a-pro-hutes-deepcool-captain-240-pro-teszt

A pro hűtés - Deepcool CAPTAIN 240 PRO teszt

2019. január 21. Ficsor Tamás Hűtés

Az RGB mánia a mind a víz- mind a léghűtéseket megtámadta. Már nem csak a nagymenő gyártóktól vásárolható kompakt vízhűtés, ami változtatható RGB világítással rendelkezik. Gondolok itt például a Raidmax, Raijintek, és Antec megoldásaira. Ha vízhűtésen törjük a fejünket, akkor többnyire a Cooler Master, a Corsair vagy az NZXT jut az eszünkbe. Viszont nem kell mindig lebecsülni a kisebb márkákat, amik olcsóbban kínálják a jobban világító termékeiket.

Eddig legtöbbször csak a pumpa kapott világítást, de újabban az a „módi”, hogy már a ventilátorokat RGB LED-ekkel szerelik. A Deepcool is átállt erre a megoldásra, amit először a Castle szériával hoztak be, majd a Captain sorozatot bővítették egy Pro verzióval. Ebbe a részben az utóbbiról lesz szó és kiderítem, hogy mit is jelent a Pro tulajdonsága. 

Csomagolás:


A termék csomagolása menő dizájnt kapott. A főként fekete szín mellett a gyártó játékosoknak szánt almárkája, a Gamer Storm zöldes színe is megjelenik. Természetesen a dobozon minden fontos információ elolvasható. A dobozban minden elem megfelelően el van szeparálva, ahogy ezt más gyártóktól is látni szoktuk. Sajnos a hűtés két csöve nincs teljes mértékben le fóliázva, így az hozzá ér a dobozhoz. Ez akkor eshet kellemetlenül, ha mondjuk futárral rendeljük meg magunknak, ami nem törődik a dobozokkal. Sajnos én is így jártam és látható is az eredmény.


A hűtés mellett lévő alkatrész dobozban számos hozzávalót találunk, amiket a gyártó kategóriákba osztott. Minden kategória egy zacskóba került, úgy, mint az AMD és Intel foglalatoknak a csavarjai/elemei, a radiátor és ventilátor csavarok. A hűtőhöz jár egy 4 portos 4 pines hub, ami mellett még van egy 4 pines hosszabbító is. Az színek előállításához is van egy hub, ami 5 portos, amit egy átalakító/hosszabbító segítségével közvetlenül az alaplapra, vagy a mellékelt kontrollerhez lehet csatlakoztatni. Utóbbihoz tartozik egy Sata végű kábel. Ezek mellett a gyártó adott egy kis mennyiségű hűtőpasztát és egy fém matricát is. Természetesen az össze szerelési leírás nem maradt ki.

Külső, belső:

Pro névvel megilletve joggal várjuk el a terméktől, hogy valami újat újat mutasson az elődjeivel szemben. Ennél a hűtőnél ez több szempontból is megvalósul. A legszembetűnőbb változtatást a radiátoron végezték. Több gyártónál jellemző, hogy magát a hűtő rendszert megveszik, de a ventilátort és a pumpa kinézetét maguk szabják meg. Így működik ez számos gyártónál például Corsair, NZXT, Thermaltake, EVGA, de az új ASUS hűtőknél is.


Azonban a Deepcool nem ezt a módot követi ugyanis az összes új vízhűtéseinél találunk egy kupakot, amit letekerve ki tudjuk cserélni a folyadékot. Magyarán a gyártó hosszú távú megoldásként kínálja a termékeit. Viszont a Pro verziót még hosszabb élettartammal reklámozza a gyártó. Félő dolog a méregdrága komponenseinket folyadékkal hűteni, hisz, ha be üt egy hiba, mondjuk egy esetleges szivárgás miatt könnyen rámehet a gatyánk is.

A Deepcool úgy gondolja, hogy megtalálta a megfelelő megoldást. Hosszú kutatás és tesztelés után megszületett az automatikus nyomás csökkentő radiátor. Elméletben a dolog úgy működik, hogy a keringési rendszeren belül keletkező nyomás a levegőbe kerül. A nyomás csökkentő szerkezet a radiátor aljára került. Ráadásul ezt az újfajta megoldást szabadalmaztatta a gyártó, így könnyen elképzelhető, hogy a jövőbeni vízhűtéseinél viszont látjuk.

Az új fejlesztés mellett gondod fordítottak a radiátor kinézetére. Két oldalra krómozott rozsdamentes acéllemezeket erősítettek, melyekre a Gamer Storm felirat lett nyomva. Nagyon kevés gyártó figyel a radiátor külsejére, ami szerintem szomorú, de a Deepcool nagyon szépen megoldotta a dolgot.

Maga a pumpa dizájnja szerencsére nem változott. Hiba is lett volna, hisz ez az abszolút egyedi reaktorszerű külső a Captain család védjegyévé vált. Tehát meg maradt a körben elhelyezkedő lamellás rész és az átlátszó műanyag cső is, amin a folyadék megy keresztül. De ugye nem maradhatott érintetlen a pumpa, így egy plusz fény csíkkal látták el, ami a pumpa fedelével szinkronban világít.

A pumpába csatlakozott két csövet valamilyen szinten az NZXT Kraken-el hasonló módon lehet állítani. Sajnos vagy nem vette észre vagy csak nem foglalkozott vele a gyártó, de az alaplaphoz közelebbi csövet nem lehet merőlegesre állítani, mivel az meg akad egy csavarba. Nagy valószínűséggel emiatt előfordulhat olyan probléma, hogy a cső valamely másik komponenshez hozzá nyomódik. Maga a két cső nagyon jó minőségű, de kissé rövid, mindössze 31 cm hosszú. Maga a pumpa 2200 RPM sebességgel és 17,8 dB zajszinttel bír.

A ventilátorok is kaptak egy jókora frissítést, hisz mint már említettem, ezek is kaptak RGB funkciót. E mellett a dizájn is finomult. A 120 mm-es hűtő 9 db, radiátorhoz tervezett lapátot kapott. Az elődökhöz képest a lapátokon lévő idomok erőteljesebbek, így valószínűleg jobb hűtési teljesítmény érhető el. A légkavarók amolyan füst műanyagból készültek, így a motor köré épített LED-ek fényei jobban oszlanak szét. Maga a keret fekete, a belső körív pedig fényes felületet kapott. A keret sarkain világos szürke rezgéscsillapító gumik kerültek.

A ventilátorokból 2 db kábel lóg ki, amik körül az egyik a 31 cm hosszú 4 pines táp kábel, másik pedig egy 40 cm hosszú 3 pines, ami a világításért felel. A két szélgép 500-1800 RPM fordulattal pörögnek, max 69,34 CFM levegőt szállítanak 30 dB-es zajjal.

Szerelés:

A hűtés minden Intel és AMD foglalattal kompatibilis, még a TR4-el is. A radiátor mellett a pumpa felfogatásához is egyedi módszert talált ki a gyártó. Nálam a hűtő egy Intel-es alaplapra került. A alap mögé egy masszív műanyag hátlapot kell helyezni, amin keresztül 4 csavart kell át dugni. A csavarokra egy menetes távtartó kerül, ami után 2 db erős fém áthidalót kell rakni, azokat pedig egy anyával rögzíteni. A két áthidalón 1-1 menetes furat van, amikbe maga a pumpa kapaszkodik.


Az Intel alaplapoknál sokkal rugalmasabbak tudunk lenni, mivel ezeknek a hűtő furatai négyzet alakban vannak. Így négyféle képpen tudjuk telepíteni a pumpát. Mivel az AMD megoldása egy téglalapra hasonlít, így ott csak kétféle pozíció létezik. Jó magam a képen látható megoldást választottam, mert a két cső nem fért el a RAM miatt. Mivel sajnos a pumpához csatlakozó alsó forgatható csövet a már említett csavar miatt nem tudtam jobban elforgatni, így az hozzá nyomódik a legközelebbi memória modulnak. Gondot nem okoz, de véleményem szerint hosszú távra sose jó, ha egy komponens nyomás alatt van egy másik miatt.

A másik dolog, amire figyelni kell az a radiátor holléte ugyanis a két cső csak 31 cm hosszú. Ez persze nem jelent gondot, ha a ház tetejére telepítjük a hűtőt vagy Micro-ATX-es házban vagy annál kisebbe tervezzük. Az én ATX-nél sincs gond, a házam elejére fel tudtam tenni simán, de érezni lehetett, hogy nincs messze a határ. Szóval érdemes erre figyelni.

Számomra a ventilátorok táp kábelei elég rövidek, de a csomag rész egy 4 portos hub valamint egy plusz hosszabbító, ami megkönnyíti a dolgunkat. A világításért egy 5 portos hub gondoskodik, amit vagy a mellékelt kontrollerhez vagy az alaplapba csatlakoztatunk. Érdekes, hogy elvileg minden gyártó RGB világítás megoldásaival kompatibilis, viszont a dobozban csak egy 4 pines RGB kábel volt, aminek a második helye be volt tömve. Próbáltam kilyukasztani, de nem jött össze, így nem tudtam csatlakoztatni az enyémhez.


A távirányítós megoldással 8 szín áll a rendelkezésünkre, amiket statikus és lélegző módban tudunk használni. Ezek mellett elérhető még a már említett kör körös, 2 színes effekt. Ebből több fajta verzió választható. Végül pedig a szivárvány mód marad. Mindegyik effekthez 5 fokozatú sebesség választható.

Tapasztalat, vélemény:

Összességében nekem nagyon tetszett a Captain Pro mind kinézetre, mind pedig teljesítményre. Sokszor említettem az NZXT-t, ami nem véletlen, hisz egy X52-höz tudtam legjobban viszonyítani. A diagramot nézve látható, hogy a két hűtő teljesítménye szinte egy forma. Videó szerkesztésnél 1080p 60 FPS videó renderelés esetében mind két hűtő max 60 fokig engedte melegedni a CPU-t. Játékoknál Rainbow Six Siege és PUBG alatt is 55-58 fok között tartották a hőmérsékletet. A tesztek zárt házban történtek. Ugyan ez a hasonlóság mondható el az árukról, hisz mindkettő körülbelül $140-ért vásárolható meg, ami nálunk 45-50 ezer forintot jelent. A cikk írásának időpontjában a 240 Pro-t egyik magyar üzletben sem találtam, de külföldről beszerezhető.


Véleményem szerint a gyártó, a Corsair újdonsült H100i Platinum kiadása ellen próbálja meg felvonultatni a 240 Pro-t. Gyanítom, hogy teljesítményben nem szenved hiányt, de a Corsair hűtőjével szemben ennek nincs dedikált szoftvere, ami a legnagyobb probléma. Persze azt megértem, hogy azzal, hogy minden alaplapgyártó világítását „a gyártó szerint” támogatja és ezzel sokkal rugalmasabb, de ez nem mindig jó. Magának a gyártónak kéne össze ütni egy jó szoftvert, egy amolyan ökoszisztémát, amiben a saját termékeik szerepelnek. Ezzel a megoldással szinkronba lehetne hozni a termékeik világítását és egy szoftver alá rendelni. Látjuk, hogy ez milyen jól működik az NZXT-nél, a Corsair-nél. Nem utolsó sorban ez vonzóbbá is teszi a terméket, tudva, hogy van egy biztos alap a rendszernek. Ettől függetlenül tetszik a világítás csak azt sajnálom, hogy csak 3 pines RGB kábelt mellékeltek a dobozba. 


Sajnos a képeken és a videón nem jön át, de 240 Pro színei nagyon szépek. 

További részletekért látogass el a gyártó weboldalára.

Írta: Ficsor Tamás