a-neonfenyes-fegyver-asus-rog-gladius-ii-origin-gamer-eger-gyors-teszt

A neonfényes fegyver - Asus ROG Gladius II Origin gamer egér gyors teszt

2018. december 18. Ficsor Tamás Perifériák /

Az ASUS nem ismeretlen a gamer világban, mivel az ide specializált ROG vonal egyre több és érdekesebb terméket nyújt a közönségnek. Perifériák és hardverelemek választékából hiány ráadásul az előbbi nem rég bővült egy új, de inkább úgy fogalmaznék, hogy egy frissített taggal.

Az első Gladius 2014-ben mutatkozott be, ami a gyártó akkori csúcs egere volt. Nem hiába, hisz egyedülálló volt abból a szempontból, hogy cserélni lehetett a 2 fő gomb kapcsolóit, valamint 2000 Hz-es optikai érzékelővel lett szerelve. Három évvel később méltó utódként jött a Gladius II és most, kevesebb mint egy évvel megjött a Gladius II Origin is.

Csomagolás:


A doboz külseje nem olyan izgalmas, a benne lévő tartalomhoz képest. Természetes nagyon menő dizájnt kapott és minden fontos információt ráírtak. A doboz eleje tépőzáras és kinyitható. Az egér mellett a csomag tartalmaz használati utasítást, 2 méteres fonott USB kábelt, 1 méteres PVC kábelt, egér tartó tasakot, fém ROG matricát és 2 db kapcsolót.

Külső, belső:

Az új Gladius külsőre nem sokban tér el az elsőtől, de még a kettőtől sem. Ugyan úgy 126 x 67 x 45 mm méretekkel rendelkezik, valamint a kettőhöz hasonlóan 110 grammos. A színvilág sem változott, hisz az egér látható része grafit/fegyver szürke, a gumírozott részek és a gombok pedig feketék.

A Gladius sorozat össze tagja jobb kezes kialakítású. Mindegy, hogy a karmos vagy a tenyeres fogást preferáljuk, mivel mindkét esetben kényelmes az egér. A megfelelő fogás érdekében két oldalt és a görgőn gumírozott felületeket kapunk, amik a ROG termékeknél megszokott Maja mintázatot kapták. Az Origin összesen 6 gombot hord magán, amik természetesen programozhatóak.

A mintás gumírozott részek mellett még a dizájnba bele szól az egér elején lévő légbeömlő nyílás kinézetű rácsozás, valamint az egér hátának a végén lévő ROG logó. Ha oldalról nem is, de alulról már sejteni lehet, hogy a görgő és a logó mellett még körben, az egér alja is világít. E mellett az egér alján látjuk a 4 kis méretű gumi teflon talpat és egy zár gombot, ami meghúzásával ki tudjuk húzni a csatlakoztatott kábelt. A csomag része egy 1 méteres és egy 2 méteres USB kábel, amiket egyszerűen ki tudunk húzni az egérből. Ez jókor jön utazásnál.

Látható még itt 4 gumis kupak amik alatt csavarok vannak. Ezek kitekerésével távolítható el az Origin teteje és benézhetünk annak a hasába. Itt helyezkedik el a PixArt PMW3360 optikai érzékelő, mely 250 IPS maximális nyomkövetési sebességgel és 5G gyorsulási értékkel bír. Mellette egy 32 bites ARM Cortex-M0 alapú LPC11U37F mikrovezérlő kapott helyet. A maximális felbontás 12.000 DPI, ami 100 DPI-os lépésekben módosítható. A lekérdezési sebesség 125, 250, 500 és 1000 Hz-re állítható.


Ez még nem minden, hisz itt tudjuk végre hajtani azt, amit nagyon nagyon kevés egérnél lehetséges: a kapcsoló cseréjét. Az ASUS az első Gladius-al hozta létre az exkluzív "push-fit" kapcsolófoglalatait, amivel könnyedén kitudjuk cserélni a 2 főgomb alatt lévő kapcsolókat. A Gladius egerek mellett még a Sica modellnél találkozunk ezzel a megoldással. Gyárilag egy pár D2FC-F-K (50M) típusú Omron kapcsoló van beépítve. A dobozban pedig egy pár D2F-01F típusú gombot talál mindenki.


A ROG kapcsolófoglalattal kompatibilis kapcsolók listája:
-Omron D2F sorozatú kapcsolók: D2F, D2F-F, D2F-01, D2F-01F
-Omron D2FC sorozatú kapcsolók: D2FC-3M, D2FC-F-7N, D2FC-F-7N(10M), D2FC-F-7N(20M)

Szoftver:

Az egeret az ASUS ROG Armoury II szoftver segítségével tudjuk testre szabni. A program 4 fő csoportba ossza lehetőségeket, amik további csoportokra bomlanak. Az első ilyen a Mouse, ahol a 3 választható profilt tudjuk testre szabni. A Gomboknál egyértelműen a gombokat tudjuk változtatni. A Performance-nál a DPI nagyságát, a lekérdezés sebességét, de az Angle snapping-et be tudjuk állítani.

A Lighting fül alatt találjuk a rendelkezésre álló 6 effektet. Megadhatjuk hogy csak a görgő vagy a logó vagy a talp világítson. Sajnos az világítási módok sebességét nem tudjuk változtatni. A Calibration-nál be tudjuk olvastatni az egérpadunkat, valamint az emelési magasság értékét lehet változtatni.

A makrónál egyértelmű, hogy mi a dolgunk, ahogy a Sync-nél is, de ehhez több kompatibilis termék kell. Végül egy érdekes opció a Stat, ahol nyomon követhetjük, hogy hány kattintást végeztünk a jobb és bal gombbal, illetve, hogy mekkora távolságot is tettünk meg az egerünkkel, mind a játékban, mind az op. rendszerben.

Tapasztalt, vélemény:

Sajnos nem sokáig volt nálam az Origin, de az alatt a rövid idő alatt kifejezetten megkedveltem. Az egér nagyon kényelmes, pedig nekem nagy kezem van. Érzékeny vagyok a nagy emelési magasságra, de itt még a beállítás helyét sem kellett megkeresni, mert gyárilag jó volt nekem. A világítás nagyon szép és élénk, viszont sajnos az effektek sebességét nem lehet állítani. FPS játékok alatt volt kipróbálva és nem tapasztaltam semmilyen problémát.


Véleményem szerint egy nagyszerű ötlet az ASUS féle "push-fit" kapcsoló foglalat, amivel egyszerűen kitudjuk cserélni a régi, elhasznált, esetleg elromlott kapcsolókat. Hiába jó minőségű Japán kapcsolókról van szó, a gyártó nem tudja 100%-ig vállalni az ígért 50 milliós kattintást. Sajnos előfordulhatnak bakik, amik a vásárlókon csattannak, mivel köztudott, hogy az RMA ügyintézés nem 1-2 nap alatt zajlik le és sok esetben nem történik semmi mert az ügyintézés során "nem jelentkezett a hiba". Viszont ezzel a megoldással könnyen és egyszerűen kiküszöbölhető a kapcsolók irányába eső probléma.

Az ASUS ROG Gladius II Origin kb. 28 ezer forintért vásárolható meg.

További képekért KATT a lentebb lévő videóra!

Írta: Ficsor Tamás

Hozzászólások