az-amd-szerint-normalis-a-radeon-rx-5700-magas-homerseklete

Az AMD szerint normális a Radeon RX 5700 magas hőmérséklete

2019. augusztus 14. Kocsis Bence Videokártya hírek

A napokban érkeznek a boltok polcaira a Radeon RX 5700 és RX 5700 XT grafikus kártyák. Rég nem volt olyan nagy jelentősége a partnerek által kiadott grafikus egyedi megoldásoknak mint most, hisz a már egy hónapja piacon lévő referencia modellek hűtésével komoly problémák vannak. Nem ritka ugyanis, hogy tesztekben bőven 100 celsius fok fölé emelkedik a GPU hőmérséklet, ami komoly aggodalomra adhat okot.A lenti képen Furmark alatt 113 °C fok volt a mért érték:

Az AMD nemrégiben megjelent blogbejegyzésben igyekezett megnyugtatni a referencia kártyák tulajdonosait és a leendő vásárlókat is, hogy ezek a hőmérsékleti értékek normálisak. A NAVI 10 GPU ugyanis egy halom hőmérséklet érzékelő szenzort kapott, ami különféle helyeken található. A régebbi módszer abból állt, hogy egy fix helyen - ahol a gyártó szerint a legmagasabb a várható hőmérséklet - volt a mérés. Az új rendszer szerint a sok-sok elhelyezett szenzor által mért legmagasabb hőmérséklet kerül kijelzésre. 

A teljes magyarázat:

A múltban a GPU hőmérsékletét egyetlen érzékelő figyelte. Ezt az egyedi érzékelőt az összes teljesítmény optimalizálási döntéshez használták. A futtatott alkalmazás és a GPU hűtése azonban eltérő hőmérsékleteket produkált a GPU különféle részein, így az egyetlen mérési pont a teljes GPU ellenőrzésére nem volt hatékony, hisz jelentős hőmérsékleti gócpontok maradtak ellenőrizetlenül. A fokozott hőfokfigyelés a Radeon VII-nél került bevezetésre, hogy tovább optimalizálják a GPU-t. Ez szolgáltatott alapként az RX 5700 sorozat esetében, ahol hőérzékelők teljes hálózatát használják fel a teljesítmény monitorozására és finomhangolására, reagálva a GPU terhelésére valós időben. A 110 °C a játék alatt teljesen normális.


Írta: Kocsis Bence