adata-xpg-emix-h30-se-gaming-headset-teszt

Adata XPG EMIX H30 SE Gaming Headset teszt

2019. július 28. Ficsor Tamás Hangeszközök

Sokak számára ismerős lehet a tajvaniak neve, hisz rengeteg jó minőségű hordozható HDD-ket, SSD-ket, és memória modulokat dobtak már a piacra. Miután a gaming mániában nagy bizniszt találtak a gyártók, sokak egy új brand-et indítottak házon belül. Nem kell messze mennünk, elég az ASUS-ra vagy a Kingston-ra, Hama-ra vagy Logitech-re gondoljunk.

Az Adata is beállt a sorba és az XPG márkanév alatt már bőven akadunk gyors M.2 SSD-be, nem mindennapi küllemű RGB RAM-ba, illetve különböző perifériákra, egérpadra. Most egy elég menő fejhallgatóról lesz szó, az EMIX H30 második kiadásáról.

Csomagolás:
A fejhallgató egy nagyobb, matt fekete színű dobozban fekszik. A dísz burkolaton a termék és annak főbb tulajdonságai olvashatók. Ez egyszerűen lehúzható. Az alatta lévő kartont kinyitva egyből egy szövet tasak tűnik elő, amiben a levehető mikrofon és a leírás bújik meg. Ez alatt egy szivacs védelemben ül a fejhallgató, továbbá pedig a hangkártya. A fejhallgatóba csatlakozó kábel 2 méter, míg a hangkártyához való kábel 1,6 méter hosszú. Sajnos csere fülpárnákat nem tartalmaz a doboz. Az előző H30-tól annyiban különbözik ez a csomag, hogy nem kapjuk meg a fejhallgatót és a vezérlőt tartó állványt.

Külső, belső:

EMIX H30 fejhallgató


A H30 továbbra is vérbeli játékos fejhallgató témában mozog. Konkrétan semmit sem változott az elődjéhez képest. Az egész termékre jellemző a masszív megjelenés, a fekete és piros színek (fények) pedig a gamer vonalat igazolják. Kell is a masszivitás, ugyanis az egyenként 53 mm átmérőjű hangszórókkal együtt a fejhallgató 410 grammot nyom, és ebbe nincs benne a kábel súlya. A legnagyobb erőhatások a H30 gerincét adó két matt fekete színű fém ívet érik.

Ebből következtethető, hogy itt a fejpánt ön beállós, vagyis nem kell nekünk állítgatni egy csúszkán keresztül. Maga a pánt fekete műbőrrel van bevonva, amik alatt kényelmes szivacsokat lapulnak. A pánt tetejére fényes szöveggel van rá nyomva az XPG név. Szerencsére a fejpántot tartó, oldalanként egy pár gumis szál kellően feszesek, így egyáltalán nincs azaz érzés, hogy a H30 le akarna esni a fejünkről. A gumiszálak csatlakozó pontjainak külső oldalán maga a termék név is látható. Véleményem szerint ezt igazán lehagyhatták volna.

Sajnos a matt fekete műanyag hangszóróház fix, azaz semmilyen irányba nem dől. Azonban ez nem hátrány, ugyanis a nagy O alakú, fekete műbőr borítású párnák még hosszú idő után sem irritálják a füleket. A két fém ív a hangszóróházból kitüremkedett matt ezüstös színű elembe csatlakozik, ami szintén műanyagból van. Ezen látható egy kör alakú szálcsiszolt, kissé fényes fekete fém plecsni, amin az XPG szó szerepel szürkés-fehéren színben.

A ház külső, lapos része piros, amolyan fémhálós dizájnt kapott. Meglepetésre ezek a részek pirosan világítanak. Viszont nem csak ez, de a lecsatlakoztatható mikrofon végén is található egy piros LED. Ennek a szerepére nem sikerült rá jönnöm, hisz még mute-olt állapotban is ugyanúgy világít. A mikrofon kellően flexibilis és hosszú. Kényelmesen a szánk elé tudjuk igazítani. Sajnos szivacs borítást nem raktak rá, így a háttérzajra oda kell figyelnünk, valamint bizonyos szavaknál könnyen bele tudunk fújni.

A mikrofon a bal oldali házba csatlakozik. Ez alatt található a 2 méteres piros fekete szövettel bevont kábel, aminek a végén egy-egy 3,5 mm-es Jack van a mikrofonnak és az audio-nak, illetve egy USB Type A a hangkártyának.

SOLOX F30 vezérlő

A külső hangkártya nagyon pofásan néz ki. Az elődjéhez hasonlítva ez sem változott semmit. Az egész készülék nagyságrendileg egy tenyérnyi méretű. Jellemző rá a matt fekete és szürke színek, valamint a tetején látható egy szálcsiszolt fekete rész. Nem szabad be dőlni, mivel ez is műanyag. Az a legszebb ebben az eszközben, hogy elsőre nem tudnánk megmondani, hogy milyen anyagokat használt a gyártó. Ugyan ez igaz az összeszerelésre is.


Szemből nézve az eszköz bal oldalán találunk egy Mini USB portot. Ezen keresztül fog kommunikálni a gépünkkel. E mellett pedig még 2 db USB Type A helyezkedik el. Pontosan nem tudom, hogy milyen generációba esnek a portok, de az biztos, hogy nem a 3.-ikba. Szóval a legjobb esetben is USB 2.0-ról van szó. Ezek egyfajta HUB-ot adnak nekünk, mivel úgyis max 2, de minimum egy portot el vesz a géphez való csatlakozás, így azokat ilyen formán vissza kapjuk. Továbbá van itt még egy 3,5 mm-es Jack audio kimenet.

Ezzel átellenben kaptak helyet a fejhallgató csatlakozásai, ami egy USB Type A, valamint egy-egy 3,5 mm-es Jack mikrofon és audio portot jelent.

A hangkártya hátán több beállítási lehetőség kapott helyett. Fentről kezdve látható egymás mellett 4 ábra azok felett pedig egy piros LED. Balról indulva: Gaming, Movie, Voice, Music. A kapcsolók mindegyike fekete, míg a végtelen tárcsa szürke, aminek a tetején CD szerű gyűrűk díszelegnek. A módok között az EQ gombbal tudunk váltani, ami jobb alul van. E mellett van a virtuális 7.1 hangzás be és ki kapcsoló gombja. Tovább haladva találjuk a némító gombot, utána pedig a hangszóró/fejhallgató váltó gombot. Igen, a hangkártyához hozzá tudunk csatolni egy hangszórót vagy egy másodlagos fejhallgatót.


Minden gomb pirosan világít, ha azok funkciói aktiválva vannak. Azzal piros a némító gomb, ha a mikrofon némítva van, valamint piros a 7.1, amikor a térhangzás be van kacsolva. Az EQ mindig világít ugyanis az egy mód váltó. A nagy méretű, végtelen forgású tárcsa körül is vannak piros LED-ek. A tárcsa az egér görgőjéhez hasonló módon jár. Ahhoz, hogy az egyik LED után felvillanjon a másik összesen hármat kell „görgetnünk”.

A hangkártya talpán két nagy méretű gumi lábat láthatunk, így nem kell aggódnunk, hogy az eszköz össze vissza fog csúszkálni.

Szoftver:


A gyártó egy szoftvert is a rendelkezésünkre bocsájt, ami rengeteg testre szabhatósági lehetőséget kínál. Az XPG Audio Center-ben a fejhallgató és a mikrofon hang erejét decibel szerint külön lehet beállítani. Több fajta EQ séma áll a rendelkezésünkre, amik kedvünk szerint finomíthatók. A térhangzás minőségére is van több féle lehetőség. Ha az amúgy is sok basszust még nem elég akkor aktiválható még többet. Hasznos funkció a Smart Volume, ami a nevéből adódóan a hangerőt állítja automatikusan, így nem kell aggódnunk a halláskárosodástól vagy a szívrohamtól.

Specifikáció:

Fejhallgató és mikrofon

Hangszóró

53 mm

Frekvenciaátvitel

20 - 20 000 Hz

Impedancia

32 ohm ± 15%

Érzékenység

110 dB ± 3dB

Kábel hossza

160 cm, 200 cm

Tömeg

410 gramm

Csatlakozó

3,5 mm jack ki- és bemenet, USB tápellátás

Mikrofon érzékenység

-42 ± 3dB

Mikrofon frekvenciaátvitel

50 - 10,000 Hz

Kezelőpanel

Hangteljesítmény

Virtuális 7.1

Választható EQ

Játék, Film, Vokál, Zene

USB portok

3 db

Audio és mikrofon port

1 audio és 1 mikrofon a fejhallgatónak, további 1 szabad mikrofon port

Hangbeállítások

Mikrofon némítás, fejhallgat – hangszóró váltás, hangerőszabályzás


Tapasztalat, vélemény:

Fontos infó, hogy a saját fejhallgatómmal, egy HyperX Cloud 2-vel végeztem az összehasonlítást. Őszintén szólva, nekem a H30 nem nyerte el a tetszésemet. Az anyag használattal nincs is gond. Nem jellemző a fejhallgatóra az olcsóság. A két fém ív nagyon jól tartja a két darab igen nehéz 53 mm átmérőjű hangszórókat. Az ezeket védő műanyag házak is jó minőségűnek tűnnek. Ráadásul a két oldalt lévő XPG felirat és annak környéke is fémből készült. A pirosan világító hálós részről nem tudtam megállapítani, hogy mégis milyen anyagból van, de én műanyagra tippelek.

A fejhallgató kábel nélkül 410 gramm körül van. A nagy súly ellenére kényelmesen helyezkedik el a fejen. A hatalmas O alakú műbőrrel bevont szivacs harang egyáltalán nem nyomja a fület. Én nem vagyok a szövet bevonatú fülpárnák híve, hisz így is úgyis alá izzad az ember. Jobban preferálom a műbőrt, ami jól hangszigetel, viszont ebben az esetben ez nem működik olyan jól, mint a Cloud 2 esetében. Jobban be lehet hallani a mellettünk történő zajokat.

Továbbá ezt a merev kialakítást sem preferálom, ahol a fejpánt úgymond automatikusan igazodik a fejre, mégis ennél az eszköznél egyszer sem volt olyan érzésem, hogy le akarna esni a fejemről. Hosszabb idő után is kényelmes maradt.

A mikrofonnal meg voltam elégedve, a hangom tiszta és jól érhető volt. Egyetlen negatívum az a szivacs hiánya, ami miatt a szuszogás vagy a véletlen bele fújás kellemetlen lehet a vonal másik végén. Illetve az elején lévő piros LED léte sem volt világos, hisz lenémított állapotban is világított.

A külső hangkártya attól függetlenül, hogy teljesen műanyag nagyon menőn néz ki, de megnehezítheti a használatot. Gondolok itt arra, hogy egy statikus helyet kell kijelölnünk neki. Szerencsére a géppel való csatlakozó kábel közel 1,6 méter hosszú, ami bőven ad mozgásteret. Én egy kicsit kényelmetlenül tudtam elhelyezni, így a hangerőt nem azon, hanem a billentyűzeten vezéreltem. Érdekes, hogy egy USB csatlakoztatásával is működik a vezérlő és a HUB rész is. A másik USB jelenlétét nem értem, lehet, hogy a stabilitás miatt van rá szükség.

Az ok, ami miatt nekem nagyon nem nyerte el a tetszésemet az a hangzással, ugyanis folyamatosan jelen volt a doboz effektus. Főként ez a virtuális 7.1 bekapcsolásakor volt hallható. Olyankor olyan érzés fogott el, mintha egy moziteremben ütem volna, ahol van vízhang, plusz a doboz effekt. Sajnos ez a sztereó módnál sem tűnt el teljesen, viszont sokkal jobb volt a helyzet, bár itt is minden hang tompának tűnt.

Alapvetően 4 EQ mód között válthatunk: Játék, Mozi, Beszéd, Zene. Ezek közül is a Mozi mód volt az úgymond középút, mivel a Zenében sok a volt a basszus, a Játék módban még több, a Beszédnél pedig főként a magas és közép tartományok voltak jelen.

Szerencsére a gyártó biztosít egy szoftvert, amivel az eszközt finom hangolhatjuk. Az XPG Audio Center-ben rengeteg beállítási lehetőséget találunk, úgyhogy aki türelmes és jó füle van, annak lehet, hogy sikerül a hangzást jól belőni. Én hiába próbáltam, de a doboz és a vízhang mindig ott volt, amik miatt nem tudom ajánlani ezt a terméket.

Az árát tekintve sajnos konkrét információm nincs, de az első verzióhoz hasonlítva, ahol a kb. 35 ezer forintos ár magába foglal egy fejhallgató tartót is, valószínűleg 25-30 ezer forint körüli áron lesz majd kapható. Véleményem szerint kedvezőbb áron hozzá tudunk jutni minőségibb eszközökhöz is, például a Cloud 1 vagy a 2-höz esetleg a Cooler Master MH751/MH752, amik a Cloud 1 és 2 minőségét hozzák.

HyperX Cloud II teszt: KATT

Cooler Master MH752 teszt: KATT

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: