a-budget-fenyuzo-deepcool-matrexx-55-teszt

A budget fényűző - Deepcool Matrexx 55 TESZT

2019. március 29. Tóth Ádám Gépház

Őszintén szólva, mikor kiderült végül, hogy én fogom letesztelni ezt a gépházat, roppantmód megörültem neki, hiszen nagyon kíváncsi voltam, hogy a Deepcool mit dob gépház terén. Számomra eleve imádat körözi az üveggépházakat, de mikor ránéztem a házra a gyártó weboldalán, majd csekkoltam, hogy mennyibe kerül, leesett az állam. Vajon minőséget kapunk ezért a csekély összegért cserébe? Most megtudjuk!

Csomagolás, tartozékok

A csomagolás a szokásos gépház csomagolást kapta, a tartozékokban sem bővelkedik, azonban minden megvan hozzá, ami szükséges. RGB átalakítók tömkelege, mely a leírás szerint számtalan folyadékhűtéses megoldással is működik (nem csak márkán belül!), csavarok százai, egy azonban nem jár érte (bár ekkora árért nem is csoda), az pedig a képeken is jól látható, nálam előre szerelt RGB világítással felvértezett ventilátorok, pusztán csak az ADD-RGB 3F verzió, mely kicsivel többe kerül. Ugyan én az ADD-RGB 3F típust tesztelem, de igazából ahhoz csak a ventilátorokat kapjuk, a címezhető RGB csíkot elől a szimpla RGB helyett, továbbá a tápegység előtt van egy eltakaró lemez, így sokkal relevánsabb a sima verzió árához mérni a kapott teszteredményeket.

Külső

Első ránézésre nekem abszolút a tipikus 2018-as években igencsak felkapott, letisztult, minimalista dizájn jut eszembe. Oldalt üveg, egyszerű, egyenes vonalak, gyakorlatilag egy tömb az egész ház, semmi csicsás elem, így nekem hatalmas kedvencemmé vált azonnal a gépház. Az elején egy címezhető RGB LED csík található, ami piszokmód illik az egész összképbe. A gépház tetején elől találhatók az alap csatlakozók és gombok, ezalatt értendő az 1db USB 3.0, 2db USB 2.0, Audio ki- és bemenetek, egy Reset gomb, egy bekapcsoló gomb és a kihagyhatatlan RGB gomb, melyre későbbiekben visszatérek. Oldalt egy komplett, vastag üveglap van, míg elől nem tudtam rájönni, hogy igazából egy üveglap van-e, vagy egy plexi, de hang alapján üveg és tapintásra is az, így ha igazából egy plexiből is van, abszolút jó minőségű és nagyon jó összképet ad, függetlenül attól, hogy világítással rendelkező, vagy egyszerű ventilátorokkal használjuk a házat.

Szerelhetőség

Állítom ez az egyik legkönnyebben szerelhető ház. A ventilátorok elrendezése szinte már túlzottan nagy rugalmasságot ad, hogy mégis hogyan szereljük fel a vízhűtésünket. Ha szeretnénk elölre is fel tudjuk szerelni, vagy akár fentre is (esztétikai szempontokból nekem fentre került). További főbb elemeket is szintúgy könnyen tudunk bele fabrikálni, hiszen alaplapból egy E-ATX méretű is belefér, míg egy videokártyából 370mm hosszúságig mehetünk el. Továbbá a kábeleket is van hová elhelyezni és szépen lehet őket vezetni, hiszen hátul 23mm van neki, ahol azért lássuk be, sok kábel elfér még akkor is, ha nem kifejezetten foglalkozunk a kábel szépen vezetésével. 

Azonban a tápegység helye az egy horror abban az esetben, ha egy viszonylag hosszabb tápot szeretnénk beszerelni. Míg ideiglenesen egy kis 550W-os tápegységet használtam, bármiféle moduláris és egyéb pluszok nélkül, semmi gond nem volt a szerelhetőségével ezen a téren, azonban amikor egy Corsair HX750i-t szerettem volna beszerelni, akkor több problémába is ütköztem. Odaillesztve is láttam, hogy nem feltétlen fog az úgy beférni, hogy a helyérre rakom és utólag rakom a helyére a kábeleket, azonban utána azt is észrevettem, hogy előre összerakva sem volt túl fényes a helyzet, ugyanis sehogy sem tudtam a helyére rakni. Egyetlen megoldás az volt, hogy helyére raktam, ám nem csavaroztam be és 45 fokot fordítva, a ház alsó részét feszegetve a helyére raktam 15-20 perc alatt a kábeleket és visszafeszegettem a helyére a tápegységet. Ezek után egyáltalán nem lennék meglepődve, ha idővel megtörik a kábel a ki-be szerelések miatt. Bővítésre innentől sehogy sincs lehetőség kábelt tekintve, hiszen újra ki kell szedni valahogy és újra visszaszenvedni.

HDD helyből egészen pontosan kettőt kapunk, ahová 3,5” mellett 2,5” méretű merevlemezt (vagy SSD-t) tudunk elhelyezni gond nélkül, közvetlenül a ventilátor elé, így hűtése is van, bár ezt a megoldást már pár éve követik a gyártók. Az kifejezetten tetszett, hogy a gépházba akár 360mm-es radiátort is el tudunk helyezni, így AIO megoldású folyadékhűtések mellett komplett folyadékhűtést is tervezhetünk gond nélkül, hiszen hely bődületesen van, leginkább akkor, ha egy ATX méretű alaplapot építünk konfigunkba.

Takaríthatóság

Igen, ez manapság már valóban egy szempont szerintem, hiszen számtalan házban rettenetesen oldják meg a takaríthatóság kérdését, mikor ellepi a por a porszűrőket. Porszűrőből található fenn, elől az üveg két oldalán (ezek nem kivehetők, én egyszerűen porszívóval átmegyek rajta mindig), illetve a tápegység alján. Fenn egy mágneses porszűrő található, aminek a lényegét nem igazán értem, hiszen ott már inkább ki kéne fújni a levegő mondjuk egy push-pull konfiguráció esetén, de ha mégsem erre vágynánk, akkor mindenesetre nem fog porosodni a gépünk annyira. Egyszerűen leszedhető a mágnesnek köszönhetően és kitakarítható. Azonban a táp alatt található porszűrő a valaha készített legrosszabb megoldás. Nem kicsúsztatható, nem mágneses, hanem minden irányból fémfogak fogják a helyén, és a porszűrő flexibilitásának köszönhetően tudjuk kiszedni, de 10 esetből 10 alkalommal mire kihalásszuk belőle a porszűrőt, a por bő 60 százaléka le jön róla, így az borzasztóan kényelmetlen, azonban ettől függetlenül még így is véd a portól és ez a lényeg, főleg ebben az árkategóriában.

A sima verzió

Ugyan tesztelés időszakára az ADD-RGB változatot kaptuk három ventilátorral szerelve, azonban miután nagyon megtetszett a ház, ezért ajánlottam és lett is a sima verzióval némi tapasztalatom, ahol egy szinte megegyező konfigurációt pakoltunk a házba. A „sima” verziónál a tápegység eltakaró lemez sincsen, ami megkönnyíti a hosszabb moduláris tápegységek behelyezését, de a Front Panel portjainak bekötésénél mondjunk le a szép kábelvezetésről, ugyanis fizikailag lehetetlen, hiszen semmi rés nincs az alaplap alja és a tápegység közt, ahol el tudnánk vezetni a kábelt. Ezeket leszámítva különben teljesen ugyan azt az élményt nyújtja a szerelés és a végeredmény is, szimplán nem világít annyira, ha nem tömjük tele világító kiegészítőkkel.

Összegzés

Összességében egy remek házról beszélünk és a ventilátor (illetve táp takaró lap) nélküli változat már mindössze 11-13 ezer Forintért megkapható, míg a ventilátorokkal szerelt már 23 ezer Forint körül helyezkedik el és ezeket a funkciókat figyelembe véve, hogy egy normális RGB kontroller van, egy beépített RGB LED csíkkal, mely külön alaplapról is címezhető, továbbá elől és oldalt üveg van, fantasztikusan jól beárazott, szinte már olcsó ez a gépház. A szerelhetőségével semmi gond nincs, míg egy komolyabb, méretesebb moduláris tápegységet szeretnénk a helyére rakni, továbbá a tápegység alatti porszűrő volt az, amit nem igazán ért az ember, de ezért az árért szerintem abszolút eltekinthetünk ettől, így részemről abszolút megérdemli az „Editor’s Choice” plecsnit.

Köszönjük szépen a Deepcoolnak, hogy rendelkezésünkre bocsátott a gépházat, nélkülük nem jött volna létre a teszt!

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban

Hasonló bejegyzések: