a-ritmusjatekosok-imadni-fogjak-a-steelseries-uj-frissiteset

A ritmusjátékosok imádni fogják a SteelSeries új frissítését!

2023. augusztus 31. Herczeg Balázs Perifériák

Új firmware érkezett a SteelSeries Apex Pro sorozatú billentyűzeteihez, amely 2 jelentős újítást vezet be. Az egyik legfontosabb újítás a Rapid Trigger üzemmód.

Mi az a Rapid Trigger?

A Rapid Trigger röviden összefoglalva egy olyan kapcsolóbeállítás, amely hatására a billentyűzet aktivációs pontja dinamikusan megváltozik a kapcsoló felengedését követően. Ahhoz, hogy ezt részletezzük, mit is jelent, először a kapcsolók alapvető működési elvét kell elmagyaráznunk. Példaként tegyük fel, hogy a kapcsoló aktiválási pontja 0,4 mm-es magasságra van állítva. Ez azt jelenti, hogy a kapcsolót legalább 0,4 mm-ig le kell nyomni ahhoz, hogy a billentyűzet azt regisztrálja és elküldje a számítógépnek utasításként. Ezt követően egészen addig a pillanatig, amíg vissza nem engedjük a kapcsolót a 0,4 mm-es aktiválási magasságig, a lenyomott gomb aktív marad. Ez a játékokban folyamatos irányítást eredményez a WASD gomboknál, szövegszerkesztőkben pedig a lenyomott karaktert addig fogja folyamatosan gépelni a program, amíg azt el nem engedjük. A Rapid Trigger funkcióval azonban nem szükséges a 0,4 mm-es aktiválási pontig visszaengednünk a kapcsolót. Ha lenyomjuk a gombot, és azt legalább 0,1 mm-el visszább engedjük a lenyomás mértékétől függetlenül, akkor a kapcsoló visszaáll alapállapotba, ha pedig újból erőt fejtünk ki rá, és legalább 0,1 mm-rel lejjebb nyomjuk azt, akkor a kapcsoló újból aktiválódni fog. Ez a gyakorlatban sokkal gyorsabb reakcióidőt eredményez, hiszen nem kell teljesen visszaengednünk a gombokat az aktiválási magasságig.

Kiknek lesz leginkább hasznos a Rapid Trigger?

A ritmusjátékosoknak. Legyen szó Osu!-ról, Guitar Heroról, O2Jamről, vagy éppen a Lunatic Rave 2-ről, ezeknél a játékoknál rendkívül hasznos lehet ez a funkció, hiszen sokkal gyorsabban reagálhatunk a képernyőn megjelenő információkra, így arra sem kell feltétlenül koncentrálnunk, hogy már az információ beérkezése előtt készen álljanak az ujjaink az adott pillanatra, hiszen nem kell teljesen visszaengednünk a lenyomott gombokat. Technikailag sokak szerint FPS-nél is hasznos tud lenni a Rapid Trigger, azonban igen kreatív ötletekkel kell előállnunk ahhoz, hogy ezt ott is hasznosítani lehessen.

Hogyan kapcsolhatod be?

Csak frissítsd a SteelSeries GG ökoszisztémát és az Engine felületen frissítsd az Apex Pro sorozatú billentyűzeted firmware vezérlőjét. Ha ez megtörtént, az Engine, Actuation fülén lesz elérhető a Rapid Trigger üzemmód, amit egy kis villám ikon fog jelezni. Ezt minden egyes kapcsolón külön-külön is be lehet állítani. Alternatívaként a SteelSeries funkciógomb és a T betű lenyomásával szintén aktiválhatod az üzemmódot. Sőt, ha OLED kijelzőt is tartalmaz az Apex Pro billentyűzeted (Apex Pro full sized és TKL modellek) akkor a görgő alatti gomb hosszú lenyomásával beléphetsz az OLED-menübe, ahol az Actuation menübe a görgő lenyomásával szintén aktiválhatod a Rapid Triggert, amit egy kis villám ikon fog jelezni a kijelzőn.

Kibővített érzékenységi szint

A kibővített funkcionalitás a Rapid Triggernél nem áll meg, ugyanis az Omnipoint 2.0-ás kapcsolók képességei is bővültek. Az eddig 0,2 mm és 3,8 mm közötti, állítható aktiválású kapcsolók újabb érzékenységi szintekkel bővültek, így ezentúl 0,1 és 4,0 mm között bárhol be lehet állítani az aktiválási pontot, ezzel teljes személyre szabási lehetőséget adva a felhasználók kezébe. Összesen 40 állíthatósági szint áll rendelkezésre. A bővített képességű kapcsoló ebből adódóan új nevet is kapott, ami ezentúl az OmiPoint 2.0 Adjustable HyperMagnetic Switch nevet viseli.

Ha Te is Apex Pro billentyűzetet használsz, nem kell mást tenned, mint az alábbi linkről letöltened a GG-t és telepítened a billentyűzetre elérhető frissítést.

https://steelseries.com/gg

Csekkold a SteelSeries teljes kínálatát az alábbi linken!

http://www.steel.promo/ForGlory_GG_Rendszerigeny

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter