a-zaszloshajo-fekete-szinekben-noctua-nh-d15-chromaxblack-teszt

A zászlóshajó fekete színekben - Noctua NH-D15 chromax.black [TESZT]

2019. november 24. Tóth Ádám Processzor Hűtés

A Noctua mindig is híres volt a rendkívül megbízható és halkan működő hűtés megoldásairól, de a szép küllem sosem volt rájuk jellemző. Sosem adtak ki egyetlen egy RGB, vagy pusztán fekete hűtőt sem, valahogy nem próbáltak lépést tartani a komponensek divatjával, mindig megmaradtak a klasszikus formánál és színeknél. Ez természetesen nem azért volt, mert nem szerettek volna kiadni egy akár fekete hűtőt, inkább azért nem adtak ki, mert a gyártása túlságosan komplex volt és a hűtési teljesítményből vett volna el, ők pedig nem adtak lejjebb a jelenlegi, igencsak rekordokat döntögető eredményekről.

Egészen mostanáig, ugyanis kidobták az összes eddigi konzumer processzor foglalatokra készített hűtőjüket chromax.black fantázianéven, mely egy teljesen fekete verziót képvisel. Most pedig a legnagyobb hűtőjük, az NH D15 széria chromax.black változata van terítéken, így vessük is egy alapos teszt alá a terméket.

Csomagolás

Az előző verzióval ellentétben jelen esetben egy igencsak korszerű dizájnt képviselő csomagolással állunk szemben. A chromax.black névhezt méltóan egy teljesen fekete dobozt kapunk, domború feliratokkal, mely meglehetősen egy szép egyveleget alkot.

Tartozékok

Az ilyesfajta hűtőktől teljesen megszokottan kapunk mindenféle foglalatra való lefogatót, csavart. A hűtőt a megszokott SecuFirm 2 hátlappal adják, és a nevéhez méltóan, az összes kiegészítő teljesen feketére van fújva.

Ventilátorból egészen pontosan 2 darabot kapunk, az egyiket előre installálva, a másikat külön dobozban. A ventilátorok teljesen fekete színűek, azonban opcionálisan kaphatunk hozzá rezgéscsillapító tappancsokat mindenféle színben. A ventilátorokhoz kapunk 1-1 darab lassító adaptert, mely lényegében egy ellenállás, mellyel a ventilátorok sebességén tudunk lassítani, ha esetleg az alaplapunk nem rendelkezne megfelelő számú PWM képes csatlakozási lehetőséggel.

Egyéb kiegészítőket is kapunk, köztük egy Nocuta hűtőpasztát, mely a tapasztaltak alapján simán vetekszik a sokak által használt MX-4 és MX-2 pasztával. Kapunk egy fém plecsnit, illetve egy „L” alakú csavarhúzót, ha épp nem lenne kéznél semmilyen szerszám. A hűtőn egyébként van lehetőségünk 3 ventilátort is használni, hiszen nem csak a tartozékként megkapott 2 db ventilátorra van lefogatónk, adnak még pluszba kettőt, amivel akár három ventilátoros konfigurációban is tudjuk használni, de ahhoz egy kifejezetten speciális alaplappal kell rendelkeznünk.

Külső

Állíthatom, hogy még sosem találkoztam ennyire szép letisztult megoldással. Ennek a hűtőnek kifejezetten jól áll a teljesen fekete dizájn, akármilyen letisztult konfigurációban jól mutat. A feketéhez pedig az összes kapható rezgéscsillapító gumitappancs is jól megy, amivel akár egy citromsárga-fekete, piros-fekete és egyéb színkombinációt is létrehozhatunk, mely kifejezetten egy szép darabbá teszi a hűtőt.

A hűtő minden pontja matt fekete, kezdve az összes lamellától, a hűtő csöveken át egészen a lefogató aljáig. Egyetlen egy pontja van, ami nem matt fekete, az a hűtési felület, mely a processzorral érintkezik, egyébként minden más pontja fekete.

Szerelhetőség

A már megszokott módon kell felhelyeznünk a hűtőt, foglalattól függően. Az egyetlen negatívum számomra, hogy műanyag távtartókat kapunk, melyet a fém lemezek alá kell helyeznünk, amire fogatjuk a hűtőbordát. Ez pusztán azért hátrány, mert hátulról támasztanunk kell a hátlapot, míg rászereljük a lefogató lemezt, míg a Deepcool ASSASSIN III esetén anyacsavarokkal oda tudtuk rögzíteni, ezzel is egyszerűsítve a dolgunkat.

A ventilátorok felhelyezése nem túl egyszerű, ki kell hozzá szednünk a gépből a videokártyát, de ez az összes dupla toronyhűtőre igaz, így ezt még csak negatívumnak sem tudjuk felróni a Noctua számára.

Habár érdekesen lapos formát kaptak a ventilátorok, arra érdemes odafigyelni, hogy nem tudjuk mind a kettőt használni ahogyan a kedvünk tartja. Még csak low-profile memóriákkal sem fog előre felférni a második ventilátor, pusztán akkor, ha két slotot használunk és azok sincsenek dual-channel eloszlásban. Hátulra pedig szintúgy problémás a felhelyezés, ugyanis komolyabb alaplapok esetén ott egy magas VRM hűtő található, ami miatt az szintúgy nem opció számunkra. Így emiatt a teszt során a Memóriákat kénytelen voltam a megszokott dual-channelből kiszakítani és egymás mellé tenni őket, ennek ellenére még mindig nyomta az egyik oldalról az egyik memória modult.

Anyaghasználat

Ahogyan a Deepcool ASSASSIN III tesztünkben is említettem, habár súlyra és anyagra nagyjából megegyezik a Deepcool konkurenssel, sokkal inkább érződik minőséginek a Noctua. A hűtő minden porcikája átgondolt, összességében nehéz és érződik a súlyán is, hogy nem egy egyszerű, átlagos hűtőről van szó.

Zaj

Ennél a pontunknál értünk el a Noctua legnagyobb erősségéhez, a zajhoz. Legalább is annak a hiányához, ugyanis a Noctua mindig is ismert volt a halk, megbízható ventilátorairól. Habár nem olcsó darabok, egy ventilátor ára 8-9 ezer Forintra is rúghat, azonban több évnyi garanciát adnak csak a ventilátorra, olyannyira nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő ventilátorra. Mindamellett, hogy rendkívül halk a ventilátor, hatalmas mennyiségű levegőt képes áttolni a hűtőbordákon, így akár halk működés mellett is elérhetünk igencsak alacsony hőmérsékleteket is.

Akárhogyan terheltem a processzort, akármennyire tornázta fel a fordulatot az alaplap, egyszer sem hallottam, hogy felhörrenne a gép és cseppet sem volt olyan érzésem, hogy jelenleg felszállni készül, ellenben rengeteg AIO folyadékhűtéssel, ahol a legkisebb terhelés ellenére is hatalmas zajt képesek csapni (annak ellenére, hogy többnyire ezért választjuk a folyadékhűtéseket).

Hűtési teljesítmény

A pont, amit mindannyian vártunk és kerestünk. Mielőtt belefognánk az eredmények elemzésébe, részletezném a tesztkonfigurációt, melyben kipróbáltuk a terméket. A hűtőnek egy 8 magos i7-9700K-nak a hőtermelésével kellett megküzdenie, hiszen a processzor mind a 8 magja 5.1GHz-re lett húzva. A teszteket AIDA 64-el készítettük, hiszen a tapasztaltak szerint a Prime95 sem volt képes annyira meghajtani a processzort, ahogyan az AIDA 64 stressz tesztje tudta. 30 perc tesztelés után pedig az alábbiak jöttek ki:

Ahogyan az ábrán is látható, a Noctua 1 ventilátoros konfiguráció esetén maximális hőfoknál lemaradt 2 ºC-kal, ahogyan az átlaghőmérséklet is magasabb volt a Noctua esetén. Kétventilátoros konfiguráció esetén azonban a két hűtő közti differencia majdhogynem elhanyagolható. A maximális hőmérséklet azonos, az átlaghőmérséklet volt csupán alacsonyabb az ASSASSIN III esetén.

Mindezt összevetve majdhogynem egy szinten van az ASSASSIN III-mal, azonban a tesztkörnyezetnél jóval erősebb túlhúzás esetén akár életmentő is lehet az az 1ºC, vagy nagyobb differenciát tudunk produkálni a két hűtő közt. Annak ellenére, hogy a hűtő egy méretű, viszont teljesen fekete, emiatt dekoratív, illetve halkabb a konkurensnél, talán egy döntésnél mégis elbizonytalanodhatunk.

Összegzés

A Noctua a chromax.black családjával hatalmasat lépett előre. Habár teljesítményben sokat nem sikerült fejlődniük, a küllemben mindenképp. Talán a jelenlegi AIO folyadékhűtés őrületet a háttérbe szoríthatja és újra előtérbe kerülhet a léghűtési megoldások élén a Noctua, hiszen számos csicsás, vagy minimalista konfigurációba is tökéletesen illeszkedik. A halk működés és mindemellett gyönyörű kidolgozás abszolút a Noctua felé billentheti a mérleget, ha az ASSASSIN III és a Noctua közt kell döntést hoznunk. A dizájn gyönyörű lett, mégis letisztult, de a teljesítményen sokat nem sikerült javítani, így én egy Ajánlott plecsnivel díjaznám a terméket.

A teszt terméket a Noctua biztosította számunkra, melyet ezen úton is köszönünk!

editors-choice

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban