a-budget-hutok-kiralya-deepcool-gammaxx-l240-teszt

A budget hűtők királya - DEEPCOOL GAMMAXX L240 TESZT

2019. március 28. Tóth Ádám Processzor Hűtés

Tapasztalataim során már találkoztam folyadékhűtéssel, de nem különösebben izgatott, hiszen semmi különleges dolgot nem találtam bennük azon kívül, hogy a hűtés folyamata más, mint a léghűtéses társainak. Ez azonban ezzel a hűtővel teljesen megváltozott melyre kitérek a továbbiakban.

Csomagolás, tartozékok

A termék csomagolása teljesen átlagosnak mondható, dizájn ügyben szintúgy, de nem is ez a legfontosabb, hanem a benne található termék, azonban az nagyon tetszett már a csomagolásra pillantva is, hogy az Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light Sync és az Asrock Polychrome Sync logója is fel van tüntetve, mely utal arrra, hogy akármilyen alaplapot is használunk, maximális kompatibilitásban lesz része a processzorhűtőnknek.

A tartozékok között semmi különleges nem található, pusztán a lefogató talpak, melyek alkalmazhatók szinte az összes mai napig használt foglalattal, egészen AM2-től az Intel 2066-os foglalatig, továbbá található még egy ventilátorcsatlakozó elosztására alkalmas, felragasztható eszköz, melynek első két portja PWM vezérelhető, azaz 4 pines, tehát bármi gond nélkül tudjuk használni a ventilátorokat, függetlenül attól, hogy hány ventilátor port található az alaplapunkon.

Kinézet

Az egész hűtésben az lepett meg és fogott is meg a legjobban, hogy mennyivel szebb, mennyivel letisztultabb (bár ez nyilvánvalóan szubjektív) a manapság mainstream-nek számító Corsair megoldásokkal szemben, hiszen a pumpa egyszerű, kerek, olyan mintha üveggel lenne borítva, mely alatt RGB led található, továbbá mennyire szép ventilátorokat kapunk a radiátorhoz. Mivel egy 240mm-es átmérővel rendelkező radiátorról beszélünk, így kettő, vagy akár négy darab ventilátor helyezhető fel a radiátorra, attól függően, hogy hogyan szeretnénk hűtésünket használni. 

Szerelhetőség

A beszerelése egyszerű, amit egy alábbiakban mellékelt videóban meg is mutatok, hiszen nincs más dolgunk, mint (ha szükséges) az alaplap mögé a lefogatókat helyezzük, a pumpát felszereljük, továbbá a radiátort a rácsavarozott ventilátorokkal együtt felfogatjuk gépházunk egy pontjába, mely nem túlzottan nehéz a kellően hosszú csöveknek köszönhetően. Miután ezekkel végeztünk, nincs is más dolgunk, mint a pumpát egy ventilátor port-ra kötni (pl. CPU_FAN), továbbá a többi ventilátort az elosztóba rakni és azt is beköthetjük abba a ventilátor portba amelybe csak szeretnénk (egy olyan alaplapon, melyen 2 CPU_FAN port van, ott a másodikba érdemes, míg ahol külön van pumpa, ott is megtehetjük ezt, vagy a pumpát nemes egyszerűséggel a pumpának való port-ra kötjük). Az RGB meg az egyik legjobb megoldás (abban az esetben, ha az alaplapunk támogatja az RGB-t, azaz található rajta RGB_HEADER), hiszen nem egy gyártó által kiadott szoftverrel kell az USB-re dugott pumpával állítgatni, hanem pusztán rádugjuk az RGB_HEADER-re az RGB kábeleit és az alaplappal szabályozhatjuk, továbbá az alaplappal szinkronban kezelhetjük a ház további világításaival, mely véleményem szerint a legtisztább, legegyszerűbb megoldása az RGB világításnak.

Tesztkonfiguráció

A tesztelés során egy Asus X299-A Prime alaplapot, illetve a hűtőt egy Intel Core i7 7740X-re szereltük, melyet természetesen túlhajtva is teszteltünk, hogy igazán meg tudjuk dolgoztatni a hűtőt, hiszen egy alapórajelen ketyegő i7 nem okozhat neki gondot. Mindez egy NZXT S340 Elite gépházba volt szerelve.

A második konfiguráció esetén egy Gigabyte Z390 Aorus Master alaplapon egy i7 9700K-t igyekeztünk lehűteni, szintén overclockolva. Itt hiába több magról és nagyobb órajelről van szó, megmutatkozik elég erősen a forrasztott megoldás a paszta helyett. A konfig egy Deepcool Matrexx 55 házban volt push-pull hűtéssel.

Teszteredmények

Ahogyan az alábbi képen is látszik, további két, gyakran választott hűtéssel hasonlítottuk össze, egy léghűtéssel és egy folyadékhűtéssel.

Megfigyelhető a folyadékhűtés egyik nagy előnye, hogy ún. tétlenül a hűtő alacsony fordulaton a léghűtésnél sokkal jobb hőfokokat mutat, mely a folyadékhűtés egyik tulajdonsága. Továbbá megemlíteném, hogy a másik folyadékhűtés, mely egy Corsair H110 GT 280MM nagyobb radiátorral rendelkezik és nem mindig mutatott sokkal jobb eredményeket, mint a Deepcool megoldása.

Habár az 5100MHz-re tuningolt processzornál már eltérnek az arányok, hiszen egy Kaby Lake processzorról beszélünk, nagyok a hőingások, átlagosan mégis 75°C környékén jártunk és a Deepcool Gammaxx L240 igencsak megállta helyét.

Természetesen mikor hajtjuk a processzort, dolgoztatjuk, akkor a ventilátorok felhörrennek, nem alacsony fordulaton hozza az említett eredményeket, de ennek ellenére mégis egy relatív halk, és stabil hűtésről beszélünk, ami engem őszintén szólva maximálisan meglepett és elégedettséggel töltött el.

Gépcsere alkalmával viszont abszolút meglepő eredményeket hozott. Egy 9700K-t 5.1GHz-en bármi gond nélkül le tudta hűteni, míg 4.9GHZ-en szinte már meglepően jó eredményeket hozott. 4.9GHZ-en 55, maximum 60°C-ra ment a hőmérséklet, míg 5.1GHz-en 70-73°C-on üzemelt a processzor és még így sem ment maximális fordulatszámon a ventilátor.

Az egész teszt alatt MX-2 hűtőpasztát használtunk.

Összegzés

Őszintén szólva én nagyon megszerettem ezt a hűtést, ami nem véletlen. Viszonylag elérhető áron van, a maga 24 000 Forintos árcédulájával RGB-s megoldást kapunk, mely rettentően jó összképet ad a gépházba tekintve, halk, minőségi anyaghasználat, továbbá ami a legfontosabb, jól hűt. Gyakorlatilag bármilyen processzort raknánk alá, mindennel elbánna (nem mindegyiket tudnánk tuningolni természetesen) és mégsem adtunk ki érte egy rakás pénzt. Mindezt megfontolva én abszolút ajánlom bárkinek, hiszen megérdemli, mert abszolút jól teljesített.

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban