olcsositott-nagyagyu-cooler-master-ck550-mechanikus-billentyuzet-teszt

Olcsósított nagyágyú? - Cooler Master CK550 mechanikus billentyűzet teszt

2018. december 18. Ficsor Tamás Perifériák

A tajvani gyártó az idei évben is megrendezett Computex-en mutatta be a vadonatúj CK szériás billentyűzeteit. Ezek közül az 500-as széria egyes tagjai már megjelentek a kereskedőknél is. Egyenlőre a CK550, 552 és 350 jelent meg. Sajnos hazánkban csak az CK550 kapható egyenlőre. Az már biztos, hogy a CK552 csak Amerikában és Kanadában vásárolható meg.

A gyártó elgondolkozott, hogy hogyan lehetne "olcsósítani" a termékeit úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására. Mivel mechanikus klaviatúrákról van szó, így az első lépés az volt, hogy nem a Cherry-től vásárolják meg a kapcsolókat. Miután 2014-ben lejárt a Cherry mikrokapcsolóinak a szabadalma, azóta több más márka is elkezdte árulni a "saját" termékeit. Így a Cherry mellett már van pl: Outemu, Gateron, Kailh, Greetech, Huano. Egyes Cherry másolatok olyan jól sikerülnek, hogy szinte csak akkor tudjuk meg mivel van dolgunk, ha leolvassuk a kapcsolóra nyomott márka nevet. Azt már sokan tudják, hogy a német kapcsoló milyen időtálló, de vajon ezek a másolatok is olyan jól bírják?

Csomagolás:


A doboz elég menő dizájnt kapott, aminek az elején látható maga a termék, a hátoldalon pedig a fontosabb tulajdonságai. A doboz eleje nyitott, így, ha a boltban találkozunk a termékkel akkor megtudjuk tapasztalni, hogy milyen kapcsolóval van felszerelve. A doboz tartalmaz egy használati utasítást valamint egy sapka lehúzót. Érdekesség, hogy a billentyűzetre nincs külön felhúzva valamilyen szövet vagy nejlon védelem. Ezek helyett egy rá öntött műanyaggal oldották meg a dolgot, ami ha nem lenne lyukas még használni is lehetne, hogy ne porosodjon a klaviatúra.

Külső, belső:

A billentyűzet 460 x 135 x 41 mm méretekkel rendelkezik. A gyártótól megszokott főként letisztult és egyszerű dizájnt kapta meg. Annyiban mégis más, hogy a két vége le lett kerekítve. Ezzel kapott egy kis formát, ami egyrészt azért jó, mert a felső lapra helyezett szál csiszolt fegyver szürke fémlap extra merevséget ad az amúgy műanyag házzal rendelkező klaviatúrának. Másrészt pedig azért rossz, mert ezzel a formavilággal úgymond feleslegesen lett szélesebb a termék. Maga a fémlap nem 100%-ban fedi le a billentyűzet fedelét. Közelebbről megnézve látni, hogy a műanyag házba lett bele ültetve. Ezért is hallani recsegő hangot, amikor a klaviatúra két végét megfogva deformálni akarjuk a terméket. De ezzel a megoldással is nagyon masszív.

A CK550 alja nagyon egyszerű, mindössze a logót és a jelzéseket találjuk meg ott a 4 gumis láb között. Azt vettem észre, hogy a klaviatúra első 2 lába nevezhető teljes értékűnek ugyanis a hátsó kettő maguk a kihajtható lábak, amik nem emelkedik ki annyira. A hátsó 2 láb is gumis felülettel bír, de nem olyan jó minőségű, mint az első 2. A billentyűzet hátuljának a közepén van kivezetve az 1,8 m hosszú USB kábel, amit egyszerű PVC felülettel láttak el.

A CK550 egy sztenderd kialakítású billentyűzet. A kiosztást tekintve mi magyarok is örülhetünk hisz megvásárolható a hozzánk közel álló 105 gombos kiosztásunkban is. A tesztben szereplő termék is magyar. Maguk a kupakok ABS műanyagból vannak, a rakjuk lévő írást lézerrel vitték fel. Az elején taglaltam, hogy a CK szériában a gyártó elhagyta a Cherry kapcsolókat. Ebben az esetben Gateron mechanikus kapcsolókhoz van szerencsénk, azok közül is a barna fajtájúhoz.


A barna kapcsoló a Tactile csoportba tartozik, aminek az a különlegessége, hogy az aktiválási pontot csak érezni lehet hallani nem. Ettől nem kell teljesen lenyomni a kapcsolót és nagyon élvezetes gépelést biztosít. A gomb lenyomásához a piros fajtához hasonlóan 45 grammot kell kifejtenünk. Maga a kapcsolóház átlátszó, így a bele integráli RGB LED még szebben oszlik szét.


A klaviatúra belsejében egy 32bit ARM Cortex M3 processzor dolgozik, ami mellett 512 KB memória kapott helyett, ami jól jön, ha mind a 4 elérhető profilt használjuk. Ezek mellett a billentyűzet 1 ms-os válaszidőt is biztosít.

A gombok számáról már volt szó, ami azt jelenti, hogy nincsenek dedikált média gombok, csak gombokra helyezett, amiket az FN-el érünk el. Többnyire a funkció billentyűkön találjuk meg ezeket. Például az F1-F8-ig, de a nyílbillentyűkkel is a háttér világítást változtathatjuk. Az F9-F12-ig a makrókat tudjuk beállítani. A média gombok a nyílbillentyűk feletti részen található. Természetesen minden le van írva a termék mellett található leírásban.

Szoftver:


A billentyűzethez való szoftvert a gyártó oldalán tudjuk letölteni. A program nincs túl bonyolítva, így mindent egyszerűen megtalálunk. Összesen 4 profilt tudunk létrehozni. Ha valamelyik módosításra vár akkor azt előbb jobb fent kiválasztani. A módosítás 4 csoportra oszlik. Az első ilyen a háttér világítást vonja maga után, ahol több mint 10 effekt áll a rendelkezésünk. Az effektek irányát, sebességét, színét személyre szabhatjuk. Ezt követi a makrók csoportja, majd a key map, ahol akár deaktiválni is tudunk gombokat. Az utolsóban látjuk a 4 profilt, amiket exportálni is lehet egyesével, vagy épp alapértelmezetté tenni.

Tapasztalat, vélemény:

Összességében én nagyon megvoltam elégedve a CK550 használata során. A barna mechanikus kapcsolós billentyűzeteket nagyon kedvelem, mivel rendkívül jó velük gépelni. Az olcsóság egyáltalán nem mutatkozik a terméken. Sőt épp ellenkezőleg, a fém lap jó hatással van magára a dizájnra és a LED-ek fényeinek a szétoszlatására. A Cherry kapcsoló leváltása nem vetett rossz fényt a CK550-re. Igazából az ember csak akkor veszi észre különbséget, ha leveszi a kapcsoló sapkáját és elolvassa a házon lévő márka nevet. Szóval nem lett rossz választás ez a Gateron kapcsoló. Szerencsére a gyártó nem hagyta ki a szoftveres testreszabhatóságot, így egyszerűen tudunk makrókat létrehozni, valamint abból a rengeteg effektből is könnyebben találjuk meg a hozzánk illőt.


Egyetlen negatív tapasztatom van a termékkel kapcsolatban, amit nem is értek, hogy miért nem oldották meg egyszerűbben. Ez pedig a háttér világítás erejének a változtatása. Erre nincs külön gomb, hanem az F2-F4-ig található Fn-el elérhető R, G, és B, azaz a 3 fő szín változtatásával változik a fényerő. Ilyenkor az a baj, hogy ha pl a Rainbow Wave fényerejét szeretnénk lejjebb vinni, akkor végig kell nyomogatnunk a Red, a Green és a Blue gombokat. Ez egyrészt időigényes valamint maga az effekt sem lesz olyan mint az elején.

Ez a probléma persze lehet hogy másnak nem okoz gondot. Ezzel együtt is egy nagyszerű termékről van szó, ami megéri az árát. A Cooler Master sikeresen elérte a célját, azaz úgy tudta elkészíteni költséghatékonyan a CK550-et, hgoy azon nem látszik az olcsóság.

A Cooler Master CK550 kb. 25 ezer forintért vásárolható meg.

Még több képért KATT a lentebb lévő videóra!

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: