az-asztali-gpu-k-eladasai-20-eve-nem-voltak-ilyen-melyponton

Az asztali GPU-k eladásai 20 éve nem voltak ilyen mélyponton

2022. december 31. Kocsis Bence Videokártya hírek

Az elmúlt években szárnyalt az asztali videókártya piac, ami a Covid világjárvány két erős évével összefüggő korlátozásoknak és a kriptovaluta bányászanka tudható be. Megérkezett a két új GPU generáció, ennek ellenére az eladások a 2022 harmadik negyedévében elérték azt a méypontot, mely utoljára 2005-ben volt tapasztalható. 

Az adatok a Jon Peddie Research tanácsadó cégtől származnak, mely több éve ad tájékoztatást a grafikus kártyák piacának helyzetéről. Ezen adatok szerint az AMD, NVIDIA és INTEL mindössze 6,896 millió diszkrét grafikus kártyát értékesített a július- szeptemberi időszakban. Ez az érték az adatgyűjtés 2005-ös kezdete óta a legnagyobb mélyponton van. Az előző mélypont 2019 második negyedéve volt, de akkor is 7,4 millió grafikus kártya került értékesítésre. 

A lenti grafikonokon a teljes eladott diszkrét grafikus kártya eladása látható negyedéves lebontásban , valamint gyártókra lebontva, ugyancsak negyedéves lebontásban:

De ez még nem minden. Egy amerikai tech-oldal azt is feltételezi, hogy az utolsó negyedév eladásaihoz hasonló eredményhez 2002-ig kell visszamenni, azaz a mélypont egy legalább 20 éves eset megismétlése. Bár úgy tűnt , hogy a grafikus kártyák piaca újra erőre kap. Bár az eladások 2009 óta csökkenő tendenciát mutatnak, a piacon a világjárvánny kezdete óta felpörögtek az eladások, azonban ez a növekedés eltűnt. 

Az NVIDIA uralja a piacot

A piac az utóbbi időben egyre inkább egy szereplőssé vált, annak ellenére, hogy megjelennt az Intel, mint versenytárs. Az NVIDIA új rekordot ért el a piaci részesedésével, hisz a harmadik negyedévben eladott összes grafikus kártya 86%-a zöldek gyártósoráról gördült le. Eközben az AMD piaci részesedése több mint felére csökkent az előző évhez képest, mindössze 10%-át uralta a piacnak. Az Intel beleépése egyelőre rögösnek mondható. 

Írta: Kocsis Bence