airpea-android-dongle-mips-pc-teszt/2013/07/22

AirPea Android Dongle MIPS PC - teszt

2013. július 22. Teszt delmaster Android

Az IPPEA cég egy új terméket dobott a piacre AirPea névvel. Ez is egy Android HDMI stick, amit az TV-re lehet kötni, s ezáltal böngészni tudunk a világhálón, valamint elérhetjük vele azon funkciókat, melyet egy okostelefon vagy tablet kínál! 2 hónappal ezelőtt számoltunk be az IPPEA Android Dongle MIPS PC-ről, ami hasonló termék, viszont pár dologban eltér a frissen kiadott verzió. Olvassátok el cikkünket és mindent megtudhattok az eszközről!

AirPea Android MIPS PC

DSC_3674 DSC_3676

Az AirPea annyira friss kiadás, hogy szinte még "gőzölög": most vették le a futószalagról, így nem az eredetileg tervezett csomagolásban kaptuk meg a tesztpéldányt, mivel nem készült még el a doboz. Mondhatjuk, hogy elsők között tesztelhettük ezt a fantasztikus eszközt.

[caption id="attachment_30821" align="aligncenter" width="549"]DSC_3677 Doboz tartalma[/caption]

A csomagolás tehát a korábbi IPPEA Dongle stick-é, de ettől tekintsünk most el, hiszen a hardver fontos, amit a doboz rejt. Kiegészítőként találunk még a stick mellett egy USB-kábelt, és egy mico USB átalakító adaptert. HMDI hosszabbító kábel alapból ehhez az eszközhöz sem jár, azt külön kell megvásárolni. A mi esetünkben ismét problémát jelent a csatlakozás, hiszen a teszt LCD TV-n a HDMI csatlakozó annyira rossz helyen helyezkedik el, hogy egyszerűen nem fér be a stick; csak akkor tudnánk beerőszakolni a helyére, ha megtörnénk a tápkábelt, amit természetesen nem szeretnénk, így igénybe vesszünk egy külső, HDMI toldó kábelt, amivel már gond nélkül tudjuk csatlakoztatni a TV-hez.

DSC_3678 DSC_3679
DSC_3698 DSC_3699

Az AirPea kialakítása teljes egészben megegyezik az IPPEA Dongle stick kivitelével, külső borítása ugyanazt a dizájnt kapta, így találhatunk a sticken szemből egy HDMI csatlakozót, mely alatt közvetlen helyezkedik el a microSD kártyafoglalat, hátul egy szabvány USB 2.0 port, míg egyik oldalán egy micro USB csatlakozó, másikon pedig a DC tápcsatlakozó található. A HDMI csatlakozót itt is a kupak védi, így használaton kívül (pl. tárolásnál) megvédi a sérülésektől. Persze ezen stick esetében is megfigyelhetjük a szellőzőnyílásokat, melynek tulajdonképpen nincs is nagy szerepe, hiszen az AirPea stick is arról híres, hogy alacsony áramfelvétellel  bír, tehát nem tud túlságosan felmelegedni. Nyugodtan működtethetjük a TV USB csatlakozójáról is, nem fogja megterhelni a TV-t, továbbá stabilan fog működni róla.

[caption id="attachment_30826" align="aligncenter" width="549"]DSC_3706 Üzemkész állapotban[/caption]

Az AirPea stickben egy XBurst 1.0 GHz órajelű processzor dolgozik, 512MB DDR2 RAM mellett. Maga a hardver az Android 4.0.3 op.rendszer működteti, de találhatunk még 4GB belső memóriát, amiből 2.5GB szabadon felhasználható. A tárhely kibővíthető 32GB-ig microSD kártyával. A beépített WiFi vevő pedig kötelező felszereltség, amit csak megemlítenék. A processzor MIPS technológián alapul, s ami lényeges, hogy nagyon gyors adatátviteli sebességre képes, csekély áramfelvétel mellett. A processzort nem húzza túl, így ennek értelmében nem is melegszik fel túlságosan a stick.

[caption id="attachment_30827" align="aligncenter" width="549"]DSC_3708 Működés közben[/caption]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FaXmhC8QbPc[/youtube]

  SPECIFIKÁCIÓ
Operációs rendszer Android 4.0.3
Processzor XBurst 1.0 Ghz
GPU 2D / 3D OpenGL ES 2.0 & 1.0, OpenVG 1.1
RAM DDR2 512 MB
Belső memória 4 GB (ebből 2.5 GB felhasználható)
Csatlakozó USB, Micro USB, microSD (32GB-ig)
Kommunikáció Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bemenet HDMI 1.3
Audio formátum AAC / AAC+ / eAAC+ / AMR-NB / AMR-WB / QCP / MP3 / WMA / WAV / MIDI / M4A
Fénykép formátum JPEG / BMP / PNG / GIF
Videó formátum AVI / MKV / MOV / TS / M2TS / RM/RMVB / FLV / 3GP / MPEG / DAT / MP4
    [caption id="attachment_30828" align="aligncenter" width="549"]DSC_3713 Információ a platformról[/caption] [caption id="attachment_30829" align="aligncenter" width="549"]DSC_3729 Főképernyő módosított háttérrel[/caption]

Az IPPEA termékek sajátossága a főképernyő egyedi háttere, mely nem más, mint a zöld környezetben lévő zöldborsó. A mi verziónk egy mérnöki típus, a végleges verzió ettől picit eltér (természetesen később frissíthető a firmware és mindig az aktuális, legújabb firmware lesz az eszközön). Érdemes magyar nyelvre állítani a konfigurálást követően a rendszer nyelvezetét, így könnyen tájékozódhatunk a menüben. Egyből feltűnik, hogy a fontosabb ikonok máris kint vannak a főképernyőn, ami természetesen testre szabható: törölhető és áthelyezhető. Az Android ezen példánya már tartalmazza a jobb alsó sarokban elhelyezkedő, digitális órát. Az IPPEA Dongle MIPS PC-nél már beszámoltunk, hogy milyen "okossággal" szerkeszthető a menübe a Google Play webáruház, viszont az AirPea esetében nincs szükség firmware frissítésre, hiszen ez alapból megtalálható rajta.

[caption id="attachment_30830" align="aligncenter" width="270"]DSC_3720 Menü alapból[/caption] [caption id="attachment_30831" align="aligncenter" width="270"]DSC_3802 Menü alkalmazásokkal megtoldva[/caption]
[caption id="attachment_30848" align="aligncenter" width="549"]DSC_3719 Képernyő is tetszőlegesen elforgatható :)[/caption]

Ha már a menüt említettem, akkor elárulnák, hogy az alábbi alkalmazások vannak gyárilag telepítve az eszközre: Astro fájlkezelő, Böngésző, Naptár, Óra, Email, Ethernet Manager, Flash Player, Gmail, Kingsoft Office, Térkép, Media Player, Zene- és Galéria kezelő, valamint Google Play. Ezt tetszőlegesen bővíthetjük az utóbb említett online webáruházból.

[caption id="attachment_30847" align="aligncenter" width="549"]DSC_3725 DOC fájl létrehozása / szerkesztése a sticken[/caption]

Eddig még egyik stick-en sem találkoztam olyan gyári alkalmazással, mely kezelte volna a DOC fájlokat, sőt lehetőség lett volna új szöveges dokumentum létrehozására. A Kingsoft Office nevű program nagyon hasznos, hiszen ezt a funkciót látja el.

[caption id="attachment_30849" align="aligncenter" width="549"]DSC_3741 Esztétikus külsővel rendelkező Media Player lejátszó[/caption]

Az általunk szokásosnak és kötelezőnek ítélt alkalmazásokat az eszközre feltelepítettük, mint pl. a Youtube, Facebook, Időkép, RTL Most vagy az Advanced Task Killer nevű, nagyon hasznos programocskát. Fontos tudnunk, hogy a Facebook, Időkép és RTL Most csak külső forrásból telepíthető, hiszen a Google Play nem támogatja ezen az eszközök a felsorolt programok futtatását. S mint sokszor elmentünk mellette, most leírnám, hogy ez utóbbi Advanced Task Killer alkalmazás mondhatni kötelező szoftver minden stick számára, hiszen azt a célt szolgálja, hogyha belassul az Android rendszer a készüléken, akkor a feleslegesen futó alkalmazásokat bezárja és memóriát szabadít fel a további működéshez. Stabilabbá, gyorsabbá teszi a sticket, és időzítve - akár óránként - bezárja a nem használt, futó programokat. az 512MB RAM elegendő a stickben, de alapfeltétel, hogy telepítve legyen ezen program az eszközre.

DSC_3710 DSC_3757 DSC_3759
DSC_3768 DSC_3770 DSC_3771
DSC_3794 DSC_3807 DSC_3812

A programokat böngészve felfedeztem furcsaságokat a működésben: sikerült kifagyasztanom az AirPea-t, többször elkezdett a képernyő jobb felső sarkában "zavarcsík" megjelenni. Továbbá a menüben lévő Flash Player nem használható, mivel a Flash nem is támogatott ezen az eszközön: a Google Play-ből sem lehet letölteni a szükséges kiegészítőt hozzá.

[caption id="attachment_30845" align="aligncenter" width="549"]DSC_3817 Jobb felső sarokban zavarcsíkok jelentek meg[/caption]

Az AnTuTu Benchmark programmal is természetesen megvizsgáltuk az AirPea-t, hiszen ez egy nagyon fontos vizsgálat számunkra. Fontos megjegyeznem, hogy az AirPea teljes multimédia vezérlésre kitalált eszköz, nem kimondottan játékra tervezték.

[caption id="attachment_30832" align="aligncenter" width="270"]DSC_3782 Íme a végeredmény...[/caption] [caption id="attachment_30833" align="aligncenter" width="270"]DSC_3783 1932 pont[/caption]

antutu

Mitől "Air" az AirPea? Mi a különbség az IPPEA és az AirPea között?

Az angol "air" szónak lég, levegő jelentése van, ami meg is mutatkozik, hogy miért is kapta ezt a nevet: az AirPea-hoz tartozik egy okostelefonra vagy tabletre telepíthető alkalmazás, mely megkönnyíti a stick használatát. Nincs szükség vezeték nélküli billentyűzetre és egérre, csak egy okostelefonra, melynek segítségével pofon egyszerű az AirPea kezelése. Lehetőség nyílik a videók egy gombnyomásra történő lejátszására a TV-n, illetve vezérelhetjük az érintőképernyővel a TV-n a kurzort. Nagyon hasznos funkciókat tudunk okostelefonnal ellátni. Mi a teszten egy 7"-es tablettel próbáltuk ki az AirPea szoftvert.

[caption id="attachment_30850" align="aligncenter" width="549"]DSC_3786 7" tableten az AirPea alkalmazás[/caption]

Egy rövid leírásban összegezném a funkciókat, miként lehet a közös kommunikációt elérni: 1. AirPea apk fájl telepítése (Google Play webáruházban lesz elérhető) 2. Az alkalmazás futtatása, majd az eszköz kiválasztása 3. Megjelenik az alkalmazásban a virtuális egér és egyéb funkció gombok

DSC_4512 DSC_4514

Úgy fog viselkedni az egér a TV képernyőjén, ahogy az ujjunkkal mozgatjuk az okostelefon / tablet érintőképernyőjét. A funkciógombok között találunk olyat, amit megnyomva közvetlen átviszi a TV-re a képet és a hangot, így pl. videót azonnal nézhetünk nagy felbontásban. De társul a programhoz médialejátszó felület, album nézet, fájlböngésző és még pár hasznos gomb, ami pl. egy zenei fájl tulajdonságainak megjelenítésére szolgál.

A gyártó először megjelent AirPea alkalmazása nem tűnt működő verziónak, de gyorsan javították a hibákat, így a 2.2.1-es verziójú (PDControlClientV2) már tökéletesnek tűnik, s kommunikál az AirPea-val. Hamarosan meg fog jelenni a Google Play-en is, így bárki számára szabadon elérhető lesz. Az AirPea vezérlése innentől gyerekjáték!

ÖSSZEGZÉS

Az AirPea egy jó eszköz és amire tervezték a gyártók, arra többé-kevésbé megfelel. Nekem még mindig nem egyértelmű a dolog, hogy miért ilyen kevés memóriát raknak ezekbe a stickekbe, hiszen az egyes alkalmazások már bőven átlépik a korábban megugrott határt. Az idő múlásával pedig megköveteli a kor, hogy minden támogatott alkalmazás elfusson az eszközön.

DSC_3697

Az AirPea egy nagy ugrás lehet a prezentációs világban. hiszen számtalan multimédia folyamatot lehet pofon egyszerűen vezérelni. Nincs szükség bonyolult műveletekre, csupán pár kattintás az okostelefonon vagy a TV képernyőn és elérhetünk minden multimédiás anyagot.

Előnyei: - MIPS technológia - 500mA áramfelvétel - nem melegszik fel - automatikus képernyőfelbontás beállítás - esztétikus kurzor - órakijelzés - okostelefon/tablet támogatás
Hátrányai: - hiányzó Flash Player funkció - szoftveresen nem kapcsolható ki az eszköz - nem alaptartozék a HDMI hosszabbító kábel - lassú - kevés támogatott alkalmazás - néha kifagy
  [caption id="attachment_28633" align="aligncenter" width="210"]tetszett AirPea Android Dongle MIPS PC[/caption]

Köszönjük a terméket az IPPEA Inc.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

010010101

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: