az-asus-es-a-noctua-bemutatta-az-asus-geforce-rtx-4080-noctua-edition-grafikus-kartyat

Az ASUS és a Noctua bemutatta az ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition grafikus kártyát

2023. január 06. Kocsis Bence Videokártya hírek

Már korábban lehetett tudni, hogy az ASUS és a NOCTUA újabb grafikus kártyán dolgozik és az RTX 40 sorozatból az RTX 4080 lesz felszerelve a két gyártó által megalkotott extrém hűtéssel. A 2023-as CES-en bemutatásra került az új modell, a Techpowerup-on keresztül pedig néhány fotóhoz is hozzájutottunk , melyekből kiderült, hogy az új modell egy valódi szörnyeteg lett.

Az ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition grafikus kártyára két darab Noctua NF-A12x25 ventilátor került, mely a Noctua prémium kategóriás ventilátorai közé tartozik. A ventilátorok alatti hűtőbordát az ASUS hűtésért felelős részlege és a NOCTUA közösen fejleszette ki, így a Noctua NF-A12x25-höz tudták szabni a bordasűrűséget és a hőcső elrendezést. Az új modell bődületesen vastag lett, a gyári adatok szerint 4,3 slottal kell számolnia a vásárlóknak. Az új hűtés eredménye egy olyan konfiguráció, melyben a 320W TDP-vel rendelkező RTX 4080 GPU hőmérséklete teeljes terhelésen 61,7 celsius fokon tetőzik, ami figyelemre méltó. 

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen órajelekkel érkezik az újdonság, de ha az RTX 3080-ból indulunk ki, akkor nagyjából 100 Mhz többletet pakolhatnak rá a készítők a Boost órajelre. Az ár egyelőre nem ismert. 

Írta: Kocsis Bence