú tartalmakat, a HDRi-t egyenesen imádni fogod, hiszen egyszerűen és hatékonyan jobb, nagy dinamikatartományú élményt nyújt.

Mint minden új technológiánál, ezt is csak akkor fogod elhinni, ha látod is! A HDRi-élményt a BenQ MOBIUZ EX sorozatú monitorjainak kínálatán tapasztalhatod meg. Ha szeretnél többet megtudni a BenQ MOBIUZ sorozatú monitorjairól, kérjük, látogass el a BenQ.eu oldalra, vagy vedd fel a kapcsolatot a vállalat kereskedelmi- vagy marketing képviseletével.

Írta: Fenes Kristóf