alpenfohn-wing-boost-3-argb-ventilatorok-tesztje

Alpenföhn Wing Boost 3 aRGB ventilátorok tesztje

2019. augusztus 24. Kocsis Bence Hűtés hírek

Az Alpenföhn kizárólag ventilátorok, léghűtéses processzorhűtők és folyadékhűtések készítésével foglalkozik. A gyártó műhelyéből olyan népszerű processzorhűtők kerültek ki, mint például a Matterhorn, a Himalaya, vagy épp a Brocken, melyeket ki is próbáltunk. Mind-mind kimondottan jó hűtési teljesítménnyel rendelkező megoldások, ráadásul megfizethető áron férhetők hozzá. Az Alpenföhn a többi gyártóhoz hasonlóan nyitott az RGB szegmens felé és bemutatta a Wing Boost 3 aRGB sorozatot, melybe 120 és 140 mm-es, fehér, illetve fekete ventilátorok tartoznak. Ezek a ventilátorok egyenként, illetve hármas kiszerelésben, úgynevezett Triple Pack csomagban érhetők el, ezen felül válaszhatók alacsonyabb és magasabb fordulatszámmal rendelkező változatok is. 

Mai bemutatónkban 120 mm-es , fehér kiviteleket mutatunk be, melyek hármas csomagban érkeztek meg hozzánk és az alacsonyabb fordulatszámú változatok. A csomagolás fekete színű, rajta találjuk a három ventilátor fotóját. A dobozon megtekinthetjük a ventilátorok legfontosabb paramétereit, illetve arra is kitér a gyártó, hogy PWM támogatással rendelkező, magas statikus nyomású, alacsony zajszintű modellekről beszélhetünk, melyekhez járt egy távirányító, valamint egy bővíthető világítási rendszer részét képezhetik.  

A dobozt kibontva négy kisebb csomagolást láthatunk, melyek közül háromban a ventilátorok, egyben pedig a szükséges tartozékok kerültek elhelyezésre. A tartozékok elég népes kis csapatot képeznek. Kapun három darab kis csomagot, melyekben 4-4 csavar található, annak érdekében, hogy a ventilátorokat radiátorra, vagy házra rögzíthessük. Kapunk egy PWM elosztót, mellyel a három ventilátort egy csatlakozóval tudjuk az alaplapra kötni, így együtt vezérelhető a fordulatszám. Ezen felül kapunk még egy aRGB elosztót is, melyre a ventilátorok RGB kábelét köthetjük rá és marad még egy plusz csatlakozó is. Ezt az elosztót a kompatibilis alaplapra, vagy pedig a mellékelt sata adapterre csatlakoztathatjuk. Előbbi esetben az alaplap szoftverével vezérelhetjük a világítást, utóbb esetben pedig a mellékelt távirányító lesz segítségünkre. 

Az Alpenföhn Wing Boost 3 ventilátor 120 mm-es fehér változata egy szép darab. Maga a keret és a lapátok is fehér színűek. A Wing Boost 3 ventilátorok egy minőségi IC motort kaptak, melynek köszönhetően az elektromos zaj elenyésző szerepet játszik a ventilátorok zajszintjében, aminek különösen az alacsony zajszintű fordulatszám tartományban van fontos szerepe. Az FDB csapágyazás további jótékony hatást gyakorol a zajszintre az alacsony vibrációnak köszönhetően. 

Minden rögzítési ponton rezgéscsökkentő gumibakok kerültek elhelyezésre, ami a házon és radiátoron történő elhelyezés esetében is nagyon hasznos. A 11 lapáton apró bevágások kerültek elhelyezésre, melyek célja az érkező lebegő optimális irányba történő terelgetése és más célja is van, zajcsökkentő szereppel is rendelkezik. A lapátok elforgatási szöge és a kis bevágások csökkentik a turbulenciát, így abba az irányba megy a beszívott levegő, ahol annak lennie kell. Maguk a lapátok fehér, öntött műanyag légkavarók, nem áttetszőek, de nem tartunk attól, hogy ez a látványvilágra negatív hatást gyakorolna, biztosan számos próbát tett a gyártó ezzel kapcsolatban, de majd meglátjuk. 

Specifikációk:

Mivel egy komplett szériáról beszélünk, ezért úgy gondoltuk górcső alá vesszük az összes elérhető modellt, nem csak az általunk letesztelt 120 mm-es alacsony fordulatszámú változatot:

Wing Boost 120 mm Wing Boost 3 120 mm High Speed
Wing Boost 3 140 mm
Méret:120 x 120 x 25120 x 120 x 25140 x 140 x 25
Fordulatszám:700 - 1600 RPM700 - 2200 RPM500 - 1500 RPM
Zajszint:23,5 dBA36,8 dBA25,6 dBA
Légszállítás: 92,6 m³/h
132,4 m³/h
134 m³/h
MTTF:250.000 óra250.000 óra
250.000 óra

Mustra:

Sajnos a tesztkonfigurációnk alaplapja csak RGBw támogatással rendelkezik és nem kompatibilis az aRGB csatlakozókkal, így a ventilátorok RGB adapterét sata csatlakozó segítségével és természetesen a mellékelt ventilátor használatával bírtuk működésre. A ventilátorokat házon kívül kötöttük össze így még szemléletesebben tudtuk bemutatni, milyen fényhatásokra képesek és azt milyen intenzitással képesek produkálni.

A mellékelt távirányító egy kimondottan pofás darab, természetesen elemmel került kiszállításra. Rajta 14 gomb található. 4 fix színt tudunk beállítani, emellett számos effekt kiválasztására van lehetőség, olyan módon, hogy a mode- és mode+ gombokat nyomogatjuk. Lehetőség van arra, hogy az adott effektek sebességét csökkentsük, vagy növeljük, illetve a világítás fényének erősségét is változtathatjuk. Van egy AUTO gomb is a távirányítón, mellyel egy amolyan demó módot választhatunk ki, amely végigjátssza nekünk az összes effektet. A következő videóban láthatók különféle effektek és az is, hogy milyen szép, intenzív világítással rendelkeznek a Wing Boost 3 aRGB ventilátorok.  

Összegzés:

Az általunk kipróbált Wing Boost 3 aRGB ventilátorok gyönyörű darabok, minőségi kialakítással. Csendesek, első ránézésre strapabíróak és a zajcsökkentő gumiknak köszönhetően bármilyen téren használhatók, melyet a PWM vezérlés is garantál. Az RGB világítás magával ragadó, azért megnéztük volna a fényhatásokat egy átlátszó lapát-kialakítással. A készlet könnyen összeszerelhető és a távirányító segítségével könnyedén variálhatjuk az effekteket, akár sebesség, akár fény intenzitás tekintetében. Jelenleg a 120 mm-es változatok érhetők el hazánkban, darabonként 6-7 ezer forintos áron, illetve 3-as csomagban 18-20 ezer forintért. A 140 mm-es változat is minden bizonnyal elérhető lesz minimális felárral. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: