a-cel-felkerulni-a-nagyok-koze-abkoncore-a900-gamer-eger-teszt

A cél felkerülni a nagyok közé - Abkoncore A900 gamer egér teszt

2019. november 06. Bordás Dávid Perifériák

Manapság rengeteg márkából választhatnak a gamerek, ha olyan perifériát szeretnének a számítógépükhöz, amit kifejezetten nekik szántak. Ott van a Logitch, a Steelseries, a Razer és sok más társuk, akik világszerte népszerűek. De vannak olyan eszközök, amik ugyanilyen magas minőséget képviselnek, mit a fent említettek, de mégsem ismeri őket senki. Most egy ilyen cég termékéről lesz szó.

Kik ezek?

Ha azt mondom Abkoncore nem biztos, hogy ismerősen fog csengeni a név. Persze, mivel nem egy világmárkáról van szó, mint a Razer esetében. De ha Koreában vagy Kínában kérdeznék ilyet, ott már ismerősebb lenne a név a megkérdezett gamer számára. Alapvetően a távol keleten ismerős név az Abkoncore, de az utóbbi időben ők is világuralomra törnének és beszállnának a nagyok közé. Egy 2001-es alapítású vállalatról van szó, akik legfőképpen perifériák gyártására szakosodtak. A kínálatuk egereket, billentyűzeteket, headseteket foglal magába, de megtalálható a kínálatban rengeteg gépház és tápegység mellett néhány cpu hűtő is. Dél-Koreában már egy ismert és elismert vállalat, akik nagy mértékben támogatják a helyi e-sportot is, ami pedig arrafelé nagyon népszerű. Emellett rengeteg saját fejlesztéssel is rendelkeznek a perifériák terén, tehát nem csak bevásárolnak már bejáratott olcsó megoldásokból, hanem maguk fejlesztik ki ezeket és a távol keleti elismertségük alapján egész jól. Persze más mintha „nyugatról” beszélnénk, de az ottani jó hírüket megmutatnák a világnak is. Így jutott el hozzánk egy egér és egy ház is, amiről egy másik cikkben lesz szó.

De nézzük a mai termékünket, egy cincogót, az Abkoncore A900-ast. Amivel mindenképpen kezdeni kell, az a csomagolás. Nem szokványos a kinézete, mivel adtak a megjelenésre. Egy egyszerű színes papírdoboz helyett egy jól kitalált műanyag dobozban kapjuk meg a rágcsálót. Látszik rajta, hogy egy jó minőségű gamer cuccról van szó. Igazából egy elegáns konténerkében kapjuk meg az egeret, aminek csak lepattintjuk a tetejét és máris elénk tárul az igényesen pluszban becsomagolt egérke. Ezt kivéve a dobozka még egy quick start guide és egy pici lemezke vár minket a dobozban.

Külső

Az egeret miután megszabadítottuk a fehér zacskótól máris használatba vehetjük. Igazából a kis lemezke sem szükséges a használathoz, mivel amint bedugjuk az aranyozott USB kábelt a megfelelő lyukba, működőképes lesz, de csak az előre beállított értékek mellett. A driver feltelepítése után viszont egyedileg tudunk minden módosítgatni a gombokon, a ledeken és a felbontáson is. Gombból 6 db jutott felülre és 2 az aljára. A felső gombok szabadon állíthatóak mire szeretnénk használni őket. A szokásos bal és jobb egérgombok között ott a görgő, és a baj oldalára a hüvelyk ujjunkhoz is kaptunk két gombot. Ezek a manapság alapnak számító gombok egy gamer egérkén. Illetve a tetején foglal még helyet a dpi váltó gomb is a görgő mögött. A kialakítás tekintetében szimmetrikus az egér, tehát jobb és bal kezesek is használhatják, de utóbbi esetben le kell mondanunk az oldalsó gombokról, mivel ezek nem áthelyezhetőek. Ha már a felső részén járunk a cincogónak meg kell említeni a ledeket, ugyanis mint minden gamer cuccnak ennek is fényárban kell úsznia. Amit az oldalsó csíkokkal és a tetején lévő logó megvilágításával érhetünk el. Mindkét rész 16 millió színt képes megjeleníteni, így lesz miből válogatni. Ahogy az effektekből is, amiből 7 van beépítve és ezeket az alsó gombok egyikével állíthatjuk. Az egér kvázi két „szeme” is világít, mert az elejére is elhelyeztek két ledet, de ezek csak fehéren tudnak világítani. A kialakításhoz hozzátartozik, hogy egy viszonylag lapos egérről van szó, ami a kisebb kezű játékosoknak lehet ideális. De ez is megszokás és próba kérdése, mint minden egérnél erre is érdemes az embernek rátennie a mancsát.

Az alsó gombok egyik feléről már meséltem, de a másik még kimaradt. Az alul lévő bal oldali gombbal lehet ugyanis a letapogatási frekvenciát állítani 4 lépésben. 125-től 1000 Hz-ig terjed az állítási lehetőségek tartománya és okosan meg is van jelölve minden Hz érték egy színnel, így könnyebb a beállítás. Alul van még a szenzor is, ami saját fejlesztés és optikai szenzor. Az 50 g-s gyorsulást érzékelni tudó szenzor amúgy nagyon pontos. Legfőképpen fps játékokban teszteltem a tudását és számomra nem okozott csalódást. Amellett, hogy pontosan úgy mozdul ahogyan szeretném kényelmes is játék közben. Még nekem is, aki amúgy magasabb kialakítasú egérhez szokott. Az oldalsó gombok elhelyezése is tök jó, bár én hátrányként említeném meg, hogy szerintem kicsik lettek, de ez is megszokás kérdése. A gombok kattintási érzete is kellemes és ezek az Omron kapcsolók akár 20 millió kattintást is kibírnak, szóval tartós társ tud lenni. Az egér görgőjéről se felejtkezzünk meg, ami szintén házon belüli fejlesztés és egy optikai görgőről van szó. Elvileg még jobb élményt tud nyújtani, mint más egér kereke, de nagy különbséget nem vettem észre a saját Logitech g403-asomhoz képest. Talán egy kicsit pontosabban „kattan” a helyére görgetéskor. Extraként mellékeltek még az egérhez egy 6 g-os súlyt is, ha valaki szereti a nehezebb egereket. De az alap tömege is elég magas, mivel nagyjából 100 g-os a jószág, ami véleményem szerint nehéz, de valaki pont ezt preferálja.

Szoftver

Amiról még nem esett szó az a szoftver. Igazából nem egy bonyolult dolog, alapvető dolgokat állíthatunk be, amit aztán az egérke a saját memóriájába el is ment így, ha egy olyan gépbe szeretnénk bedugni, ahol nincs telepítve a program, gond nélkül fog működni. De szaladjunk végig rajta, amit is tud. Az első fülön a gomboknak tudunk profilt beállítani, mi történjen a lenyomásukkor. Az állítási lehetőségek csak a felül lévő gombokra értendők. A következő fülön a dpi értékeket tudjuk beállítani. Hét különböző érték beállítása lehetséges 100-tól akár 16000 dpi-ig. A 3. fül a világításé, ugyanis itt tudjuk megadni milyen effekttel és milyen színekben pompázzon a cincogóra felszerelt led lámpa mennyiség. Természetesen fényerő és sebesség is állítható, csak hogy ne legyen stroboszkóp hatású az élmény. A következő fülön az egér egyéb paramétereit lehet beállítani. Itt kapott helyet a letapogatási tartomány, az érzékenység, a görgetési sebesség, a dupla kattintás sebesség, amik valójában a Windows-on belül megadott értékeket írja felül. És nem lenne teljes egy gamer egér, ha nem lenne benne makrózási lehetőség, így ez megtalálható a szoftverben.


Összegzés

Összefoglalva az Abkoncore A900-as egér, egy nagyon jó kis szerkezet lett. Anyag és összeszerelési minőségre igazán kiváló lett. Nem csörög, nem zörög, nem nyikorog, teszi a dolgát és egy megbízható társként segít minket abban, hogy ügyesek legyünk a játékokban, vagy csak általános feladatok elvégzésében. És ezt a kellemes kis egérkét meg is kaphatjuk nagyjából 12 ezer forintos áron, ami ezért a minőségért szerintem igazán kedvező.

Írta: Bordás Dávid