az-asus-es-a-noctua-bemutatta-az-asus-geforce-rtx-4080-noctua-edition-videokartyat

Az ASUS és a Noctua bemutatta az ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition videókártyát

2023. március 20. Kocsis Bence Videokártya hírek

Az ASUS Geforce RTX 3070 és RTX 3080 Noctua Edition átütő sikerét követően a két gyártó bemutatta az ASUS Geforce RTX 4080 Noctua Edition modellt, mely a Noctua ventilátorait és hűtőbordáját tartalmazza, amit az oszták csapat az ASUS-szal közösen tervezett. A három darab 110 mm-es vékony kivitelű ventilátor a Noctua két, díjnyertes NF-A12x25 PWM 120 mm-es modelljére lett lecserélve, valamint kidolgottabb, testreszabottabb hűtőborda került fel, mely gőzkamrával és két 8 mm-es átmérőjű hőcső helyett 5 darabbal büszkélkedhet. Az eredeti TUF Gaming Geforce RTX 4080 jelentős fejlesztést kapott, így a legcsendesebb kártya lett a kategóriájában. 

A korábbi Noctua Edition modellekhez hasonlóan a Geforce RTX 4080 is kettős BIOS-t kapott, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy váltsanak a legalacsonyabb GPU hőmérsékletet biztosító teljesítményprofil és valamivel magasabb GPU hőmérsékletet jelentő csendes profil között. A Noctua ügyfeleire tekintettel a készítők alapértelmezetten a csendes profilt állították be alapértelmezettként. 

Azon felhasználók számára, akik még egy lépést szeretnének tenni, a mellékelt ASUS GPU Tweak III szoftver extra lehetőséget kínál, mint a ventilátorgörbék beállítása, vagy a feszültség beállítás. A Geforce RTX 4080 Noctua Edition egy félpasszív modell, hisz megkapta az ASUS 0 dB támogatást, mellyel a VGA teljesen kikapcsolt ventilátorokkal is képes működni, ha a GPU hőmérséklete 50 °C alatt van. Ez azt jelenti, hogy alacsony, vagy közepes környezeti hőmérsékleten, jól szellőző házbana kártya teljesen passzívan tud működni alacsonyabb GPU terhelés esetén. Emellett magas GPU terhelés esetén a ventilátor sebessége rendkívül alacsony, ha a hűzon belüli szellőzés jól megoldott. 


Összességében az ASUS Geforce RTX 4080 Noctua Edition ideális kártya azoknak, akik komoly GPU teljesítményre vágynak, de nem szeretnék feladni a csendes működés okozta komfortérzetet. 

Írta: Kocsis Bence