be-quiet-dark-rock-tf-a-lopakodo-parduc-teszt/2015/08/26

BE Quiet! Dark Rock TF – A lopakodó párduc [Teszt]

2015. augusztus 26. Herczeg Balázs Processzor Hűtés

Személy szerint processzorhűtőkből nekem nem volt túl sok alkalmam különböző megoldásokat letesztelnem, ezért hihetetlenül örültem, amikor megérkezett egy GLS futár hozzám két Be Quiet! dobozzal. Főleg úgy, hogy csak a Silent Base 800érkezésében voltam biztos, így amikor kinyitottam a második dobozt, hatalmas meglepetésemre nem egy tápegység bújt meg benne (aminek a megbeszéltek alapján jönnie kellett volna), hanem egy processzorhűtő. És be kell vallanom, hasznosabbnak éreztem, mintha egy tápegység jött volna. Próbáltam már többféle Cooler Master vízhűtést, léghűtést, Scythe processzorhűtést, de a Be Quiet! hűtőjéhez egyik sem  volt hasonló. Persze ennek több oka is van. Az egyik rendkívül pozitív, a másik pedig olyan, amit maximum csak az ellenségeimnek kívánnék, igaz azt sem túlzottan nagy örömmel. Pedig csak 4 csavaranya felrakásáról van szó… De erről majd később…

DSC03315

 A Dark Rock TF alapvetően egy nagyteljesítményű processzorhűtő, viszonylagosan kompakt méretekkel megáldva. Miért csak viszonylagosan? Mert így is sikerült 130 mm fölé belőni a magasságot. De mi növelte meg ennyire a méreteket? Lássuk csak. Két darab hűtőborda, két darab fektetett 135 mm-es átmérőjű ventilátor, és meg is van az említett magasság. A hűtőbordák standard dizájnt kaptak, így azon kívül, hogy két darab kapott helyet a komplett hűtőn, semmi különlegességet nem találhatunk a kialakításukban. A hűtőbordák oldalai vastag, fekete alumínium felülettel lettek körbevéve (persze nem mindenhol), pusztán a szebb külső miatt. Az alsó bordán a gyártó a saját logóját is elhelyezte, de ezt beszerelt állapotban úgy sem fogjuk látni.

A hűtőborda 6 hőcső segítségével kapcsolódik a processzorral érintkező réztömbbe, melyek végén egyenként egy-egy alumínium sapka kapott helyet, szintén fektére festve. A réztömb és a kisebb hűtőborda közötti kapcsolatot 4 hőcső biztosítja. A dizájn egyébként elsőre érdekes lehet, ugyanis a két hűtőborda mérete különböző. Ez leginkább annak tudható be, hogy a memóriáknak is el kell férnie valahol. Ennél a pontnál viszont erősen limitáltak a lehetőségeink, ugyanis magas profilú memóriák aligha férnek be a hűtő alá, cserébe viszont az alacsony profilú egységek plusz hűtést kapnak, köszönhetően a közvetlenül felettük elhelyezkedő ventilátornak.

DSC03317

A ventilátorok működéséért egy-egy 6 pólusú motor felel, melyek biztosítják a mágnesen pólusok közötti simább átmenetért; a kisebb vibrációt, ezzel halkabb működést eredményezve; a kisebb energiahasználatot, illetve az alacsonyabb indítási feszültséget. A ventilátorok mérete, ahogyan már korábban is említettem, mindössze 135 mm, ami egyrészt nagyobb a teljesen átlagos 120 mm-es ventilátoroknál, de mégsem ér fel egy 140 mm átmérőjű ventilátor teljesítményével. Vagy mégis? Ha a Scythe Grand Kama Cross 2 ventilátorával összehasonlítom, akkor igen érdekes dolgokra bukkanhatunk. A két ventilátor fordulatszáma merőben eltérő, ugyanis a Scythe 140 mm-es variánsa csupán 1300 fordulat/perccel forog, addig a Be Quiet! Dark Rock TF ventilátora 1400 fordulat/másodperccel. Akkor viszont hangosabban kéne működnie, nem? Nem feltétlenül. A 6 pólusú motornak köszönhetően a Be Quiet! ventilátorok csupán 20,8 decibeles zajt generálnak maximális teljesítménnyel, ellentétben a Grand Kama Cross 2 ventilátorának 30,7 decibeles zajával. Tehát halkabb. Viszont alacsonyabb légátmenetet generál. Cserébe kapunk két ventilátort.

DSC03306

Mondanom sem kell, hogy a hűtő s lehető legtöbb foglalattal kompatibilis, így LGA 775-től, az LGA 1151-en át az LGA 2011 v3-ig minden Intel foglalattal kompatibilis. AMD-s oldalon sem változik a helyzet, hiszem AM2-től Am3+-ig, illetve FM1-től FM2+-ig szintén minden kompatibilis. AM4(FM3)? Szeretettel várunk. ;)

Technikai paraméterek

Általános

Méretek, beleértve a ventilátorokat (H-SZ-M) 162.6 x 140 x 130.8  mm
Teljes súly ventilátorokkal együtt 0.81 Kg
TDP/Teljesítmény 220 W
Foglalat kompatibilitás Intel: 775/115x/1366/2011 (v3) AMD: FM1/FM2(+)/AM2(+)/AM3(+)
Ventilátorok 2x SilentWings PWM 135 mm
Teljes zajszint (50%/75%/100% RPM) 11,9/19,3/26,7 dB(A)

.

Hűtőborda

Méretek, beleértve a ventilátorokat (H-SZ-M) 162.6 x 140 x 108.8 mm
Lamellák száma Felül: 62, Alul: 64
Lamellák alapanyaga Alumínium
Coldplate anyaga Réz
Hőcsövek száma/átmérő 6/6 mm
Felületek anyaga Alumínium/Sötét nikkel bovonat

 .

Ventilátor

Ventilátor méretek 135 x 135 x 22 mm
Ventilátor fajtája SilentWings
Sebesség @ 100/ RPM 1400 RPM
Légátmenet @ 12V 113.8 m3/h
Légnyomás @ 12V (mm H2O) 1.85
Feszültség 12 V
Bemeneti áram 0.2 A
Csatlakozó 4 pin
Működési élettartam @ 25°C 300 000 h

.

Csomagolás, mellékletek

DSC03298

A hűtés összeszereléséhez rengeteg csavart, csavaranyát, foglalatokhoz szükséges lapokat, felfogatókat, hátlapot mellékelt a gyártó egy kulcs társaságában, hogy az anyákat jól fel tudjuk erősíteni. Lesz is vele gond, amit a következő pontban részletezek is. Ezek társaságában minimális mennyiségű hűtőpasztát is kapunk, illetve néhány útmutatót is. Nem mintha az utóbbi útmutatóknak valami hasznát is lehetne venni… A doboz egyébként meglehetősen elegáns, sematikus ábrákkal szemlélteti a processzorhűtő főbb paramétereit és tulajdonságait.

DSC03330 DSC03331
DSC03304

.

Összeszerelés

DSC03302 DSC03314

.

Jöhet a feketeleves! Ennyit még életemben nem szenvedtem 4 csavaranya felrakásával. Ez nem vicc! De egyből a végére ugrottam. Kezdjük inkább az elejéről. A foglalathoz szükséges hátlap felszerelése pofon egyszerű. Csak szépen felerősítjük a lapot 4 csavar segítségével, illetve néhány műanyag fogóval. Itt még nem értettem a dolgot, naivan folytattam tovább a szerelést. Egy vastagabb anyát kellett felcsavargatni, még ez sem jelentett problémát. Itt először közbeszólt az ábra, ugyanis egy gravitációt meghazudtoló mozgássorozattal kívánta felszereltetni velem a felfogató lapokat. Ez volt az a pont, ahol eldobtam az útmutatót. Miután már a processzorhűtő a helyén volt, akkor jött a legnagyobb megdöbbenésemre a legrosszabb és egyben leghosszabb lépés. Csavarj fel 4 anyacsavart. De hát ez pofon egyszerű! A fenéket. A naiv szerelőre 8 perc folyamatos csavargatás fog várni, ráadásképpen olyan kicsi helyekre kell mindezeket becsavarni. Oké, a memóriákat még eltávolíthatod, ha nagyon zavar, de az alaplap hűtőbordáit csak nem várják el, hogy vegyem le! Ha meg akarsz spórolni magadnak 8 percet, akkor ajánlott, egyébként úgy fogtok járni, mint én. Ha nem hiszitek el, nyugodtan nézzétek meg eme csodálatos, felgyorsított videót, amit pusztán a 4 anyacsavar felrakásáról készítettem.

DSC03324 DSC03320

.

[youtube]

[/youtube]

Tesztkonfiguráció

  • MSI Z77A-G43
  • Intel Core i5 2550k @ 3,4/4,7/5 GHz
  • 12 GB Ram (8 GB Kingstone HyperX Blu 1600 MHz + 4 GB HyperX Fury 1600 MHz)
  • Be Quiet Silent Base 800 (Teszt hamarosan)
  • 320 GB Hitachi Sata 2 HDD
  • Kingfast E-drive Pro 120 GB
  • Corsair HX750i
  • Asus GTX 760 DCU mini
  • Windows 10 Pro Insider 10240(RTM) 64 bit

Tesztkörnyezet

A méréseket az AIDA 64 beépített processzorterhelő modulja segítségével készítettük el. A mérésekhez alap feszültséget, 1,3 Voltot illetve 1.4 Voltot használtunk. Az emelt feszültségekhez 4,7 GHz-es és 5 GHz-es órajel társult. A Turbo Clock értelemszerűen a megemelt órajeleknél kikapcsolt állapotban volt.

Tesztek

A teszteredmények szinte azonos értékeket fognak mutatni a Scythe Grand Kama Cross 2-vel. Ez egyrészt jó, hiszen a Kama rendkívül jó teljesítménnyel rendelkezik másrészt kicsit rossz, hiszen hatalmas árkülönbség van a két hűtő között.

3.4

Az alap órajeles szegmens az, ahol egyik hűtő sem dobja be magát igazán. Ilyenkor sokkal kisebb fordulatszámon pörögnek a ventilátorok, hogy a processzort kellőképpen hűvösen tartsák. Legalábbis ez mondható el a H60 feletti szereplőkről.

4.7

4.7 GHz érdekes volt, ugyanis a Dark Rock TF alaphőmérséklete sokkal alacsonyabb volt, mint a Grand Kama Cross 2-é, viszont teljes terhelés alatt 2 °C különbség volt a Kama javára. 5 GHz-en valami viszont történt.

5.0

A tendencia megfordult, és mind alap órajelen, mind pedig 100%-os terhelés alatt a Kama felé tudott kerekedni. Igaz, a különbség elhanyagolható, hiszen csupán csak 1 °C volt. Teljesítményben nem tűnik sokkal jobbnak, mint a Kama, akkor mégis miért érné meg, egy sokkal drágább processzorhűtő? Halkabb!

zajszint

Az viszont szintén más kérdés, hogy ki szerit éri meg, egy halkabb hűtőt vásárolni több ezer forintos felárral. Személy szerint eddig a Scythe Ashura hűtőjét használtam, és csodák csodájára, mérföldekkel halkabbnak tűnik a Be Quiet! megoldása, pedig az alapvető zajszintkülönbség nem mondható olyan soknak.

Összegzés

A Dark Rock TF furcsa érzéseket táplál bennem, ugyanis egyrészt teljes szívből ajánlanám, hiszen remek a hűtési teljesítménye, és kifejezetten halk. A másik részem pedig mindenkitől elzárná a hűtőt egy jó, feltörhetetlen széfbe, hogy senkinek se kelljen átélnie a szerelés adta nehézségeket. Ha csak ennyi lenne a probléma, az még nem is jelentene bajt, de a borsos ár már sokkal inkább gondot okozhat. Hogy miért mondom ezt? Pusztán azért, mert a legolcsóbb helyen is elkérnek érte 25 000 forintot! Ennyiért már egy vízhűtést is tud venni az ember, persze gyengébb teljesítményűt. Jelenleg az a szerencséje a hűtőnek, hogy a Kama kiment a forgalomból, így viszonylag olcsó rivális nélkül maradt a Dark Rock TF. Mindent összegezve a hűtő nagyon tetszett a számunkra, de sajnos a magas ár, illetve a szerelési nehézségek miatt nem tudom mindenki számára ajánlani. Ha viszont valaki szeretne egy halk, nagy teljesítményű hűtőt, ráadásul a pénztárcája is vastag, akkor keresve sem találna jobb választást a Dark Rock TF-nél!

Előnyök:
  • Szép
  • Alacsony profil
  • 2 ventilátor
  • 3 év garancia
  • Halk
  • Jól hűt
Hátrányok:
  • Drága
  • Magas profilú memóriákhoz nem megfelelő választás
  • Szerelés
  • Használati útmutatónak nincs sok haszna, lehetne érthetőbb

.

tetszett_s

A tesztben szereplő hűtőt ezúton is szeretnénk megköszönni a Be Quiet! lengyel képviseletének!

be-quiet_Logo_pos_RGB

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter