belepo-szintu-xpg-fejhallgato-jart-nalunk

Belépő szintű XPG fejhallgató járt nálunk

2020. július 17. Herczeg Balázs Perifériák

Az ADATA gaming márkája az XPG az elmúlt időszakban jelentősen bővítette portfólióját, a nagy teljesítményű memóriamodulok és SSD-k mellett pedig megjelentek a kínálatukban a gaming perifériák, a laptopok, a monitorok és a mini PC-k is. Jelenlegi tesztünkben az XPG Emix H20 fejhallgatót próbáltuk ki, amely a kisebb testvére a nálunk járt H30 megoldásnak, ellenben olyan extrákat ígér, mint az RGB világítás, virtuális 7.1 térhatás, 90 fokban forgatható kagylók, valamint állítható mikrofon.

Csomagolás tekintetében a megszokott ADATA dizájn köszön vissza: fekete doboz minimális termékinformációval, egy termékképpel és néhány vörös árnyalattal, hogy ezzel is hű legyen a márka színvilágához. Az Emix H20 alapvetően egy USB vezérlős headset, amelyben 50 mm átmérőjű hangszórók kaptak helyet. Frekvenciatartomány tekintetében a megszokott 20-20 000 Hz-ig terjedő hangokat képes lejátszani a fejhallgatóban helyet Hi-Fi hangszórók, amelyek teljes kihajtásához 32 ohm ellenállásra van szüksége, vagyis gyakorlatilag bármilyen számítógép gond nélkül el fog boldogulni vele. A beépített DAC az USB kábelen található vezérlőben kapott helyet, ahol a hangerőt is állíthatjuk, valamint az RGB világítást és a mikrofont is ki-be kapcsolgathatjuk. Persze jó látni, hogy a kábel végén ferritszűrő is kapott helyet, amely segít a digitális zaj és az interferencia szűrésében, de alapvetően ezzel kapcsolatban nem is igazán tudnánk mire panaszkodni. Megemlítenénk még, hogy a 2,2m hosszú kábelezés harisnyázott, így kisebb az esély arra, hogy megtörjön, valamint az USB 2.0 csatlakozófelület aranyozott borítást kapott a jobb érintkezés és az oxidáció megelőzése érdekében.

Maga a fejhallgató a 10 000 forint körüli árkategóriához méltóan többnyire műanyagból készült, de szerencsére abból is jobb minőségűből. A kagylók oldalán bemélyesztve található meg az XPG logója, amely körül egy rácsozott felületen keresztül szűrődik ki az RGB hangulatvilágítás. Mivel a készülékhez nem jár driveres támogatás, a fényeffektek csak folyamatosan változó, átfedéses effektussal működnek, így sok szabadságot az RGB vezérlés tekintetében nem kapunk. Persze aki ezt a funkcióját nem szeretné kihasználni az Emix H20-nak, az nyugodtan kikapcsolhatja. A fülpárnák és a fejpárna műbőrből készült, kényelem tekintetében pedig inkább a használható kategóriát képviselik, mintsem a tökéletes konformitás élményét. Állíthatóság tekintetében a fejpánt megemelésére, a kagylók forgathatóságára, valamint a műanyag rugalmaságára vagyunk utalva. Ez persze nem jelent túlzottan nagy problémát, de a rugalmasságra ez mindenképp negatív hatással van. A fejpánt tetején pirossal az XPG logó is visszaköszön piros színben pompázva, továbbá a kagylók és a párnák között is 1-1 piros gyűrű látható mindkét oldalon, amelyekkel a gamer közönségnek próbál megfelelni. A mikrofon egy omnidirectional, azaz többirányú megoldás, amely egy flexibilis, dönthető borításban kapott helyet.

Hangminőség tekintetében a szokásos Gaming fejhallgatókra jellemző profil köszön vissza: erőteljes basszus, ami olykor már túlságosan is elnyomja a közepet és a magasat, de ettől eltekintve árkategóriájához képest egész kellemes hangzással rendelkezik. A maximum 106 dBa hangerőre képes hangszórók nagy hangerő esetén minimálisan torzulnak, de ez a hasonló kategóriás megoldásokra jellemző mértékben van jelen, nem kifejezetten zavaró, illetve amúgy sem ajánlott teljes hangerőn hallgatni semmit sem. A térhatás miatt a hangok szétpattannak annyira, amennyire kell, így valamilyen tekintetben FPS játékokban könnyebben fogjuk megtalálni, merről lő, vagy éppen merre bujkál az ellenfél. Az Emix H20 legnagyobb negatívuma a mikrofonba keresendő, amely nemcsak az összes billentyűhangot és háttérzajt rögzíti úgy, ahogy csak tudja, hanem az utólagos hangfeldolgozó motor szűrője még mélyíti is a hangunkat, így nem éppen a valóságnak megfelelő beszédtónust fogják csapattársaink hallani. Ettől függetlenül a kommunikáció során nem akadt probléma, a beszéd úgy átment ahogy kell, de senki se várja el az Emix H20-tól, hogy a lehető legjobb gaming mikrofon legyen rajta. Akit viszont ez a téma komolyabban érint, az úgy is dedikált/streaming mikrofonnal rendelkezik.

Összességében az Emix H20 nem egy rossz megoldás a 10 000 forint körüli árkategóriájával. Ha valaki szereti a mély hangzást és egy virtuális térhatással rendelkező 7.1 megoldást keres, az számításba veheti az XPG fejhallgatóját is.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter