adata-spectrix-d50-ddr4-rgb-memoria-gyorsteszt

Adata Spectrix D50 DDR4 RGB memória gyorsteszt

2020. június 24. Ficsor Tamás Memória

Az Adata, a játékosokat megcélzó XPG márkanevével kiadta a legújabb RGB memória modulját a Spectrix D50.-et Az új darab sokkal visszafogottabb lett az elődjénél a Spectrix D60G-nél, amit szintén be tudtunk mutatni.

Csomagolás:


Maga a doboz dizájn egyáltalán nem változott, mindössze a termékfotó lett más. A dobozban lévő 2 modul a szokásosnak mondható műanyag tálcában lapulnak.

A termék:

Mint már elhangzott, a modul egy elég visszafogott, mégis szemrevaló kialakítást kapott. A közel 2 mm vastag hűtőborda wolfram szürke színben pompázik, amit még szálcsiszoltak is. Ehhez még hozzá adtak pár marásos geometriai vonalat.

A feltehetően alumínium lapok egy tejszínű műanyagot sajtolnak össze, ami a RAM tetején végig látszik. Sőt középen háromszög alakban az alaplap felé nyúlik le. Természetesen itt RGB LED-ek bújnak meg, amiket szoftveresen tudunk vezérelni.

A RAM az összes nagy márka programjával kompatibilis, mint az Asus Aura Sync, MSI Mystic Light, Gigabyte RGB Fusion, és az ASRock Polychrome Sync. Ezeken felül maga a gyártó is rendelkezik egy szoftverrel az XPG RGB Sync-el, amit ingyenesen le tudunk tölteni.

Az új Spectrix D50 DDR4 modul minimum 3000 és maximum 4133 MHz sebességben érhető el. A kapacitását tekintve a legkisebb csomag 1 x 8 GB, míg a legnagyobb 2 x 16 GB. A gyártó Ígérete szerint a 4800 MHz-es sebességet is kisajtolhatjuk belőle.

A modulok támogatják az XMP 2.0-t és a legtöbb 1,35 Volton üzemel. A CL 16-20-20 válaszidőt a 3200 MHz-es kiteknél kapjuk. A 3600 MHz-es modulok CL 18-20-20, míg a 4133 MHz-es CL 19-23-23 válaszidővel rendelkeznek. Ráadásul az utóbbinak a fogyasztása is 1,4 Voltra ugrott.

Szoftver:

A világítás az ASUS Aura Sync szoftverben volt vezérelve, ahol 12 féle effekt áll a rendelkezésünkre. Kezdve az alapnak számító statikus, lélegző, szivárvány, hullám módok mellett találunk csillagfény, stroboszkóp effekteket. Ha szeretnénk, akkor van beállítás a RAM vagy a CPU hőmérsékletét mutatására. A zene módnál 6 féle stílus áll a rendelkezésünkre, amikkel más módon világítanak a memóriák.

A modulok sebességét az AIDA 64 szoftverben lett elvégezve.

Tapasztalat, vélemény:

A tesztben a 2 x 8 GB-os 3200 MHz sebességű kiszerelés szerepelt. Maguk a modulok valóban jól néznek ki, minőségi anyaghasználat jellemzik őket. A sebességében sincs kivetni való, viszont a világítást nem mondanám a legjobbnak. A Corsair Vengeance RGB Pro után néhány fényjátékra fájó volt nézni. A színek néhol fakóbbak, a zónánként haladó effektek akadozók. Sajnos nem a gyártó által kiadott szoftverrel lett nézve, így nem tudom megmondani, hogy azzal ugyanígy viselkedik e, de nem kéne, hogy különbség legyen.

Az Spectrix D50 áráról egyelőre nincs információ.

Kíváncsi voltam, hogy a saját 2666 MHz-es moduljaim után FPS számot tekintve kapok e bármilyen pluszt azzal, hogy magasabb órajelű memóriát használok.

Mindössze két játékról van szó, amik elég gyakran futnak nálam. Mindkettőnél a játékon belüli saját benchmark-ot indítottam el háromszor, hogy a végén az átlag FPS számokból legyen egy átlag.

Az első játék a Tom Clancys: Rainbow Six: Siege:

Adata 3200 MHz: AVG FPS 245,4667

Corsair 2666 MHz: AVG FPS 219,5333

Elég szembeötlő a 25,9334 FPS különbség volt.

A másik játék a Tom Clancy's The Division 2:

Adata 3200 MHz: AVG FPS 63,3333

Corsair 2666 MHz: AVG FPS 59

Itt már sokkal kevesebb, mindössze 4,3333 volt a különbség, de mégis látszik a nagyobb órajel megléte. 

Ha játékra akarunk gépet építeni akkor érdemes a 3000 MHz feletti RAM modulok között válogatni.

Írta: Ficsor Tamás