az-uj-bajnok-deepcool-assassin-iii-teszt

Az új bajnok?! - Deepcool ASSASSIN III [TESZT]

2019. november 17. Tóth Ádám Hűtés / Processzor Hűtés

Mikor kaptam egy levelet a Deepcool-tól, hogy lenne lehetőség egy ilyen hűtőt tesztelni, felkeltette az érdeklődésemet, hiszen azzal reklámozták, hogy a Noctua NH D15 hűtőjét - mely éveken át legjobb léghűtőként volt számontartva – legyőzi 1ºC-kal. Nyilvánvalóan ez az 1 fok nem jelent senkinek semmit, de a haladók, vagy az overclock szerelmesei tudhatják, hogy ekkora TDP-nél bizony azok az 1 fokok is sokat számítanak. De vajon tényleg igazuk volt, és gyalázná a Noctua hűtőjét? Megnézzük.

Csomagolás és tartozékok

A Deepcool az Assassin III-nál kifejezetten bőkezű volt, hiszen nem csak a hűtőhöz tartozó általános tartozékokat adta. A csomagban ugyanis található paszta (mely egyébként meglehetősen jó minőségű és nem csak egy beszerelésre elegendő), egy kártya, ami a hűtőpaszta szétkenésére használható szerszám, illetve egy nedves (feltehetőleg alkoholos) törlőkendő, amivel tökéletesen le tudjuk a hűtőfelületeket takarítani a legjobb hőközlés érdekében.

A hűtőhöz természetesen minden foglalathoz való lefogató jár, az egyetlen kivétel a TR4 és az LGA3647, mely esetében nem ilyen hűtőket használnak. Ahogyan a doboz képén is látható, 2db ventillátor érkezik a hűtővel, azonban akad még lefogató a dobozban, ha esetleg 3db ventilátorral szeretnénk felvértezni a hűtőt.

A gyártó megadja nekünk azt a döntési lehetőséget, hogy a hűtő tetején található fekete műanyag lapra szeretnénk-e logót rakni, hiszen azokat külön kapjuk matricaként, így ha egy teljesen minimalista, logómentes konfigurációt szeretnénk, az sem okoz problémát (már ha probléma ez akárkinek), azonban nagyon könnyen felrakhatjuk úgy, hogy a szimmetria messziről elkerülje a végeredményt.

Szerelhetőség

A szerelhetőség egészen kellemes, mindaddig míg fel nem helyeztük a hűtőt a processzorunkra, ugyanis utána egy rendkívül kellemes ujjtorna vár ránk, mire ráapplikáljuk a ventilátort a hűtőre. Az előbbi miatt ajánlom, hogy az alaplap ne legyen a házban, mikor a hűtőt szereljük a helyére, ugyanis sokkal egyszerűbb úgy.

Ettől függetlenül a szerelésre ezen kívül különösebb panaszunk nem lehet, hiszen még egy csavarhúzóval is ellát minket a Deepcool, mely egyébként kifejezetten minőségi egy szerszám, ha számítógépet szeretnénk szerelni vele.

A hűtő felszereléséhez kifejezetten komoly tudás nem szükséges, elég logikus, szépen külön vannak szedve foglalatonként a felhasználni kívánt tartozékok, így különösebb probléma és használati útmutató nélkül is abszolválható a művelet.

Aki ilyen hűtőt szeretne, az gondoskodjon arról, hogy két ventilátorral nem biztos, hogy használni tudja majd. Nekem egy viszonylag csúcskategóriás alaplapom van, melynek mindenféleképpen kompatibilisnek kell lennie az eszközzel, mégis a Dual Channel-ről messze megfeledkezhetünk, ha két ventilátorral szeretnénk használni a hűtőt, hiszen nem férne fel az elejére, a végére pedig a VRM hűtése miatt nem applikálható a második ventillátor.

Anyaghasználat

Egy számítógép belsejében található alkatrészről beszélünk, így érthető lehet, ha többeteket nem is érdekel, hogy milyen anyagból készül a hűtő, azonban úgy gondolom, hogy egy körülbelül 30 ezer Forintos eszköznél ez egy fontos szempont is lehet.

A hűtő ventilátorokkal felszerelve közel 1.5 kilogramm is lehet, mely árulkodik jócskán a minőségről. Egy tökéletes, szépen kidolgozott eszközről van szó, mely igencsak súlyos, nem véletlen, hogy annyiféle támaszt kell az alaplapunkra applikálnunk, hiszen ezt a súlyt, valaminek el is kell bírnia.

Zaj

Ez az a pont ami továbbra sem erőssége a Deepcoolnak. A hűtő működése közben nem tapasztalunk különösebben nagy zajt, még akkor sem, ha maximális terhelés alatt tartjuk processzorunkat, azonban, ha összehasonlítjuk egy konkurencia hűtőjével, pl a Noctua NH D15 chromax.black-el, akkor bizony rájövünk a két gyártó közti hatalmas különbségre ezen a téren. A Noctua halkabb, azonban egyáltalán nem zavaróan hangosabb a Deepcool.

Hűtési teljesítmény


Bizony itt fény derül az igazságra, hogy a gyártó tudja-e tartani azt a nagy kijelentést, mely szerint a hűtő megszorongatja a Noctua hűtőit. Azonban minden Noctua fanatikusnak van egy rossz hírem, ahogyan a mellékelt ábrán is látható, bizony sikerült nekik. Nem sokkal, tényleg nem sokkal, de sikerült a legjobbak közé kerülniük.

A teszt egy AIDA 64 stressztesztje volt 10 percen keresztül, mely folyamatosan rögzítette a hőmérsékleteket, ebből pedig statisztikát számolt. Mindkét hűtőnél azonos volt a konfiguráció, mely egy Intel Core i7-9700K volt, melynek mind a 8 magja 5.1GHz-en futott. Ennél jobban még a Prime95-el sem tudtuk megterhelni. A hűtőpaszta mennyisége teljesen azonos volt, a szobahőmérséklet egy fokkal magasabb volt a Deepcool esetében.

Az számomra kifejezetten meglepő, hogy egy ventilátorral a Deepcool átlaghőmérsékletre sokkal alacsonyabb volt, mint 2 ventilátorral, melynek az okát nem tudni, azonban nem is ez volt a legfontosabb adat, amit vártunk.

Összegzés

Bizonyára sikerült a Deepcoolnak a legjobb léghűtők közé is beférkőznie két év munkájuknak az árán. Miután a hűtő olcsóbb, mint a konkurenciának célzott Noctua, így akár jó választás is lehet, ha extrém hőmérsékleteket szeretnénk produkálni overclock-al, vagy hatalmas TDP-vel rendelkező processzorral. A hűtő körülbelül 30 ezer Forintos árcédulával fog érkezni 2019 november 25-én, így én abszolút úgy gondolom, hogy megérdemli az Editor’s Choice plecsnit.

A tesztterméket a Deepcool biztosította számunkra.

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban