lemfo-lem5-okosora-teszt/2017/07/20

LEMFO LEM5 okosóra teszt

2017. július 20. Uszkai Dávid Android

Android 5.1-es operációs rendszerrel felvértezett okosórát teszteltünk Kínából. Hogy miről is van szó? A LEMFO egyik legjobb specifikációjú okosórájáról a LEM5-ről. Mielőtt tesztünkbe belevágnánk, szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a TOMTOP kínai webáruháznak, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a tesztterméket.

Bevezetés

Az okos eszközök világát éljük és ez a trend nem megállni látszik , hisz szinte minden körülöttünk lévő dolog "okos" és ez elérte az órákat is. Az utóbbi pár évben, igencsak megindultak az okosórák értékesítése és persze ebből mindenki szeretné kivenni legalább egy kicsit a részét elég csak az Apple-re, Samsung-ra vagy a Huawei-re gondolni. Ezúttal egy kizárólag okosórákkal foglalkozó cég egyik termékét fogjuk nektek részletesebben bemutatni. A LEMFO-ról annyit érdemes tudni, hogy 2008-ban alakult, székhelyük Sencsenben található és legfőbb céljuk, hogy minél nagyobb felhasználói bázist alakítsanak ki. Ehhez persze olyan termékekre van szükség amik minőségiek és kielégítik az ember igényeit, de annyit elárulok így elöljáróban, hogy jó úton haladnak.

A különböző okosórák, különböző felszereltséggel bírnak, ennek függvényében választhatjuk ki mi is a nekünk megfelelőt.  A tesztalanyunk amellett, hogy jól néz ki és kényelmes inkább az "önálló" óra kategóriába sorolható, hisz saját operációs rendszert kapott, saját processzort, RAM-ot és belső tárhelyet valamint egy nanoSIM bemenetet melynek köszönhetően egy "mini telefonként" tekinthetünk rá ellenben az okos karkötőkkel szemben, amiket azért nem árt telefonnal párosítva használni.

Mielőtt kipróbálhattuk volna a LEMFO LEM5-öt nem sokat tudtunk róla, a képeket megnézvén és a specifikációit tekintve nagyon érdekesnek tűnt, így nagy izgalommal vártuk a csomag érkeztét, hogy végre kipróbálhassuk mi is. A vásárlók egyértelműen agyon dicsérték, szerencsére nekünk sem kellett csalódnunk.

Doboz, külső

A csomagot kibontva, szembe találjuk magunkat a kis téglalap alakú fekete dobozzal, mely külsejét tekintve semmi extrát nem tartalmaz, a szokásos kínai doboz kategória (ha valaki rendelt már Kínából nagy valószínűséggel találkozott már hasonlóval), tetején a gyártó feliratával és lógójával. A doboz tetejét levéve, viszont már jönnek az érdekesebb dolgok, hisz legfölül találjuk magát az órát, mely a mi esetünkben a fekete változatot jelenti (kapható még ezüst színben is), az ehhez passzoló fekete-szürkés-kékes bőrnek látszó szíjjal együtt (ezüstnél ez fekete narancssárgával). Miután kiemeltük a dobozból az órát, alul található a többi kiegészítő amiből van azért egy pár. Rögtön találunk egy kis papírt melyben megköszöni a cég, hogy az ő terméküket választottuk és várják a termékkel kapcsolatos visszajelzéseinket. Tovább menve találjuk a "hátlapját" az órának mely oldalán van az USB bemenet és melyet a mágneses csatlakozók segítségével ráilleszthetünk az órára ezzel töltvén fel azt, kapunk egy spéci csavarhúzót mellyel kicsavarozhatjuk és levehetjük a hátlapját az órának (erre azért van szükség mert így tudjuk csak betenni a nanoSIM kártyát), kapunk 4 darab pici csavart ha netán elszórnánk valamelyiket az előbbi művelet során, egy képernyő fóliát (egy található már rajta alapból) valamint meglepetésemre két USB töltő kábelt. Utóbbiak közül az egyik egy "sima" USB kábel, míg a másik egy kicsit "tuningolt" változat mely egy spéci bevonatot kapott a sérülések ellen és melynek fején a gyártó felirata is helyet kapott. Minket utóbbi győzött meg inkább, így ezt használtuk a töltések során.

.

De beszéljünk egy kicsit az óráról. A kijelző egy 1.39 inches OLED érintő képernyő, mely 400 x 400-as felbontással rendelkezik, méretben átlagosnak mondható, súlyát tekintve pedig 86,5 grammot nyom, maga a ház pedig rozsdamentes acélból készült. A vízállóságát tekintve IP55-ös minősítést kapott, mely azt jelenti, hogy por ellen védett és kisnyomású vízsugár ellen is védett minden irányból. A készülék jobb oldalán 3 gomb található mely a Vissza, Bekapcsolás/Fő gomb illetve a Vészhívás funkciókat hívatottak szolgálni (utóbbiról kicsit később részletesen is fogok beszélni). Elsőre kicsit nehéznek tűnt a Teclast H30-as után, viszont hamar hozzá lehet szokni, igaz azért érzi az ember, hogy ott van a kezén. A kijelző nagyon jó, szépen látszik minden, a fényerő is megfelelő.

Használat közben

Kicsit a dolgok mögé nézvén kiderül, hogy az órában egy 4 magos MTK6580-as processzor dolgozik 1.3GHZ-es órajelen, ehhez jön még kiegészítve az 1 GB-os RAM és a 8 GB-os belső tárhely. Egészen elképesztő, hogy egy ilyen kis eszközben is már egy 4 magos processzor és 1 GB RAM található, mikor pár évvel ezelőtt ez még egy asztali gépnél is tekintélyes specifikáció számított mindez, most pedig ott van a karunkon. Ahogy már korábban említésre került a rendszerért egy 5.1-es Android felel. Habár a kezelő felület egy kicsit változott a mobilos változathoz képest, az alap azért ugyan az így aki már használt Android-os telefont az játszi könnyedséggel boldogul el ezzel is, a különbség csupán annyi, hogy mindez egy jóval kisebb képernyőn történik. A rendszer maga nagyon magabiztosan működik, nincsenek akadások, a menüben történő navigálás gyors és kényelmes, de ezt el is várjuk ilyen specifikáció mellett.

A navigáláshoz az oldalsó gombokat és a képernyő jobbra-balra húzását használhatjuk. Ha fentről lefelé húzunk akkor a telefonokon is megszokott értesítések panelt kapjuk meg, ha lentről felfelé akkor egy gyors beállítás menüt ahol láthatjuk a mai dátumot, a töltöttséget és az aktív kapcsolatokat. Ezt balra húzva állíthatjuk az alkalmazás dizájnt (erről kicsit lentebb részletesebben is szó esik, hogy mi is ez), kapcsolhatjuk be vagy ki a Bluetooth-ot, Wifi-t, a karmozdításra történő ébresztést, az energia takarékos módot és a képernyő fényerejét, ezt tovább húzva pedig a memória tisztítást és az aktuális időjárást érjük el.

.

Alapból a következő menüpontokat érhetjük el az óráról: Tárcsázás, Telefonkönyv, SMS, Pulzus, Sport, Applikációk és Beállítások. Az első három akkor érdekes a számunkra ha van SIM kártya az órában, hisz tárcsázhatunk vagy épp SMS-t pötyöghetünk. A tárcsázás nagyon kényelmes hisz egy kör alakban megkapjuk az összes számunkra fontos számot és karaktert, míg SMS írásnál a régi telefonos SMS írási módszert alkalmazva írhatunk üzenetet.

.

A pulzus menüpontban a beépített pulzusmérő segítségével kaphatunk valós képet az aktuális pulzusunkról ez elég hatékonynak bizonyult, meg voltunk vele elégedve. A Sport menüben miután beállítottuk a profilunkat (nemünket, magasságunkat, testsúlyunkat, életkorunkat, lépésünk méretét) követhetjük az aznap megtett lépések számát és az ennek megfelelő távolságot és az elégetett kalóriát. Ezen felül kitűzéseket is beállíthatunk amihez fogja aztán mérni a napi aktivitásunkat az óra.

.

Az Apps menüben találunk jó pár előre telepített alkalmazást, illetve ide kerül az is amit aztán mi töltünk le a Play Store-ból. Gyárilag kapunk ébresztőórát, AppStore-t (a gyártó saját applikációs boltja), légnyomásmérőt, böngészőt, naptárt, letöltéseket, fájl kezelőt, a párosításhoz szükséges LEMFO watch alkalmazást, zene lejátszót (támogatja a Bluetooth-os eszközöket), Play Store-t, hangfelvevőt, időjárást, hang keresést és Google-t. Ezek nagy részét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a gyártó saját boltjában az AppStore-ban olyan applikációkat találunk mint a Facebook, WhatsApp, Youtube, Skype vagy épp a Chrome. Véleményem szerint ennek nem sok értelme van, hisz ezek a legtöbb esetben semmiben sem különböznek a Play Áruházban található verzióktól, maximum csupán annyiban, hogy régebbi verziók ezek és ezt rögtön tudtunkra is hozzák ezek az applikációk így egyenesen mehetünk tovább frissíteni őket. A beépített böngésző segítségével ugyan úgy böngészhetünk az interneten, mint akár egy rendes telefonon, feltéve ha van Wi-Fi vagy mobil adat kapcsolat. A zenelejátszó is remekül működik, itt egy direkt órára kifejlesztett alkalmazást kapunk amit nagyon kényelmes használni, feltéve ha van belső tárhelyünkön mit lejátszani. A hangrögzítő is remekül teljesített, a célnak megfelelő.

.

A LEMFO Watch applikáció felel a zökkenőmentes csatlakozásért a telefonunk és az óra között. Ehhez le kell töltenünk a kezelési útmutatóban szereplő oldalról vagy a QR kódot beolvasva ugyanerről az oldalról az applikációt. Itt azért megjegyezném, hogy célszerűbb lett volna a Google Play-re feltenni ezt az applikációt, hisz senki sem szeret furának kinéző oldalakról mobil applikációkat letölteni, pláne a mai világban ahol minden harmadik hír arról szól, hogy tele vannak az applikációk rosszindulatú kártevőkkel. A telefon is bizalmatlansággal kezeli ezeket az applikációkat így ettől is megkímélhettek volna. A párosítás elméletileg roppant egyszerű, ám az Ulefone Power-öm és a LEMFO LEM5 először csak kisebb noszogatással sikerült örök barátságot kötnie.

Az órán beállíthatjuk, hogy akarunk-e hangjelzést a kapcsolat bontásakor, akarunk-e rezgést, de innen küldhetünk fájlokat is akár a telefonra. A telefonos alkalmazás már egy kicsit széleskörűbb, itt beállíthatjuk, hogy milyen értesítéseket szeretnénk továbbítani az órára, megcsörgethetjük az órát és ugyan úgy küldhetünk fájlokat fordítva is. Amit személy szerint egy kicsit hiányolok, hogy nem tudjuk irányítani a telefonunkat az órán keresztül, csupán értesítéseket kapunk az ott történő dolgokról, valamint a Sport módot is jobban ki lehetne bővíteni a telefon segítségével. Ezt leszámítva teszi a dolgát, az értesítések pontosan érkeznek meg és a fájl átküldés is tökéletesen működik. Ezen felül pedig ott a Play Áruház ahol alkalmazások tömkelege vár arra, hogy letöltsük őket. Persze azért valamilyen kompromisszumot itt is kötnünk kell hisz a képernyő eléggé kicsi ráadásul kerek is így lehetnek olyan alkalmazások amik el se indulnak vagy ha el is indulnak csak nehezen használhatók ilyen kis kijelzőn. Erre a kerek képernyő problémára gondoltak a fejlesztők is, melynek köszönhetően választhatunk két lehetőség között: az egész képernyőn akarjuk használni az alkalmazást vagy megelégszünk egy négyzet méretű megjelenítéssel, ekkor ugye a sarkok üresen maradnak. Mi is kipróbáltunk számos applikációt, melyek egész jól futottak, így megvoltunk elégedve. Az applikációk amiket teszteltünk: Chrome, Facebook, Google Keep, Instagram, Messenger Lite, Shazam, Skype, Spotify, Számológép, TuneIn Radio, Yahoo Mail, Youtube. Ezen felül természetesen bizonyos játékokkal is megbirkózik az óra ám ne várjunk túl nagy élményt tőle, hisz azért még mindig egy óráról beszélünk.

.

A beállítások menüben majdnem a szokásos Android-os menüpontokat találjuk, itt állíthatjuk be a Wifi-t, a Bluetooth-ot, mobil adatkapcsolatot, repülőgép üzemmódot, GPS-t vagy épp a VPN-t, az időt és a dátumot, kijelzőt, hangot, akkumulátor kímélő módot, kezelhetjük az alkalmazásokat, visszaállíthatjuk a gyári beállításokat és a biztonsággal kapcsolatos preferenciákat módosíthatjuk. Beállíthatjuk a nyelvet is, itt találunk magyart is ám érződik rajta, hogy nem a szokásos Android magyar nyelv és hogy nincs minden lefordítva így maradtunk az angolnál. Valamint van itt még egy menüpont amiért csak majdnem a szokásos Android-ot kapjuk, az pedig nem más mint az "Emergency contact" menüpont. Amennyiben van SIM kártya az órában beállíthatunk több embert melyet a már a teszt elején említett gombbal (amennyiben hosszan lenyomjuk) elérhetünk. Ez igazán hasznos funkció, hisz ki tudja mikor kerülünk olyan helyzetbe amikor nincs idő gondolkodni és ekkor nagyon jól jöhet, hogy egy gombnyomással a karunkon értesíthetünk bárkit és akár segítséget kérhetünk. Plusz pont a LEMFO-nak, hogy erre is gondoltak.

.

Hogy essen egy pár szó magáról az eredeti céljáról is az órának, a főképernyőt hosszan megnyomva választhatunk a több mint 30 óra dizájn közül, amihez hozzájön még az internetről letölthető kinézetek mellyel összesen 50 stílus közül választhatunk így biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

A rendszer a használat során tökéletesen működött,  nem voltak akadások, az alkalmazások jól futottak, a hívás is működött, mindennel nagyon meg voltunk elégedve, talán egy dolgot kivéve. Ez pedig nem más mint az akkumulátor, mely egy 450mAh akksi, amely az egy napot kibírja, viszont nem többet így érdemes minden nap/este töltőre tenni legalább 1-2 órát, hogy biztosan kibírjuk a másnapot vele.

Specifikációk

Összegzés

A LEMFO LEM5 okosóra remekül bemutatta milyen is egy igazán jó androidos óra. Tökéletes választás, ha akarunk egy olyan órát ami jól néz ki, testreszabható, melyről tudunk telefonálni/SMS-ezni vagy épp internetezni ha épp nem férünk hozzá a telefonunkhoz. Negatívumként talán az akkumulátor üzemidejét tudjuk felhozni. És hogy mennyibe is kerül?  A LEMFO LEM5 115.99$-os (kb. 30 000 Ft) áron megvásárolható a TOMTOP kínai webáruházból IDE vagy a lenti képre kattintva.

Különleges ajánlat: a TOMTOP-nak köszönhetően most kaptunk egy kupont is, amivel a 115.99$-os ár helyett, most mindössze 95.99$-ért (25.000 Ft) lehet a miénk a LEMFO LEM5. A kupont a rendelés leadása során a jobb oldalon használhatjuk fel, beírva a "Promotion Code" mezőbe azt, hogy "LEMOFF20". Továbbá ha azt szeretnénk, hogy ne kellessen vámot fizessünk a termék után, a "Leave a message" dobozba írjuk be a következő üzenetet "Please help me choose a tax-free shipping method, thanks" ami után az ügyfélszolgálat segíteni fog egy olyan szállítási megoldást kiválasztani ami 100% vámmentes. Ha mindent jól csináltunk valahogy így kell kinéznie az egésznek: KATT.  

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: