artway-fvd-41-android-mini-pc-teszt/2013/06/18

Artway FVD-41 Android Mini PC - teszt

2013. június 18. Teszt delmaster Android

Több hónapos egyeztetés és szállításra várás után, a DHL 3 nap alatt eljuttatta hozzánk az Artway Technology International Ltd. termékét, az FVD-41 típusnévre hallgató, dekoratív Android TV sticket. Immáron ez a kilencedik Android médialejátszó tesztünk, melyet az elmúlt időszakban tettünk közzé az olvasók számára, vagyis nektek!

ARTWAY FVD-41 ANDROID MINI PC

DSC_3104 DSC_3105
[caption id="attachment_28773" align="aligncenter" width="300"]DSC_3108 Doboz tartalma[/caption]

Ritkán írtam mostanság az androidos kütyük tesztjében, hogy kiváló formatervezés, arányos kialakítás, egyszerű, de ugyanakkor dizájnos megjelenés. Nos ezt az eszközt az imént felsoroltak jellemzik! A doboz maga nem árul el még sokat arról, hogy mit is rejt magában, de a kibontást követően egyből felcsillan az ember szeme, hiszen találunk a csomagban egy HDMI hosszabbító kábelt, USB+táp kombó kábelt, AC/DC USB adaptert és egy angol/kínai nyelvű leírást.

[caption id="attachment_28775" align="aligncenter" width="300"]DSC_3111 Már csak a TV-re kell csatlakoztatni[/caption]

A fenti képen jól látszik, hogy végre sikerült egy olyan kábelt kialakítani a gyártónak, ami kettéágazik: van rajta egy USB2.0-ás csatlakozó aljzat, illetve egy USB dugó, melyet a mellékelt AC adapterhez vagy a TV USB csatlakozójába kell csatlakoztatni. Nagyon sok stick szenved azzal a problémával, hogy csak USB kábelt mellékelnek tartozékként, így a régebbi TV-vel csak akkor kompatibilis, ha rendelkezik szabvány USB csatlakozóval, ahonnan az áramot kinyerheti a stick. Az FVD-41-nél ez a probléma megoldódni látszik (első látásra, de ne siessünk annyira előre).

[caption id="attachment_28776" align="aligncenter" width="270"]DSC_3131 Hmmm... Apple design[/caption] [caption id="attachment_28777" align="aligncenter" width="270"]DSC_3132 USB DC 5V / 1A[/caption]

Az az érzésem, hogy ez az adapter nem alaptartozék, csak a kedvünkért került a csomagba, hogy használni tudjuk a sticket. A felirat szerint Apple dizájn, illetve a kimeneti feszültség / áram teljesen szabvány, így kompatibilis még sok USB-töltőt igénylő más eszközökkel is. (Erre az adapterre még visszatérünk!)

DSC_3114 DSC_3115
DSC_3120 DSC_3129

DSC_3123 A készülékház felső része fényes, fekete színű műanyagból készül, míg az alsó rész, halványkék színű, hűtőrácsokkal tűzdelt borítást kapott. Az összhang nagyon ott van a toppon, s kicsit olyan alakja van a sticknek, mint a PCI kártyának, csak kicsiben. A kupak rejti a HDMI csatlakozót, míg a másik oldalon van az USB2.0 port, alatta a microSD kártyafoglalat, s a bal oldalon pedig a micro USB csatlakozó. A borítás jobb oldalán pedig az állapotjelző kék LED helyezkedik el.

Az FVD-41 stickben 2 magos, 2 x 1.6 GHz órajelű processzor, illetve 1 GB DDR3 RAM dolgozik. Belső tárhelye 4 GB, de microSD kártyával 32 GB-ig bővíthetjük. Az internet elérés a beépített WiFi vevőnek köszönhető, de szükség esetén egy külső RJ45 adapterrel (nem tartozék) ráköthetjük a vezetékes internetet is. WiFi-vevője átlagos teljesítményűnek mondható, hasonló a Rikomagic MK802IIIS-éhez, viszont a vétel kiváló, így folyamatosan lóghatunk a világhálón nonstop.

SPECIFIKÁCIÓ
Operációs rendszer Android 4.1.1 Jelly Bean
Processzor 2 x 1.6 GHz ARM Cortex A9, RK3066 Dual Core
GPU Mali-400 Open GL
RAM DDR3 1 GB
Belső memória 4 GB
Csatlakozó USB, Micro USB, T-Flash microSD (32GB-ig)
Kommunikáció Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bemenet HDMI 1.4
Audio formátum MP1 / MP2 / MP3 / WMA / WAV / OGG / OGA / APE / FLAC / AAC / M4A / 3GPP
Fénykép formátum JPEG / JPG / BMP / PNG / GIF / JFIF
Videó formátum MPEG-1 / MPEG-2 / MPEG-4 / H.263 / H.264 / AVS / VC-1 / RV / VP6/VP8 / MVC
[caption id="attachment_28786" align="aligncenter" width="270"]DSC_3133 Beüzemelve[/caption] [caption id="attachment_28787" align="aligncenter" width="270"]DSC_3202 Kék LED jelzi a működést[/caption]

Az FVD-41 is gyári teszten ment át, itt is találunk már korábbi beállításokat, amiket a bekapcsolást követően érdemes törölni (pl. korábbi WiFi hálózatok, időzóna ...stb.). Az Android 4.1.1-es rendszer fogad minket, aminek a kezdőképernyőjén nem sok mindent találunk - még -. A menüben itt is vannak előretelepített alkalmazások, de célszerű a Google Play webáruházból letölteni a számunkra szükséges alkalmazásokat.

[caption id="attachment_28789" align="aligncenter" width="549"]DSC_3138 Üres főképernyő[/caption] [caption id="attachment_28791" align="aligncenter" width="549"]DSC_3141 Információ a platformról[/caption]

A magyar nyelv támogatás ezekben a stickekben már alapból benne van, így csak ki kell választani a számunkra megfelelőt. Az egész rendszer átáll az aktuális nyelvre, bár van a menüben olyan alkalmazás (DRM Nativo), ami egyrészt fogalmam sincs micsoda, másrészt pedig olasz nyelvű alkalmazás. De nem csak haszontalan, sok hasznos programot rejt a menü: Böngésző, Chrome, Gmail, Flash Player, Google Csevegő, Koordináták, Movie Studio, Térkép, Névjegyzék és a megszokott lejátszók (videó-, zenelejátszó és képnézegetők).

[caption id="attachment_28794" align="aligncenter" width="270"]DSC_3143 Menü alapból[/caption] [caption id="attachment_28795" align="aligncenter" width="270"]DSC_3184 Menü felturbózva[/caption]

DSC_3148Videólejátszója picit eltér a megszokottól; csoportosítva, kétféle megjelenítési lehetőséggel rendelkezik (MediaCenter mód és Fájlnéző mód). Ezen belül lehetőség van csoportosításra, illetve egyénileg is szortírozhatjuk médiafájljainkat. Pici, elölnézeti képpel megmutatja a videót, így minden fájlról kapunk egy kis előzetest. Az USB vagy belső tárhely kiválasztásával azonnal betöltődnek a tartalmak, melyeket a rendszer megjegyez, így nem kell minden indításnál újraindexelni azokat.

DSC_3150Az Android rendszertől kissé szokatlanul található egy Movie Studio nevű alkalmazás is a menüben. Ezzel a programmal videót szerkeszthetünk android felületen. (Micsoda???) Hozzáadhatunk videót, fotót és zenét, továbbá megvághatjuk a már meglévő videót, vagy keverhetünk alá tetszőleges zenei anyagot. Bár kicsit ezt a programot én gyerekjátéknak tartom, de jól el lehet szórakozni vele.

Az FVD-41 stick az AnTuTu Benchmark programban elég jó helyezést ért el, mondhatjuk a középmezőnyben halad. Mivel 2 magos kivitelről beszélünk, így hasonló a pontszáma a Rikomagic-ével:

[caption id="attachment_28800" align="aligncenter" width="549"]DSC_3170 AnTuTu pontszám[/caption]

antutu

Erőssége nem csak a pontszámokban mutatkozik, hanem a videóvezérlője összetettségében. Ez a stick is mondhatjuk, hogy minden játékot futtat, kivéve amely game touch kontroll feltételű. A DLNA szerverrel kompatibilis az FVD-41, videókat oszthatunk meg azonos hálózaton belül és lejátszhatjuk közvetlen a másik eszközön. Ilyen program alapból nincs telepítve, ezt utólag a Google Play webáruházból szerezhetjük be ingyenesen (pl. iMediaShare).

[caption id="attachment_28802" align="aligncenter" width="270"]DSC_3177 Angry Birds[/caption] [caption id="attachment_28803" align="aligncenter" width="270"]DSC_3179 Monster Truck[/caption]
[caption id="attachment_28804" align="aligncenter" width="270"]DSC_3183 Galaxy Bowl[/caption] [caption id="attachment_28805" align="aligncenter" width="270"]DSC_3180 Egy kis repülős játék[/caption]
[caption id="attachment_28806" align="aligncenter" width="549"]DSC_3192 Youtube alkalmazás[/caption]

A WiFi hálózatok vétele megfelelő, így a stick kiválóan használható hosszabb videó folyamatos nézésére anélkül, hogy állandóan a buffereléstől kellene tartanunk. Ritkán lehet elmondani, hogy a WiFi vevő megfelelő a stickben, de úgy néz ki, hogy ennél a típusnál nagyon csak rendben van.

A böngésző is villámgyorsan tölt be és azonnal szörfözhetünk a világhálón. Az android rendszer sajátossága, hogy folyamatos internetkapcsolat révén, minden program frissíti magát automatikusan, illetve az információk folyamatosan aktuálisak, naprakészek lesznek. Facebook és Gmail program is folyamatosan küldi az értesítést, mihelyt esemény történik vagy új emailünk érkezik. De ezeket a funkciókat már a telefonokból ismerhetjük!

[caption id="attachment_28807" align="aligncenter" width="270"]DSC_3198 Artwaytech honlapja[/caption] [caption id="attachment_28808" align="aligncenter" width="270"]DSC_3196 Facebook oldalunk[/caption]

DSC_3195

ÖSSZEGZÉS

Az FVD-41 mini pc minden olyan felhasználónak örömöt fog okozni, akiknek fontos a gyorsaság, a biztos működés, szeretnének játszani a TV-n, de ugyanakkor nem szükséges a Bluetooth kapcsolat, ugyanis a stick nem rendelkezik beépített BT-al, sőt még külső Bluetooth adaptert sem képes vezérelni.

A WiFi nagyon jól működött a tesztünk során, de ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy pár órás használat során a készülékház nagyon brutálisan felmelegedik. Ha jobban megnézzük a kék, hűtőnyílásokkal kialakított borítást, akkor észrevehetjük, hogy komoly fémhűtés található meg alatta, ami azért melegszik rendesen; s a hőnek viszont muszáj valahol távoznia.

Az USB adapter amilyen dizájnos, olyan mértékben haszontalan. Sajnos nem működik a stick vele, hiszen az adapter névleges áramánál sokkal kisebb a valós áramkibocsájtás, így a stick nem képes már bootolni sem vele. Szükség van egy másik USB adapterre vagy a TV USB csatlakozójára, amiről gond nélkül üzemel az eszköz.

Előnyei: - villámgyors, megbízható rendszerfutás - kiváló WiFi-vevő, nem szakad meg a jel - kombinált USB csatlakozó és USB port
Hátrányai: - rendkívül melegszik - szoftveres kikapcsoláskor a kék LED tovább világít - az eltüntetett tálca nem hozható vissza - mellékelt USB adapterrel nem működik a stick
Mindenesetre elmondhatom, hogy egy rendkívül megbízható mini pc-ről beszélünk, így aki hezitál még hasonló eszköz vásárlásán, annak mindenképpen ezt ajánlom! Az alábbi linken lehet megvásárolni 85$-ért, (kb. 20.000 Ft) ingyenes szállítással: http://www.aliexpress.com/store/product/Fress-shipping-Dual-Core-1-6GHz-mk808-RK3066-Android-4-1-TV-dongle-wifi-HDMI-1080P/316688_732737907.html http://www.aliexpress.com/store/316688 [caption id="attachment_28672" align="aligncenter" width="240"]ajanlott ARTWAY FVD-41 ANDROID MINI PC[/caption]

Köszönjük a terméket az Artway Technology International Ltd.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

logo

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: