a-torok-birodalom-harcosai-rampage-fury-z-es-rm-c01-cool-fix-rgb-teszt

A Török Birodalom harcosai– Rampage Fury Z és RM-C01 Cool-Fix RGB teszt

A Rampage egy török érdekeltségű számítástechnikai márka, akiktől már egy gamer széket is kipróbáltunk – ennek videóját a YouTube-csatornánkon nézhetitek meg. Ezúttal egy szimmetrikus, cserélhető hátlappal érkező vezeték nélküli egér és egy kompakt, RGB-s CPU-hűtés jutott el hozzánk. A gyártó termékei nem túl régen jelentek meg a magyar piacon, így viszonylag még nincs sok embernek tapasztalata márka termékeivel. Emiatt is nehéz döntés lehet egy ismeretlen márka terméke mellett dönteni, pláne, ha egérről van szó, itt azonban van egy kisebb csavar a történetben. Vizsgáljuk meg közelebbről a Fury Z-t.

Mintha már láttalak volna valahol…

Már első ránézésre is kifejezetten bizalomgerjesztőnek néz ki a Rampage egere: jól átgondolt kialakítás, cserélhető hátlapok és egy igencsak hangulatos RGB-világítás, ami automatikusan kikapcsol akkor, ha az egér szenzora mozgást érzékel, ezzel is spórolva az akkumulátor töltöttségén, hogy hosszabb üzemidőt garantáljon. Sőt, az egér alján található kapcsolóval akár azt is beállthatjuk, hogy az egér RGB-világítás nélkül működjön, hogy még hosszabb üzemidőt tudjunk belőle kihozni. 

Az egér bal oldalán két kellőképpen nagy gomb található, felül pedig a görgő mögött egy extra DPI-gomb is helyet kapott. A töltése USB Type-C csatlakozáson keresztül történik, az alján pedig 100%-os tisztaságú teflontalpak kaptak helyet. Mindez pedig valahonnan nagyon ismerős lehet, hiszen a Pwnage Ultra Custom Symm 1 pontosan ugyan így néz ki, sőt, pontosan ugyan abból a gyárban készül. Ez persze mind azért van, mert a két egér megegyezik, viszont ebben van egy aprócska csavar, mégpedig az, hogy a Fury Z körülbelül 10 000 Ft-tal olcsóbb. Rögtön felmerülhet akkor a kérdés, miben térhet el a két egér?

Egyrészt a márka logója a váz alatt, az akkumulátoron (ami nem mellesleg cserélhető), és az egér alján természetesen más, azonban az egerek kialakítása egy két dolog kivételével megegyezik. A fő eltérést a szenzor adja, ugyanis a Fury-Z csak a valamivel régebbi PWM 3335-ös szenzort használja, ami alapvetően 16 000 DPI-os felbontásra képes, és 40 g-s gyorsulásig képes az 1-1-es mozgáskövetésre. Nem mellesleg jópár másik neves márka is használja ezt a szenzort a jelenlegi termékkínálatában is, sőt, több esportra tervezett egérben is megtalálható ez a szenzor. Ezt a rivális megoldásában a kicsivel jobb PWM 3390 váltja. Szintén apró eltérés, hogy a gombnyomásokért az Omron 20 millió kattintásra hitelesített kapcsolói felelnek, ellentétben a Kailh GM 8.0-ás megoldással a rivális termékében. A váz oldalán még az adja a különbséget, hogy a Fury Z oldalsó borítása nem méhsejtrácsos, cserébe viszont jobb fogást biztosít. Ezeket és az arculatot leszámítva még a két termék drivere is megegyezik funkcionalitás és elrendezés tekintetében.

De miért is lehet ez?

Pusztán csak amiatt, mert az egér valódi gyártója az Ironcat, ami az említett két márkán kívül több másik perifériagyártónak is készít termékeket, így a minőségre biztosan nem lehet panasz. A gyártó tapasztalatából adódva az egér fogása használat közben igen kényelmes, majdhogynem tenyérbe illő, így a palm és claw fogási típusok kedvelőinek kedvez a Fury Z. Kellőképpen kiegyensúlyozott, így emelés közben sem lehet olyat észrevenni, hogy az egér súlyelosztásánál fogva előre, vagy hátra billenne. A szenzorból adódva játékban kellőképpen pontos, így akár profiknak is jó választás lehet. Az egér súlya szabályozható, méhsejtrácsos hátlappal 73 grammot, teljes borítással pedig 77 grammot nyom. Sőt, még a töltőkábel is paracord szövetet kapott, így igencsak rugalmas, töltés alatt is közel vezeték nélküli élményt kínálva.

Verdikt

Röviden az egér egy remek választás kezdőknek és profiknak, pláne akkor, ha egy jól teljesítő, vezeték nélküli és baráti árazású egeret keresel. Egy dolog biztos, játék során nem ez az egér fogja visszafogni a képességeidet.

Kompakt RGB-s hűtés

Mi a helyzet a hűtéssel? A Rampage RM-C01 Cool-Fix RGB egy kompakt megoldás RGB-világítással, ami a gyári processzorhűtésekre nyújt alternatívát. A fekete színű, 370 grammos hűtést feketére festett alumíniumlemezek sokaságából préselték össze, és kompatibilis az Intel LGA 775 és 115X, valamint az amd AM2, AM2+, AM3, FM1 és AM4 foglalatokkal. Elméleti síkon 125 W-os TDP-értékű processzorok mellé is használható, azonban mi inkább a 65 W-os termékeken tudnánk jobban elképzelni a használatát. Érdekességként, a termék eredeti gyártója a garanciapapír szerint a Shenzen Suntek Technology van megneve, akikhez a gyártó több terméke is be van jegyezve.

A hűtőbordán egy RGB világítású, 1800 RPM-es, 120 mm-es ventilátor kapott helyet, ami ugyan 4 pines kábellel csatlakozik az alaplapra, valójában abból csak 3 felel a ventilátor vezérléséért (tehát nincs PWM vezérlés, csak feszültség alapon tudja szabályozni a fordulatszámot az alaplap), a 4. érintkező az RGB világítás energiaellátásáért felel. Ebből adódva az RGB-világítás nem is állítható. A ventilátor elméletileg 53 CFM-es légáramlásra képes, ez azonban a gyártói oldalon és sok más helyen is 5,3 CFM-nek van feltüntetve. Senki se ijedjen meg, ez pusztán elírás.

A hűtés rögzítése pont olyan, mintha egybegyúrták volna az Intel és az AMD rögzítési megoldásait. Intel CPU esetén egy gyűrűt kell felhelyeznünk az alaplapra, amit az Intel gyári hűtéséhez hasonlóan a processzor foglalata körüli lyukakba kell nyomni a mellékelt műanyagvázak és műanyag szegek segítségével. Ha ez megvan, az összepréselt alumíniumlemezek felett elhelyezett rögzítőmechanikával kell a gyűrűre fogatnunk pontosan úgy, mint egy AM4-es, vagy korábbi AMD-s gyári hűtést. Méretéből adódóan a hűtés szerencsére nem takarja el a memóriamodulok világítását, és a legtöbb memóriamodullal sem fog kompatibilitási probléma fellépni. Érdekességként még megjegyeznénk, hogy az összepréselt alumíniumlemezek barázdaszerű csiszolást kaptak, ami aggályokat vet fel, hiszen a processzor és a hűtőborda nem tud megfelelően érintkezni egymással. Ilyenkor a hővezetőpaszta szokta kitölteni a hűtés és a CPU közötti részeket, ami túlzott mennyiségben negatív hatással van a hőelvezetésre, hiszen nincs megfelelő kapcsolat a két komponens között.

Tesztkonfiguráció

Mivel ezt a terméket se nem a légújabb Intel- vagy AMD-megoldásokhoz tervezték, egy korábbi tesztkonfiguráció segítségével teszteltük, hogy ne lépjen fel semmiféle kompatibilitási probléma. A konfiguráció a következő volt:

  • Intel Core i7 7700 (65 W TDP)
  • Gigabyte Aorus Z270X-Gaming 5
  • 16 GB ADATA XPG Dazzle DDR4 RAM 2400 MHz CL16
  • Be Quiet DarkPower Pro 10 750W 80 PLUS PLATINUM PSU
  • Tesztprogram: AIDA64

Hogy a legtöbb esélyt megadjuk a hűtésnek, nyílt konfigurációban teszteltük és az Intel gyári hűtésével hasonlítottuk össze.

Látható, hogy üresjáratban a Rampage hűtése jobban teljesített, azonban terhelés alatt már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Az AIDA64 CPU terhelési tesztje során mindössze 2 fok különbség volt a CM-01 javára, floating point számítás esetén már azonban éppen csak 1 fokkal tudott jobb lenni az RGB-s megoldás. Fizikai adottságai ellenére (jóval nagyobb, mint az Intel gyári hűtése) a RM-C01 mellett mindössze két érv szól: a nagyobb ventilátor miatt jelentősen halkabb (38 dBA), mint az Intel gyári hűtése, valamint hangulatos RGB-világítás található rajta.

Verdikt

Miután a hűtést levettük a CPU-ról, beigazolódott, hogy az érintkezés nem megfelelő a bordázott kialakításból és a rögzítési megoldásból adódva, így házilag talán csiszolással lehetne a hűtés teljesítményén javítani. A Rampage Cool-Fix RM-C01 RGB hűtést ebből adódva csak azoknak tudjuk javasolni, akiknek elengedhetetlen az RGB és nem szeretnék eltakarni a memóriamoduljaik világítását. Hűtési teljesítményben sajnos nem számottevően jobb, mint az ingyenes gyári megoldások, így akinek megéri az RGB és a halkabb ventilátor, az nyugodtan tehet egy próbát az RM-C01-gyel.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter